A szeplőről tudni kell, hogy az arc és a test olyan finom jelei, amik személyességet és kedves bájt is kölcsönöznek, mégsem kedveli mindenki. Jobban szeretik, ha e nélkül élhetnek és alkalmilag varázsolhatnak pöttyöket magukra. Az idén, ez másként lesz, mert 2019-ben divat a szeplő.
 
A szeplőket egyszerűen festékzavar okozza, aminek csak esztétikai hatása van, semmilyen betegségre nem lehet következtetni belőle. Ebből adódik, hogy a napsütötte testrészeken jelenik meg először, ami alatt az orca, a nyak és a vállak, esetleg a karok értendők. A szeplők alapvetően sötétebb pöttyök a világosabb bőrön – ez a bőrszín már utal a test fény-érzékenységére. A szeplők kisgyermek korban kezdődnek és felületi eltérés nélkül simulnak a bőr struktúrájába, amiből az eltérő színükkel tűnnek ki csupán. A szeplősség sokszor társul vörös vagy világos hajszínnel, azok közül is szőkével. Néha idővel májfoltokra változik, de ez barna hajszínű emberekre is igaz. Egyszerűen típus kérdése. A játékos és a kedves kinézet azonban minden szeplős arcra jellemző kortól függetlenül és most, végre divat is lett!
 
 
Volt egy kor, amikor a mesterséges szépségpöttyökkel szépítették magukat a hölgyek. A fehér, rizsporos arc és paróka mellett, így tudták kiemelni az arc szép formáját, a szem színét vagy csillogását. A szépségpötty, más néven mouche, viselőjének nem csak kacérságot, s ezzel vonzerőt kölcsönzött, hanem sokszor titkos üzeneteket is hordozott. Köztudott volt annak idején – a XVII-XVIII. században – a hölgyek ily módon üzentek magukról az őket távolról figyelő urak felé. A hölgyek fekete bársonyból vagy papírból kivágott pöttyöket helyeztek el az arc adott részén. Attól függően, hogy hová tették, jelentett szerelmi csalódást, érzékenységet vagy örömet, s persze ne feledjük, néha nem kívánatos foltokat, pattanásokat is takart. De nézzünk néhány jelentéssel bíró pontot az arcon: szemzug alá helyezett pötty a szenvedélyességre utalt, a száj szegletébe rejtett a csókos hangulatra, aki pedig az állára biggyesztette, az jó titoktartó volt. Vannak korabeli rajzok, amik pontosan feljegyezték a jelentések és a helyeket az arcon. Minden jelentés a szerelem szótárából fordítandó…
 
Tehát 2019 nyarán a divat beemelte a szeplőt, mert a természetességet idézi, és mert a fiatalságra utal. A Vintage korában ezek az érzékenységre utaló jelek mind a lezser, mind a szűk szabású ruhák megoldásaival passzolnak. Kortól, nemtől függetlenül…
 
 
Praktikus tanácsok
  1. Ha szeplőre hajlamosak vagyunk, a korunkban erősödő napfénnyel még óvatosabban bánjunk, s védjük bőrünket napvédő krémek mellett divatos kalapokkal és könnyed, hosszú szövetekkel. Kerüljük a déli napverőt és részesítsük előnyben a naplemente és a napfelkelte világosságát.

  1. Ha gyermekeink szeplőre hajlamosak, következtethetünk lelkük érzékenységére, bánjunk velük szelíden és türelemmel – kerüljük az éles helyzeteket, a vakító fényt!