Mindig rohanunk. Reggeltől estig, mert annyi mindennek bele kell férnie egy napba, de azért aludni is muszáj, mert anélkül nincs élet. Így az ember ott spórol az idővel ahol csak tud. Például az étkezéseken, mert enni kettő perc alatt is lehet, főleg reggelizni. Egy müzliszelet fésülködés közben, hogy legyen valami a gyomrunkban, rá a kávé, hogy a szemünk is kinyíljon és futás dolgozni.

Pedig sokszor hallottuk a szüleinktől, nagyszüleinktől az egyetemes igazságot: a reggeli a legfontosabb étkezés. A tartalmas, nyugodtan ülve elfogyasztott reggeli feltölt energiával, beindítja a szervezetet, mint kulcs az autót.

Persze az időhiány nagy úr, de hétvégéken, szabadnapokon igenis érdemes több időt szánni a nap első étkezésére, lehetőleg a társunkkal, családunkkal együtt.

Hoztam három klasszikus, tartalmas reggeli receptet, melyek, ha sokáig aludtunk, akár az ebédet is magukba foglalhatják.

Angol reggeli:

Az angolok reggelijének eléggé sok verziója létezik, de a következő tekinthető az alapnak, melyet kedvünkre variálhatunk.

 3raereos-reggeli1

Hozzávalók / 1 adag

4 szelet bacon

5 dkg véres hurka

10 dkg sütnivaló kolbász

3 közepes db csiperkegomba

5 dkg koktélparadicsom

1 doboz paradicsomos bab konzerv

1 db tojás

3 ek. vaj

 Elkészítés

Egy serpenyőben megsütjük a baconszeleteket, és mellérakjuk a véres hurkát, plusz a kolbászt is. Ha megsültek, kiszedjük őket, és felhasználásig állni hagyjuk.

Ugyanabban a serpenyőben vajat olvasztunk, amiben megsütjük a gombát és a paradicsomot. Amikor készen vannak, ugyanúgy kiszedjük, és félretesszük, ahogy a húsokkal is tettünk.

Egy kis lábosban felmelegítjük a paradicsomszószos babot.

A serpenyőnkben újabb adag vajat olvasztunk, és egy tojás felhasználásával tükörtojást készítünk.

Egy nagy tányéron szépen elrendezünk mindent, és pirítóst kínálunk mellé.

Benedict tojás

Több történet is létezik a keletkezéséről, a legismertebb szerint 1894-ben Lamuel Benedict nyugalmazott bróker besétált a Waldorf hotelbe, és másnapossága enyhítésére vajas pirítóst rendelt szalonnával, buggyantott tojással, és hollandi mártással. A főpincért annyira lenyűgözte, hogy étlapra tette a receptet, de sonkával és pirított English muffin-nal.

3raereos-reggeli2

Hozzávalók / 4 adag

A tojáshoz

15 dkg prosciutto

4 db tojás

bors, só ízlés szerint

1 teáskanál ecet

1 ek. vaj (ízlés szerint)

A hollandi mártáshoz

2 ek. víz

2 db tojássárgája

0.25 citromból nyert citromlé (ízlés szerint adagoljuk)

12 dkg vaj (olvasztott)

fehér bors ízlés szerint

cayenne bors ízlés szerint

Az english muffinhoz

28 dkg finomliszt

1 ek. cukor

1 teáskanál só

2 kávéskanál instant élesztő

0.5 ek. vaj

1.5 dl tej

2 púpozott ek. kukoricaliszt

Elkészítés

A tojások sárgáját vízgőz fölött felhabosítjuk pár perc alatt, közben hozzáadjuk a vizet.

Levéve a tűzről, az olvasztott vajat folyamatosan adagolva hozzákeverjük, alaposan felhabosítjuk míg krémes állaga nem lesz, majd ízesítjük citromlével sóval, cayenne borssal, fehér borssal. Felhasználásig meleg helyen tartjuk.

Miközben készül a hollandi mártás, a sütőt előmelegítjük és a sonkaszeleteket sütőpapírral bélelt tepsiben pár perc alatt ropogósra sütjük.

A buggyantott tojásoknak 2 db lábosban vizet forralunk, az egyikbe ecetet löttyintünk, a másikat sózzuk.

Amikor már felforrt az ecetes víz, az előzőleg felütött tojásokat – óvatosan, a sárgája egyben kell, hogy maradjon – egyesével egy szedőkanálba átöntjük, mérsékeljük a hőt a lábos alatt, és óvatosan, a kanállal együtt pár másodpercig a vízben tartjuk, majd a vízbe csúsztatjuk a tojást. A fehérjét alakíthatjuk a szedőkanállal és 2 percig főzzük gyöngyöző vízben.

2 perc leteltével kiszedjük a tojásokat, és sós vizes fürdőbe mártjuk őket, így nem lesznek ecet ízűek.

Míg a tojások készültek, a muffinokat megpirítottuk, most már csak az a dolgunk, hogy tálaljuk. Vajas muffin-2 szelet sonka – 1 db tojás, mártás, frissen őrölt bors.

Parasztreggeli:

Mi magyarok is meg tudjuk adni a módját a reggelinek, bár nem gondolom, hogy a parasztok valaha is ekkora mennyiségű ételt lapátoltak magukba reggelente, mert egyrészt ételük sem volt ennyi, másrészt dolgozni sem tudtak volna hatékonyan ilyen kiadós reggeli után.

3raereos-reggeli3

Hozzávalók / 3 adag

1 kg burgonya

10 dkg füstölt szalonna

20 dkg füstölt kolbász

3 nagy fej friss főzőhagyma (friss zöldjével együtt)

2 közepes db paprika

2 közepes db paradicsom

8 db tojás

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Elkészítés

A krumplit kockára vágjuk, bő olajban hasábburgonya módjára megsütjük.

Közben elkezdjük sütni a tojáslepényeket -személyenként 2-3 felvert, enyhén sózott tojásból a lehető legnagyobb serpenyőben- vékonyra, szinte palacsinta-jellegűre.

Még egy serpenyőben kisütjük a gyufaszálnyi csíkokra vágott szalonnát. A pörcöt kiszedjük, a visszamaradt zsírba szórjuk a zöldjével együtt durvára vágott hagymát (egy fejet félreteszünk a lecsóhoz), addig sütjük, amíg el nem kezd pirulni.

Zsírból kiszedjük, jön a felkarikázott kolbász, 1-2 perc alatt megfuttatjuk azt is.

Ezt is kiszedjük, jön a maradék fej hagyma kicsit apróbbra vágva, futtatás, paradicsom rá (ilyenkor nem szoktam meghámozni a paradicsomot, nem is főzöm annyira szanaszét, hogy csak a pödört héjak maradjanak meg), aztán a paprika is.

A lecsót (na jó, csak lecsószerű) kicsit borsozzuk is, a többi nem igényel fűszert.

Ha ügyesek voltunk, és sikerült mindent szinkronizálni, akkor egyszerre készül el a krumpli, a rávaló meg a lepények is, és azonnal tálalható.

Sok friss, puha kenyérrel tetszés szerint variálva ehető is.

Farkas Bernadett

(Receptek forrása: Nosalty, Képek: Pinterest)