Vállalati CSR a gyerekekért

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) 27 éve folyamatosan segíti a hátrányos helyzetű gyermekeket és családjaikat. Nem csak Magyarországon, hanem a határon túli magyar lakta területek leghátrányosabb helyzetű régióiban is ott vannak önkéntes orvos csoporttal, szűrőprogramokkal. Számos kisgyermek érkezhetett Magyarországra a segítségükkel olyan fontos műtétekre, amely nélkül esélyük sem lehetett volna teljes értékű, egészséges életre. Azonban nem csak az egészségügy területén aktívak. A tanulás, a fejlesztés, a kultúra terén is számtalan formában támogatják a gyermekeket. Ezt a roppant munkát képtelenség lenne közel három évtizede folytatni, ha nem lennének olyan partnerek, támogatók, akik pénzügyi eszközökkel, technikai támogatással, edukációval, sőt akár szó szerint véve kétkezi munkával, nem segítenék a célkitűzést. Távlatokat nyitni a jövőnek, közös cél lett.

 

 

 

 

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját 1994 óta támogatja az OTP Bank. Az együttműködés elemeiről Gáspár Bencét, a Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok főosztályvezetőjét kérdeztük.

 

Nagyon fontosnak ítéli meg a bank a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját, hiszen több, mint két évtizede szoros együttműködésben segíti a tevékenységüket. Miből ered ez az elkötelezettség?

 

  • Bankunk elkötelezett a jövő nemzedékének támogatása iránt. Az OTP Fáy András Alapítvány munkáján keresztül bankunk évente húszezer, a közoktatásban résztvevő diákkal foglalkozik, számukra ingyenes, pénzügyi tudatosságot megalapozó, interaktív, élmény alapú programot szervezünk az ország egész területén. Az edukáció mellett az egészségmegőrzés területén is aktívan részt veszünk. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat részére 1995-ben vásároltunk egy mozgó fogászati szűrőállomásként működő autóbuszt, amelynek fenntartását, üzemeltetését a mai napig biztosítjuk. A busz a Szolgálat szervezésében évente két alkalommal végez fogászati szűréseket, kezeléseket határon túli területeken. Emellett Magyarországon évente 10-15 helyszínen, főként hátrányos helyzetű térségekben biztosít szűréseket és szájhigiéniás felvilágosítást gyerekek részére. A Városligeti Gyereknapra kilátogató közönség is találkozhatott a szűrőbusszal. Évek óta biztosítunk mi is tartalmas szórakozást az OK Oktatási Központunk programjaival. A jelentős pénzügyi támogatáson túl, igyekszünk minél szorosabbá fűzni a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal meglévő kapcsolatunkat. Kétkezi munkával, egyfajta csapatépítő programként, a fóti Lovasterápiás és Oktató Központ bővítésében is részt vettünk. Az anyagi támogatás rendkívül fontos, ugyanakkor a jótékonyságnak, a segítségnyújtásnak még számtalan módja van, amelyet ha egységben kezelünk, akkor nagyon hatékonyan tudunk valós jövőképet adni azoknak a gyermekeknek, akiknek a családja önerőből sokkal kisebb perspektívát adhatna. Legyen szó tudatos élettervezésről, fejlesztésről, pályaorientációról, pénzügyi tervezésről, célunk a fiatalok jövőtudatosságának fejlesztése. 

 

 

 

 

A Mercedes-Benz Hungária Kft. 15 éve támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját. Sztipichné Kozári Edina, a Mercedes-Benz marketing és PR vezetője a kezdetektől részt vesz az közös munkában. A cég azt a filozófiát tette magáévá, hogy a társadalmi felelősségvállalás gyakorlati megvalósításaként, túlmutatva a pénzügyi támogatáson, tényleges részvétellel folynak bele a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkájába. Nem csak a gyermeknapi programon vett részt a cég, elvarázsolva a családokat. A több mint másfél évtizedes közös munka azt mutatja, távlatokban gondolkodnak.

 

  • Felelős autógyártó vállalat vagyunk. A legfontosabb feladatunk a biztonságos közlekedésre való nevelés, hiszen a közlekedésben kortól függetlenül mindenki részt vesz. Ezért elengedhetetlenül fontosnak érezzük, hogy tevőlegesen is részt vegyünk a gyermekek felkészítésében. Ez nem csak azt a célt szolgálja, hogy a kisgyermek minél inkább képes legyen önmagára vigyázni a mindennapi közlekedésben. Azt is megalapozza, hogy felnőtt korára olyan közlekedés tudatosság alakuljon ki benne, ami meggyőződésünk, hogy a balesetmentes vezetésben is érződni fog. Ha létezik közlekedés prevenció, akkor a gyerekekkel való intenzív foglalkozást ide sorolhatjuk. A MobileKids program a 4 – 10 év közötti korosztályt tanítja meg a közlekedésbiztonságra. Úgy véljük, ezt nem lehet elég korán kezdeni. A Városligeti Gyermeknapon nem csak a gyerekekre fókuszáltunk. A családok közös bevonása a tapasztalatok szerint nagyon fontos és eredményes. Az apukák is szívesen felültek a kukásautóra, ami nem csak azt a célt szolgálja, hogy közös élményt adjon. Fontos az a tapasztalat is, hogy a szülők és a fiatalok a gyakorlatban is megtapasztalják, mit jelent a holt-tér a vezetésben. Például reggel, amikor iskolába viszik a kicsiket és a kukásautó mögött haladnak, akkor miért érdemes óvatosnak lenni? Mit is lát tulajdonképpen a szemétszállító autójának a vezetője.

 

 

 

 

Mi volt a döntő abban, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal a hosszú távú együttműködést választották?

 

  • Nagyon örülünk, hogy egy olyan szervezet munkáját támogatjuk, amely nagy elhivatottsággal segíti a hátrányos helyzetű fiatalokat és családjaikat. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közel 30 éve, naponta dolgozik a családokért, a gyermekekért, nagyon széles palettán értelmezve a segítségnyújtást. Amikor 15 évvel ezelőtt kapcsolatba kerültünk velük, láttuk milyen elkötelezettséggel végzik a mindennapokban a munkájukat. Mivel kizárólag támogatásokból valósítják meg a programokat, úgy véltük, hogy a társadalmi felelősségvállalási filozófiánkba és tevékenységünkbe teljesen beilleszthető ez az együttműködés. A munkavállalóink az évek folyamán nagy örömmel csatlakoztak minden olyan kezdeményezéshez, amely a közös munkát szolgálta. Túl a pénzügyi támogatáson, a gépkocsikkal történő segítségnyújtáson, a csapatépítés, az önkéntesség, a CSR akciók is rendszeresen kapcsolódnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálathoz. A több mint másfél évtizedes munka nem csak az ő számukra hozta meg gyümölcsét. Mi is nagyon sokat kaptunk emberileg ebben az együttműködésben. Ezért örömmel támogatjuk a munkájukat. Legyen szó magyarországi, vagy határon túli segítségről, vagy önkéntes munkáról az NGYSZ fóti Lovasterápiás éa Oktató Központban.

 

 

www.nemzetkozigyermekmento.hu