Mi jut eszedbe, ha ezeket a meghatározásokat hallod: tejszínes-csokis-meggyes torta; kakukkos óra; favázas házak és középkori városok; szőlőültetvények; magas színvonalú szállások; fürdők; érintetlen táj?

 

A Fekete-erdőre gondoltál? Akkor nyertél!

 

Neve a rómaiakig nyúlik vissza, mindent fényt elnyelő, sűrű fenyvesinek köszönheti.

A Fekete-erdő, ami nem is „fekete”…

Aki ismeri a Klinika című ikonikus kórházsorozatot, vagy már járt erre, tudja: erdők, termékeny legelők, gyümölcsösök, mezők, csillogó tavak és rohanó patakok váltják egymást. Nekünk, magyaroknak különösen kedves, hiszen a Duna forrása is itt található. Ez Németország legnaposabb vidéke.

 

Itt nem csak a természet „vadsága” szép

 

Városait tekintve az egyik leghíresebb Baden-Baden, melynek termálforrásait, több mint 2000 évvel ezelőtt fedezték fel a rómaiak és Európában azóta is az egyik legnevesebb fürdővárosként ismerik. A 19-20. században uralkodói és nemesi családok költöztek ide a gyógyfürdők miatt. Baden Baden azonban nemcsak a fürdésről szól. Elegáns kis üzletek, hangulatos kávézók, finom sütemények, gondozott parkok – igazi sikk és elegancia Európa második legnagyobb operaházával és a világ egyik legszebb kaszinóépületével.

 

 

Ha a vágyad szárnyakat kap

 

Fapados járat köti össze Budapesttel, hetente kétszer fordulnak a gépek. Érdemes repülővel érkezni. Kényelmesebb, mint ha végigvezetjük kocsival az utat. A helyszínen autót bérelve körbejárhatjuk a látnivalókat.

 

Gyönyörködj a varázslatos tájban, élvezd a városkák hangulatát!

 

Fekete-erdei kiránduláshoz Freiburg is remek választás. Ez a Fekete-erdő nem hivatalos fővárosa és hivatalosan is a legnapfényesebb városa az országnak. Középkori hangulatú óvárosa gyalogosövezet, macskaköves utcákkal és favázas épületekkel. Az utcákon miniatűr csatornák vize csörgedezik, séta közben érdemes a lábunk elé nézni. Úgy tartják, aki belelép egybe, az freiburgi lányt vesz feleségül. A székesegyház környékén mindig élénk az élet, itt tartják a napi piacot is. Hogy Svájc és Franciaország közelében vagyunk, az jól érezhető a finom ételeken is. Érdemes megjegyezni, hogy a Fekete-erdőben számos olyan étterem van, ahol friss, helyben termett zöldségekből készült fogásokat, változatosan elkészített vegetariánus ételeket szolgálnak fel.

 

 

Kirándulás, ami aranyat ér…

 

A Fekete-erdő bejáratának is nevezett Pforzheim még egy érdekes becenévvel büszkélkedhet. Nevezik ugyanis az Arany Városának is. Modern arculata elsőre nem sejtetné, de az óra- és ékszerkészítés régi központja, ennek megfelelően kihagyhatatlan látnivalója a Schmuckwelten, az Ékszervilág, tele drágakövekkel, aranyrudakkal, megnézhetjük, hogy készülnek az ékszerek és az órák, helyben vásárolni is lehet.

 

 

 

Minden élvezet egyben!

 

A Fekete-erdő híres a festői falvairól, ahol minden igényt kielégítő szállásokat, éttermeket találunk. A túrázás szinte kötelező program az idelátogatóknak, az érintetlen táj még a természetjárásban kevésbé tapasztaltakat is hívogatja. A vidéket járva gondoljunk arra, hogy ez volt az a hely, ahol a túrázást, mint kikapcsolódási lehetőséget tulajdonképpen feltalálták. Ez 1900-ban történt és az a bizonyos nyomvonal még ma is létezik, viszont csupán egy a vidéket behálózó, jól kitáblázott túraútvonalak közül. Aki gyaloglás helyett inkább a két kerékre szavaz, az nekivághat a helyi földutaknak, de szép számmal talál kiépített kerékpárutakat is. Járhatunk fogadóról fogadóra is, a legtöbb településen kifejezetten örülnek a kerékpárosoknak és a túrázóknak.

