Paleo étrend – vissza a természethez!

 

 

A paleolit táplálkozás lényegében a “vissza a természethez” elvét követi, azzal a különbséggel a hasonló elven alapuló diétákhoz képest, hogy nem pár száz évre tekint vissza, hanem őseink életmódját tekinti alapnak.  Evolúciós szemléletű életmódnak is nevezik, mely a legújabb tudományos kutatások alapján, evolúciós szempontból vizsgálja az ember és a táplálkozás, illetve a betegségek kapcsolatát, és próbálja a mai viszonyok  között megvalósítani az őseinkhez leginkább hasonló életmódot.

 

Az evolúció során, sok millió év alatt az emberi szervezet genetikailag teljes mértékben alkalmazkodott elődeink táplálkozásához és életmódjához. Antropológiai kutatások és megfigyelések igazolják, hogy őseink és a ma is hozzájuk hasonló életmódot folytató természeti népek nem szenvednek az úgynevezett civilizációs betegségekben. Idős korukra sem változik életminőségük, ugyan olyan aktívak, egészségesek szinte életük végéig, szemben az idős koruk jó részét az orvosi rendelőkben töltő nyugati társaikkal.

 

Az ősember a fülétől a farkáig elfogyasztotta a levadászott állatokat, tehát állati fehérjét, gyökereket, ehető zöld növényeket és szénhidrátot csak a gyűjtött magokból és a nyáron érett gyümölcsökből fogyasztott. Ettől volt erős és egészséges élete végéig. Ha nem lett volna az, nem tudott volna vadászni és fennmaradni.

 

 

Miért lehet hatékony a paleo étrend?

 

 

 

 

A civilizációs betegségek kialakulása eredendően a földműveléssel kezdődött, majd folytatódott az ipari forradalommal. A világ egyre nagyobb népességet kellett ellátni. Az élelmiszeripar kialakulásával (különösen a gabona és tejipar), a mesterséges anyagok, tartósítószerek, génmódosított növények, kemikáliák élelmiszeripari felhasználásával gyorsult fel igazán ez a tendencia.

 

Sokakban felmerül, hogy már több ezer éve fogyaszt az ember gabonát. A több millió évhez képest ez a pár ezer év semmi. Tudományos kutatások szerint szervezetünk nem tudott alkalmazkodni az új élelmezési anyagokhoz, ezért jelentek meg az un. degeneratív betegségek, mivel több mint 2,5 millió év alatt az emberi genom nem változott, az ősember életmódjára vagyunk programozva.

 

 

Honnan tudjuk, hogy a helytelen táplálkozás a ludas?

 

 

Manapság szinte alig van valaki, akinek a környezetében ne lenne túlsúly problémával küzdő, cukorbeteg, daganatos beteg, szív és érrendszeri betegséggel küzdő ismerős vagy családtag. És még említhetjük az emésztési problémákat, autoimmun betegségeket, allergiás betegségeket, idegrendszeri és ízületi megbetegedéseket a teljesség igénye nélkül.

 

A civilizációs betegségek kialakulásának egyik oka a bevitt táplálék és az emberi szervezet összeférhetetlensége, valamint a mozgáshiányos életmód. Őseink keményen megdolgoztak az élelemért, és a fennmaradásért úgy, ahogy a mai természeti népek is.

 

Természetesen egyéb stressz és genetikai faktorok is befolyásolják egészségi állapotunkat.

 

 

 

 

Mi nincs a paleo étrend palettáján?

 

 

A paleolit étrend a mai táplálkozástudományi szempontok alapján kerüli a gyorsan felszívódó finomított szénhidrátokat: cukor, fruktóz, szőlőcukor, gabonák, burgonya, kukorica, rizs. A paleolit étrend nem tartalmazza a tej és tejtermékeket a növekedési hormonok, a kazein és a laktóz miatt (esetenkénti kivétel a hosszan érlelt kemény sajtok), a hüvelyeseket: bab és borsó felek, szoya, földimogyoró, a bennük lévő lektin nevű fehérjék miatt, melyek bélrendszeri, felszívódási és immunológiai problémákat okoznak. Növényi olajokat sem (kivéve az olíva, kókusz, avocado, macadamia).  Mesterséges édesítőket, tartósító szereket, színezékeket, emulgeáló szereket, sört, tömény alkoholt, feldolgozott élelmiszereket is kerüli.

 

Ezeket tehát ne fogyasszuk.

 

 

Ezt nyugodtan eheted a paleo étrend szerint!

 

 

Amiket a paleo étrend megenged: zöldségek, hús, tojás, hal, tengeri herkentyűk, állati zsiradék, gyümölcsök, természetes édesítők, növényi tejitalok, alacsony GI (glikémiás index) gyökérnövények(édesburgonya, csicsóka, manióka…).

 

A paleo étrendben módjával magok, nem túlzott mennyiségben – lehetőleg zsírtalanított – maglisztek, kizárólag megbízható feldolgozott élelmiszer (hús), tea, kávé, ásványi anyagok, vitaminok, alkalomszerűen a jó minőségű vörösbor fogyasztása megengedett.

 

 

Nem kell megijedni!

 

 

Ez nem azt jelenti, hogy hagyjunk fel eddigi életünkkel és menjünk vadászni és bogyókat gyűjtögetni. Az ajánlott ételek, alapanyagok felhasználásával, ízletes, változatos paleo étrendünk lehet, nem maradunk le a gasztronómiai élvezetekről sem. Főtt ételek, desszertek, reggelik tekintetében sem kell lemondani.

 

Félreértések elkerülése végett, a paleo étrend nem azt jelenti, hogy mindenki sok zsírt és húst egyen. Minden ember szervezete megmutatja, hogy a rendelkezésre álló lehetőségekből mi az, amit jól tolerál. A lényeg, hogy kerülje a finomított szénhidrátokat és az étrend változatos legyen. Tartalmazzon állati fehérjét, megfelelő zsiradékot, zöldséget. Nagyon fontos a vitaminok és ásványi anyagok pótlása, mivel manapság sajnos a gabonával etetett, fogságban tartott állatok és a termesztett növények sem tartalmaznak megfelelő mennyiségben elegendőt ezekből.

 

 

Miért választják egyre többen a paleo étrend szerinti életmódot?

 

 

A paleolit étrend segítségével kialakított életmód egyre nagyobb népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy tudományosan megalapozott. A tapasztalatok szerint, akik kipróbálják, azoknak vagy teljesen megszűnik, vagy jelentősen csökken a korábbi egészségi problémájuk, akár súlyos betegség esetén is, állapotjavulás érhető el. Beváltja ígéreteit, általában tartósan megszabadít az addig, a kornak vagy az életnek tulajdonított kellemetlen tünetektől, melyekre sokszor az orvos is csak széttárja a kezét.

 

Szerencsére már egyre több felvilágosult orvos javasolja betegeinek a paleolit diétát a kezelések mellé.

 

 

Machnitz Rozália

 

+36 20 235-8897

 

glutenorendeles@gmail.com

 

www.gluteno.net

 

GluteNo Élelmiszer-allergia és Paleo bolt

 

1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 156.