KOVÁCS EMŐKE ÍRÁSA

„A Balaton klímáia különleges helvzetéből ered. Képzeljünk el 75 km hosszú, átlag 3-4 m mélységű lemezt a nagv földtekén, ez a valóságban papírvékonvságnak felel meg. Vizét már a kora tavaszi napsugár egyenletesen melegíti át, az óriási horizont és a tó víztükre pedig hatalmas inszolációt okoz. Ily hatalmas és sekély tó Európának egyedülálló különlegessége. A Balaton különösen alkalmas egészséges, csakis üdülést igénylő gyermekek részére, akikre a balatonparti nyaralás nagyszerű hatású. Kedélyük szemmel láthatólag javul, étvágyuk, színük örvendetesen változik. Kiváló hatású lesz a Balaton fáradt, munkában túlhajtott felnőtt nőkre, akik valamely súlyosabb betegségen estek keresztül, valamely betegséggel szemben, csökkent ellenállóképességgel bírnak.” – ezt a véleményt a 20. század első felében egy orvosi szaklapban olvashatjuk a Balatonról. A Balaton gyógyító erejében sokáig hittek a hazai orvosok is. Nagyformátumú medikusokat mutatunk most be, akik tevékenységükkel, kutatásaikkal, szolgálatukkal fontos szerepet töltöttek be a tó életében.

dr. Schulhof Vilmos és Hévíz

Schulhof Vilmos (1874-1944) Hévíz fürdőorvosaként vált híressé, de nagy elismertséget szerzett, mint balneológus és reumatológus is. A budapesti tanulmányok és az orvosi fokozat megszerzését követően Berlinben tanult, majd az 1900-as évek elején a Szent Lukács fürdő orvosa lett. Ezt követően igen hosszú ideig, 1905 és 1944 között töltötte be a hévízi fürdőorvosi posztot, ahol igen sokat tett mind a fürdő orvosi fejlesztéséért, mind Hévíz turisztikai vonzerejének növeléséért. 1907-ben nyitotta meg kapuit az a szanatórium, ahol Schulhof megkezdte kezeléseit, majd 1911-ben megalapította – Európában másodikként, addig csak Karlsbadban volt ilyen – az ún. Zander gyógyintézetét. A Zander-módszer divatos és egyben hatékony reumatológiai fejlesztés volt: gépekkel végeztek gyógygimnasztikát a betegeken. Ezt egészítették ki a hévízi tófürdő gyógyító hatásával. Schulhof a kezeléseknél elektroterápiát is alkalmazott, intézetét pedig röntgennel és laboratóriummal is bővítette. Számos balneológiai tárgyú szakcikket írt, előadásokat tartott, legfőképpen a hévízi vonatkozásokra kitérve. 1937-ben megírta a Hévízgyógyfürdő című művét, amely részletesen összefoglalta gyógyító munkásságának alapvetéseit. Idővel féltestvére, Schulhof Ödön is vele dolgozott, valamint munkatársa lett a szintén híressé vált dr. Moll Károly is. Sikeres életpályája és eredményes tevékenysége ellenére 1944-ben, zsidó származása miatt Auschwitzba deportálták, ahonnan soha nem tért vissza.

balaton-hires-orvosai-8resz

Az európai hírű fürdőgyógyász Hévíz gyógyfürdőt felhelyezte a nemzetközi balneológiai térképre, az utókor hálaként a fürdőtelep egyik legszebb sétányát nevezte el róla. A saját korában pedig így foglalták össze érdemeit: „Az intézetnek, amelynek megalapítása óta igazgatója és tulajdonosa Schulhof Vilmos dr., teljesen modernül berendezett Zander-termei, orvosi diagnosztikai laboratóriuma, villamozási kúrák tartására alkalmas berendezése, klinikai vizsgálatokra alkalmas laboratóriuma van és különösen meglepőeknek bizonyultak az intézet elhízás elleni eljárásai. Schulhof dr. ismert intézetében különösen gyógyulást találnak a csúzos és köszvényes izom- és idegmeighetegedések, a megbetegedések folytán létrejött táplálkozási és mozgási zavarok, a Szív és vérerek működési zavarai, neurasthenia, a köszvény és elhízás. Gyógyítják itt nagy eredménnyel a gyermekek fejlődési zavarait, a betegségek után visszamaradó testtartási hibákat és a légzési zavarokat. Ma már dr. Schulhof Vilmos intézetét messze földről fölkeresik a szenvedők és a teljesen modern intézetet a tulajdonos úgyszólván évről-évre kénytelen a nagy látogatottság arányában bővíteni. Az intézet modern Röntgen-laboratóriumát dr. Schulhof Ödön vezeti.”

A Balaton híres orvosai- 1. rész

A Balaton híres orvosai- 2. rész

A Balaton híres orvosai- 3. rész

A Balaton híres orvosai- 4. rész

A Balaton híres orvosai- 5. rész

A Balaton híres orvosai- 6. rész

A Balaton híres orvosai- 7. rész

Dr. Kovács Emőke
Történész
Balaton kutató
www.facebook.com/drkovacsemoke