 

 

Népszerű úti célok,  a tiszta, csillogó hegyi tavak, melyeket zöld erdők és rétek ölelnek körbe, lenyűgözik a látogatót. 850 m-en fekszik a Titisee-Neustadt, a kedvelt nyári üdülőhely, ahol kizárólag elektromos motorcsónakokkal lehet közlekedni. A Schluchsee a Fekete-erdő legnagyobb tava, ahol mindenféle vízi sportra lehetőség van, kezdve a szörfözéstől a vitorlázáson át egészen a kajakozásig. Itt szintén csak elektromos csónakokkal lehet közlekedni. Az Aqua Fun vízi park pedig a családok számára is remek kikapcsolódás.

 

 

Ha szereted a nyüzsgést és a hagyományt együtt élvezni

 

 Nyaranta kerül sor a hagyományőrző fesztiválokra, ahol a helybeli nők még mindig büszkén viselik jellegzetes fejfedőjüket, a piros bolyhos kis gombócokkal díszített kalapot, a bollenhutot. Ez a Fekete-erdő egyik jelképe, a másik pedig a kakukkos óra. Az első kakukkos órát a 18. század közepén készítették és ma is készítik, vásárolhatunk is, tökéletes szuvenír. A világ legnagyobb kakukkos óráját Tribergben nézhetjük meg – nem mellesleg itt található Németország legmagasabb vízesése is.

 

 

Ha kell egy kis izgalom

 

A Fekete-erdő azonban nemcsak a természetjárásról és a hagyományőrzésről szól. Freiburg közelében található Németország legnagyobb élményparkja, az Europa Park. A kontinens egyes országainak jellegzetességei köré épülnek fel a látnivalók, kezdve az ókori Görögországtól egészen az angol tündérmesékig.

 

 

Mert enni is élvezet

 

A Fekete-erdő gasztronómiáját tekintve főként három dologról híres: a tortáról, a sonkáról és a pálinkáról. A Schwarzwalder Kirschtorte igazi beteljesedés, ha a Fekete-erdőben esszük, akárcsak a sonka, melyhez helyben készült kenyeret, sört fogyaszthatunk a túrázás után megérdemelt jutalomként. A felesleges gyümölcsből és erdei bogyókból gyakran főznek pálinkát. A legismertebbek a szilva, a körte és a cseresznye, ami nélkül nem készülhet igazi Fekete-erdő torta.

 

 

Azt látni kell, ahonnan a Duna ered!

 

A turisztikai marketingnek köszönhetően nagy a bizonytalanság, pontosan hol találhatjuk meg.

A Brigach és a Berg patak összefolyásától nevezhetjük Dunának, de a két ág közül melyik kezdete tekinthető az igazi forrásnak?

A Brigach patak St. Georgenben, egy parasztház pincéjében ered. Donaueschingennél a föld alatt folyik búvópatakként, a kastély kertjében viszont felszínre bukkan. A 15. századtól ezt tartják a forrásnak, a 18. században látványos medencével vették körül.

 

 

A földrajzi és hidrológiai értelemben vett valódi forrás kevésbé látványos. A Berg patak Furtwangen közelében, tengerszint felett 1.078 méterrel ered, 49 km megtétele után folyik össze a kisebb vízhozamú Brigach patakkal, amely a forrásától az összefolyásig 43 km-t tesz meg. Innen már Duna néven fut tovább.

 

 

 

A Fekete-erdő megér egy hosszabb tartózkodást, csodás települései, tájai, tavai és ízei vissza-visszahívják az utazót.

Szállás, utazás és látnivaló megtervezésében természetesen támogatunk. Fordulj hozzám bizalommal!

Töltsd ki a kérdőívünket és nyerj!

 

https://goo.gl/forms/Mi15Y3ckpuyVCaUw2

 

A szerencsés nyertes bármely, a listánkon szereplő országba történő idei utazásához, nagyker áron foglalhatja le szállását.   Az ajánlat maximum 5 szoba, összesen 10 főre, és legfeljebb 29 éjszakára érvényes!

Élj a lehetőséggel, utazz biztonságosan, élvezd az élet kínálta szépséget!

 

 

 Lengyel Ildikó

utazás szakértő

+ 36 20 930 8507                

[email protected]