Athén az Istenek városa

 

Az Isteni vetélkedés

 

A mítosz szerint Poszeidón és Athéné vetélkedett, melyikük legyen a görög főváros védőszentje.

 

Az istenek a vetélkedők ajándékát megítélve hozták meg döntésüket.

 

Poszeidón háromágú szigonyát a mai Akropolisz sziklájába vágva sós vizű forrást fakasztott, míg Athéné lábdobbantása nyomán, a szikla tetején egy olajfa sarjadt.

 

     

 

Miért Athén?

 

Az istenek Athéné ajándékát többre értékelték, hiszen a sós víz ivásra, öntözésre alkalmatlan, míg az olajfa több évtizeden keresztül nyújt megélhetést. A görög családok jó részének a mai napig ételt, olajat és faanyagot biztosítva. Az olajfa sokáig a jólét, gazdagság és a boldogság szimbóluma volt.

 

Így lett a görög főváros neve Athén.

 

A Plaka felől nézve látszik a három bemélyedés, ahol egykor Poszeidón szigonya becsapódott és az Akropoliszon mindig áll egy olajfa a szellemi megvilágosodás és a béke jelképeként.

 

 

Poszeidón ajándéka is isteni ajándék lett az ember számára

 

Hiszen Görögország elképzelhetetlen a csodálatos kék tenger nélkül. Mert inni ugyan nem lehet a sós vizet, sőt öntözésre sem alkalmas. De lássuk be, a tengerben való megmártózás, az úszás a könnyűvé tevő sós vízben, a világ egyik legfantasztikusabb ajándéka. Ezért is olyan kedvelt utazási célpont Görögország, ahol a kultúra bölcsőjének csodái, épp úgy gyönyörködtetik az utazót, mint a tenger.  A sós víznek köszönhető levegőnek pedig tüdőt gyógyító ereje van. Gondoljunk csak Sissi csodálatos gyógyulására.

 

 

Minden esetre úgy tűnik Poszeidón és Athéné ma már békében él. Az olajfák békéje a tenger csodájával, évszázadok óta vonzó, a Görögországba utazók számára.

 

Athén mindenképpen érdemes arra, hogy mindenki ellátogasson legalább egyszer életében, ebbe a csodálatos városba.

 

Velünk ez is lehetséges!

 

Lengyel Ildikó

utazás szakértő

+ 36 20 930 8507                

[email protected]