“Én a betűk jó barátja vagyok, a szó bizalmasa

Fanatikusan, mint a Wall Street farkasa

Szavak, csodálatos szavak

Békítenek, lázítanak”

(Red Bull Pilvaker: Szavak)

A következőkben Takács Ákossal, a  Pilvaker ötletgazdájával olvashatjátok bensőséges beszélgetésemet.

Eredetileg március 15-re terveztem az interjú megjelenését, hiszen immár 9. alkalommal került volna megrendezésre a Red Bull  Pilvaker, ahol fiatal zenészek a magyar irodalmi örökség klasszikusait dolgozzák fel. Az utóbbi években nekem is a nemzeti ünnepünk egyet jelentett a Szavak forradalmával. Az idei évben azonban sajnos a körülményekre való tekintettel le kellett mondani a koncertet.

Ákost mikor megkerestem, nagyon barátságosan állt rendelkezésre, a jelen helyzet azonban megbolygatta az egyeztetést. Picit belelátva abba a felelősségteljes feladatba, amit számára jelentett az átszervezés, az Ő személye méginkább felcsigázta kíváncsiságomat.

Hogy miért?

Ritkán találkozom olyan remek fiatalemberrel, aki ennyire céltudatosan, munkatársait és csapatát óvva áll helyt egy olyan szituációban, melyhez fogható még nem volt soha. Meglepő volt számomra a sok közös pont, a művészet szeretete és tisztelete, a tudatosság, a pozitív gondolkodó életszemlélet, és még a vitorlázás szeretete is. Ezért is tartottam fontosnak, hogy Női Közösségünkben bemutassam Őt.

Interjúnkban nyíltan beszél tiszteletről, az emberi lélekről, emberségről, felelősségről.

Vágjunk is bele!

Ki az a Takács Ákos?

Egy srác, aki néha hullámzó, emócionális, mégis racionális a másik oldalon. Sok kettősség van bennem. Nagyon erős a kötődésem a természethez és az állatvilághoz, az embertársaimhoz. Szeretem és tisztelem az értékes és tehetséges embereket, nagyon tudnak inspirálni. Ritkán fordul elő, hogy leállok, vagy nem csinálok semmit.

Büszke vagyok arra, hogy olyan emberek, akiket én sokra tartok, és lehet tőlük tanulni, azok szeretnek és elismernek engem – ez jó érzés. A barátságuk, elismerésük nagyon jól esik.

takacs-interju1

Mit jelent számodra a szabadság?

Ez jelenleg a világ legaktuálisabb kérdése. Úgy működöm, ha korlátok közé vagyok zárva, vagy limitálva vannak a lehetőségeim, azt nehezen viselem lelkileg. Sokkal könnyebben boldogulok egy olyan helyzettel, amikor az ötleteinknek csak a képzelet szabhat határt. Na ez szerintem szabadság. Az is szabadság jelenleg, ha meg tudom ölelni a barátaimat, mikor találkozunk. Sokan újraértékeljük ezt a szót most. Kellenek a szabályok mindenképp, követni kell direktívákat, viszont nagy dolog, amikor akkor mehetsz el egy koncertre, vagy kirándulni, hogyha kedved tartja.

Emlékszel arra a pillanatra, amikor megszületett benned a Pilvaker gondolata?

Először az volt az ötletem, hogy rappeljünk Petőfit. 22 éves voltam ekkor, elkezdtem ezen gondolkozni, elmondtam a DSP zenekarnak, Fluor Tominak és olyan művészeknek, akikkel kapcsolatban álltam. Utána pedig már ment minden magától.  Mindig is szerettem a rappet, hiszen szabadon el lehet mondani vele bármit, például magyarország történelmét is. Ha ez így van, akkor meg tudjuk közelíteni az irodalmi örökséget is ebből a szemszögből. Mindenki nagyon nyitott volt, és szépen összeállt a kép. A csapat nagyon intuitívan és random állt össze, a  kémia és a szeretet mozgatta.

A produkcióhoz mindenki a művészektől kezdve a technikusokon át, a sminkesig, stylistig hozzájárul.

Zeneileg a stílust is együtt határozzuk meg. A dalok is azt tükrözik, ami nekünk a Pilvaker. Sok időt töltök versek olvasásával, így sokszor én válogatom ki a feldolgozásra kerülő műveket. Viszont újabban a művészek is hoznak javaslatokat, melyek megihlették őket. Az első pillanattól kísérletező műfaj vagyunk. Folyamatosan tanulunk, ennek eredményeként egyre határozottabban összeáll, mi az, amit szeretnénk megmutatni. Keserédes ezt mondani, de az idei produkció már januárban teljesen összeállt és annyira szerettük, annyira tudott vele mindenki azonosulni, hogy szomorú volt konstatálni, a koncertet el kellett napolnunk. Természetesen van a fejemben egy dátum, egy kész koncepció, amikor pótolni tudnánk az előadást, de ez még a jövő zenéje.

takacs-interju-2

Tanultál valaha zenét?

Nem tanultam zenét, sosem volt olyan ambícióm, hogy zenész legyek. Nagyon szeretem a zenész embereket és nagyon tisztelem, ha valaki alkot, viszont van egy realis önképem, így nem törtem ilyen babérokra. A tudásomat inkább a szakterületemen hasznosítom.

Ki a kedvenc költőd, íród?

A kedvenc költőm József Attila lett, az elmúlt években nagyon megtaláltam magam a verseiben. Lelkileg most értem meg rá. A kedvenc írom pedig Márai Sándor. Az Igazi című könyve nagy kedvencem, mivel ijesztően ismerte az emberi lélek belső bugyrait, gyarlóságot, szeretetet.

Mit jelent számodra a siker?

