Korábban már mutattam Neked néhány ellenállhatatlan édes sütemény receptet, melyeket érdemes kipróbálni és elkészíteni Karácsonyra! A recepteket itt találod!

Most jöjjön a sós sütemények listája, amelyek egyszerű, könnyen elkészíthető falatkák lesznek egy-egy családi beszélgetés, társasjáték, esetleg filmnézés kísérőjeként!

Kezdjük egy egyszerű sós ropogtatni valóval, amit még a kezdő konyhatündérek is könnyedén eltudnak készíteni!

Egyszerű túró kocka

3-ellenallhatatlan-sos-finomsag1

Hozzávalók

25 dkg túró

25 dkg liszt

2 kávéskanál só

25 dkg margarin

1 db tojás

3 evőkanál szezámmag

Elkészítés

A túrót törjük össze alaposan. A lisztet keverjük össze a sóval és adjuk a túróhoz, majd a margarint is adjuk hozzá. Dolgozzuk jól össze a tésztát.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vastagra a tésztát és vágjuk apró kockákra. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a kockákat, kenjük le tojással és szórjuk meg a szezámmaggal.

180 fokra előmelegített sütőbe süssük meg 25 perc alatt.

Sajtos rudat nem egyszerű sütni. Általában az a baj, hogy sütés után megkeményedik és verekedni lehetne vele. De most mutatok egy tökéletes receptet, amely sütés után, dobozba tárolva sokáig puha és finom marad!

Tökéletes sajtós rúd

3-ellenallhatatlan-sos-finomsag2

Hozzávalók

1 kg liszt

25 dkg vaj

50 dkg reszelt sajt

1.5 evőkanál só

700 g zsíros tejföl

1 db tojás

Elkészítés

A lisztet keverjük el a sóval és morzsoljuk össze a vajjal. A reszelt sajtból tegyünk félre kb. 1 maréknyit a többit adjuk a tésztához és keverjük össze. Adjuk hozzá a tejfölt és gyúrjuk össze alaposan. Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, kenjük le tojással és szórjuk meg a félre tett sajttal, majd vágjuk fel apró sajtós rúd formára. 180 fokos sütőben süssük kb. 15-20 percig.

És végül jöjjön egy icike-picikét nehezebben elkészíthető sós finomság!

Vajdasági sajtos

3-ellenallhatatlan-sos-finomsag3

Hozzávalók

Tésztához

80 dkg liszt

5 dl tej

1 kiskanál cukor

5 dkg élesztő

1 dl étolaj

Töltelékhez

25 dkg vaj

2 db tojás

10 dkg reszelt sajt

1 evőkanál só

Tetejére

1 db tojás

6 dkg reszelt sajt

szezámmag

Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel 2 dl cukros tejben és közben öntsük egy tálba a többi hozzávalót. Valamint készítsük el a sajtkrémet is.

A vajat, a tojássárgáját és a reszelt sajtot keverjük össze és osszuk négy felé.

Ha az élesztő felfutott, akkor öntsük a tészta hozzávalóihoz és gyúrjuk simára. Fontos, hogy a tészta lágy és könnyen formázható legyen. A tésztát osszuk négy részre és egyesével nyújtsuk ki őket, majd kenjük be a sajtkrémmel és tekerjük fel, mint egy bejglit. Így lesz 4 db tekercsünk. A tekercseket vágjuk 2 ujjnyi vastagságú szeletekre. A csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tojással, szórjuk le reszelt sajttal és a szezámmaggal. Süssük 180 fokon, 25 percig.

Ezek a sós falatok nem igényelnek bonyolult konyhai műveleteket, még a kezdők is bátran kísérletezhetnek vele!

Fogyaszthatjuk őket önmagában, de ha valaki szereti a csípős ízt, akkor adhatunk mellé csili szószt is, melyet itt tudsz megrendelni!

Recept forrás: receptneked.hu

Képek: pinterest

Nyári Szimonetta