A sikert én nem egy konkrét fogalomhoz, hanem élethelyzethez kötöm. A személyes sikert Te határozod meg magadnak. Lehet az, ha egy hétköznapi teendődet időben ellátod, vagy ha háromszoros BL győztes vagy, sok dimenzióban értelmezhetjük. Az is siker számomra, ha valaki egy szép családot nevel.

Én általában elég magasra teszem a mércét, ritkán mondom azt, hogy elégedett vagyok, viszont ha elérem ezt a pontot, nálam az a siker. Például, ha a legnehezebb helyzetben is emberségesen tudok kiállni egy csapatért. Inkább immateriális dolgokban tudom ezt mérni.

Mi segített át a nehézségeken a jelen helyzetben?

Az, hogy nem álltam meg. És hogy tudtam, nincs hatásom rá. Egyedül arra van, hogyan reagálok az adott szituációra. Ez vitt tovább.

Komoly felelős vezetői magatartást igényel egy ilyen váratlanul kialakult helyzet. Te ezt igen fiatalon éled meg. Mi adott erőt?

Egy motivációm volt, hogy sem a produkciót sem a közönségünket nem tehetjük ki veszélynek. Amíg nem tudom garantálni, hogy ez így legyen, addig egyértelmű a válasz. Fel kellett építenünk azt, hogyan kell kezelnünk a kialakult helyzetet. Könnyített rajta, hogy egyre inkább láttuk, hogy nincs nagyon választási lehetőségünk. Ez nehéz volt, az én vállamat sem nyomta ekkora súly még sosem, de látva azóta a történéseket beigazolódott, hogy jó döntést hoztunk.

takacs-interju3

Azért működik ilyen jól a rendszer, mert Te válogattad össze a csapatot, ez a Te sikered. Meg tudod dícsérni magad?

A legbüszkébb arra vagyok, hogy ez a csapat együtt van a tejfakasztón, a születésnapon, az esküvőn vagy akkor ha Bánki Beni végre elballag. 🙂 Valóban összetartunk. Jó érzés, hogy ennyi különböző, értékes, érzékeny karaktert össze tudtam válogatni, az egyik legnagyobb ajándék az élettől, hogy ez sikerült.

A pilvaker egy nagy család. Ez nem egy pr fogás, a próbákon is látszik, hogy ez tényleg így van. És ez nem feltétlenül az én, vagy csak az én érdemem. Ez attól lett ennyire erős, hogy nagyon sok magánéleti szál itt még erősebbre fonódott és kinyílt a többiek irányába is. Nyilván néha nem könnyű ennyi művésszel, de évről évre egyértelműen javuló tendencia mutatható ki, egy nagyon fegyelmezett és nagyon ügyes csapat dolgozott idén, már januárban össze is állt a teljes, végleges produkció. Hogy meg tudom-e dícsérni magam?! – ezen még dolgoznom kell. Meg kell tudni élni a jót, tudni kell örülni neki.

Hol tartasz jelenleg az utadon?

Teszem, amit jónak látok, most épp azt, ami a kötelességem. Vannak céljaim, most pedig extrán van miért teljes erőbedobással dolgozni.

Mik a rövid és hosszú távú céljaid?

A rövid távú mindenképp az, hogy minél kevesebb veszteséggel túléljük ezt az időszakot és segítsek, ahol csak tudok.Hosszútávon pedig nem tervezek lelassulni, kevésbé aktívan létezni. Nyilván így 30 évesen lassan a családalapítás kerül fókuszba és olyan dolgok, amik megadják az értelmét a létezésnek. Aktívan jelölgetem ki a célokat, előbb-utóbb lehet, hogy az lesz az irány, hogy egy kicsit lelassuljak.

 takacs-interju4

Milyen a Nők szerepe az életedben?

A Nagymamám, aki már sajnos nincs köztünk, nagyon meghatározó ember volt az életemben. Sok időt töltöttünk együtt és a József Attila iránti rajongásom is neki köszönhető. Nagyon szerette a magyar irodalmat, a 19 századi költészetet. Általa nagyon sok verset olvastam, vagy hallgattam meg az Ő előadásában. Biztos és  stabil pont volt az életemben, sok önbizalmat és ambíciót kaptam tőle, sokkal több lettem általa!

Milyennek látod a Nőt a mai világban?

Sokoldalú és érdekes nők vesznek körül rengeteg kitartással, szorgalommal és ambícióval. Nem tudnak elfáradni, én fele ennyinél már kidőlnék, ilyenkor példát veszek róluk, alázatot és szorgalmat tanulok tőlük. Vannak erősebb karakterek, akik fáradhatatlanok, és vannak a finomabb, kevésbé terhelhető, viszont értékes tulajdonságokkal megáldottak. Voltak olyan helyzetek, ahol Ők adtak erőt, inspiráltak, nyugtattak meg.

Az életemben nagyon sok fontos női szereplő volt már, sokat kaptam és tanultam tőlük. Sok mindenben jobbak vagytok Ti nők nálunk, sokkal kitartóbbak, kevésbé hisztisek, mint a férfiak. Amikor anyává válik egy nő például megmutatkozik, mennyi mindenre képes egyik pillanatról a másikra. Nagyon tisztelem a Nőket és tudom, hogy sehol nem lennék nélkülük.

Mit üzennél a Női közösségünknek?

Köszönöm, hogy vagytok! Gyertek a Pilvakerre! És sok türelmet Nektek is ebben a nehéz időszakban.

Végezetül Ákos kedvenc írójának szavaival búcsúzom:

“Amire az emberek sokáig, nagy akarattal, kitartással, előrelátással és körültekintéssel készülődnek, végül is bekövetkezik.”   (Márai Sándor: Az Igazi)

…Legyen így!