„Ápold a testedet és a bőrödet, hogy a lelkednek kedve legyen benne lakni!”– indiai bölcselet

A bőrünk a legnagyobb méretű kiválasztással, méregtelenítéssel, védő és burkoló funkcióval bíró szervünk. A fontossága és az egészsége mindenki által ismert. Hogyan tudjuk mégis betegség esetén alátámasztani a funkcióját és egészségessé tenni?

A bőr az emberi test legnagyobb érzékszerve. Egy „védő pajzs” és határ a külső és a belső között. Véd minket a külső hatásoktól, mint a hideg, a forróság, az UV sugárzások, a kórokozók, a fizikális és kémiai támadások ellen. Ugyanakkor információt ad, a hőmérsékletről, a nyomásról, a fájdalomról, hogy a test ezekre reagálni tudjon. A bőr ki van téve sok kényszerű változásnak, a téli időszakban a fűtött szobák levegőjének, a szárazságának, nyáron a tűző napnak. A napi stressznek, az alvás hiánynak, a szabálytalan nap-éj ritmusnak, az egészségtelen étkezési szokásoknak, stb. A bőr ellenálló képessége így mindig kevesebb, fáradt és kopott lesz, ráncosodik. A különböző bőrbetegségek és gyulladások ellen már nem tud ellenállni. Az egészséges bőr fenntartásánál a legfontosabb a megfelelő jó, sima víz bevitele, a friss levegőn való mozgás, egy egészséges vitaminokban, ásványianyagokban és másodlagos nyomelemekben gazdag étkezés, az állati eredetű fehérjék csökkentése. A stressz redukálása, a doppingok elkerülése és egy bázisos alapokon lévő bőrápolás.

A bőrápolása két úton történhet:

 • belülről, a vér- és a nyírokrendszeren keresztül
 • kívülről, speciális növényi ápolószerekkel

Ha a „védő pajzs” nem elég egészséges, ami a kor előrehaladtával fent áll, akkor különböző bőrbetegségek lépnek fel. A bőr megbetegedése lehet egy belső betegség és egy külső támadás pl. sebesülés következménye. Ha a bőrön seb van, az egy nyitott kapu a kórokozóknak. Erre a test, gyulladással válaszol. Ha ez a gyulladás sokáig tart vagy visszatérő, akkor krónikussá válhat. (allergia, viszketés), ami erősen gyengíti az immunrendszert. A legtöbb bőrbetegség gyulladással jár, váltakozva gyulladásos és nem gyulladásos időszakkal.

A bőrbetegségeknél mindig gondoljunk a belek és a légzőrendszer egészségére is. A bőr betegek száma évente ijesztően nő. A mai kor bőrgyógyásza Németországban, de sok más EU országokban is, „ismeretlen” bőrbetegségek tömegével áll szemben. Hogy ez a klímaváltozással vagy az emberek nagyméretű mozgásával függ össze, még nyitott kérdés.

a-bor-1

Az ismert bőrbetegségek, mint az ekcéma, a hólyagos kiütések, a bőrrák, a neurodermitisz (ekcéma), a pszoriázis (pikkelysömör) az utóbbi években új mutációs formában lép fel.

Mivel ezek a betegségek láthatóak, ezért a betegséghez még lelki problémák is társulnak. A kiút belőle így sokkal nehezebb lesz. Az általános orvoslás erős mellékhatással rendelkező antibiotikumokat, operációt, sugárkezelést és kemoterápiát ajánl. Az alternatív gyógyászat akupunktúrát, homeopátiát (pl. cardiospermum, D 12), ortomolekuláris gyógymódokat (vitamin kúra), bél- és májtisztítást, a test sav-bázis egyensúlyának a visszaállítását stb. ajánlja.

Nézzük meg pl. a pszoliázis (pikkelysömör) esetét.

A pikkelysömör egy nem fertőző, krónikus betegség, rendszerint genetikai háttérrel. A felnőttkorban lép fel, gyermekkorban elég ritka. Főleg a bőrön, de néha az ízületekre és a körmökre is kihat. A betegeknek száraz, gyulladt bőre van, amely viszket. A fehér-ezüstös pikkelyek nem nyújtanak szép látványt.

Hogyan keletkezik a betegség?

A pikkelysömörnél a bőr sejtjeinek megújulása, egyes bőrfelületeken felgyorsul. A szokásos, majd 30 napi folyamat felgyorsul 3-7 napra. Mivel rövid idő alatt, nagy mennyiségű bőrsejtek keletkeznek és a régebbi bőrsejtek még nem szarusodtak el, így a sejtek csoportokba tömörülnek és pikkelyeket alkotnak. Ez mindenütt felléphet, de rendszerint a könyök, a térd, a keresztcsont és a hajas fejbőr van megbetegedve. Ég és viszket a bőr. Mellette száraz és repedt. A száraz és repedt bőr nyitott ajtót jelent más kórokozóknak. Gyulladások lépnek fel. A kiütések eltűnhetnek, majd ismét váratlanul megjelennek. Nyár a javulás, tél a visszaesés időszaka. Ha a genetikai okokhoz (szülöknél is előfordult ez a betegség), még más tényező is járul, akkor felerősödve jelenik meg a pikkelysömör.

Ezek az alábbiak:

 • fertőzések
 • sebesülések (pl. tetoválás)
 • anyagcsere és hormonzavarok (pl. terhesség)
 • kémiai gyógyszerek, sugárzás
 • magas alkohol fogyasztás !!!
 • túlsúly
 • állandó stressz

Gyógyítása előszőr a vizelet és szalicil tartalmú kenőcsökkel történik (urea= vizelet, illetve cink-szalicil krém). Mellette a fény terápiát és a holt tengeri sófürdéses terápiát ajánlatos kipróbálni. Az európai orvoslás sok mellékhatással rendelkező antibiotikát, operációt, sugárzást és kemoterápiát ajánl.

Az alternatív gyógyászat más gyógymódokkal rendelkezik. A saját vizelet terápiát, egy egészséges étkezésre való átállást, az alkohol fogyasztás mellőzését, sós tengeri fürdőt, fény terápiát, homeopátiát ajánl.

Mellette káros másodlagos hatás nélküli gyógynövényeket is ajánl, mint az

 • Aloe Vera, gyulladás csökkentő (az Aloe Vera elkészítési receptet már leírtam)
 • Csili, fájdalomcsökkentő
 • Mahonie, növényi antibiotikum
 • Nyírfa termékek, a sömör képződést csökkenti
 • H2O2, Hidrogén-peroxid
 • Magnézium olaj
 • Kamilla olaj
 • Üröm olaj és krém
 • Kolloid ezüst
 • Schüssler-só

Dr. Wilhelm H. Schüßler szerint a különböző betegségek okai az ásványianyagok hiányában keresendő. Termékeit tudjuk kenőcs, tabletta és csepp formában is használni. A pszoliazisnál segíthet az „arany négyes” Schüßles-só

 • Nr. 1. Kalcium fluoratum, mint krémet kell a beteg bőrre felkenni
 • Nr. 6. Kálium sulfurikum, a krónikus gyulladásokat gyógyítja
 • Nr. 7. Magnézium foszforikum, a viszketést csökkenti, jó hatású az idegekre és az izomzatra
 • Nr. 11. Szilícium, a bőr és a bőr alatti szövetek egészségét segíti elő

Megemlítem még a teljesség érdekében

 • Nr. 4. Kalium klórátum, a gyulladást csökkenti, jó hatású minden külső és belső bőrre. (nyálkahártya)
 • Nr. 10. Nátrium szulfurikum, a fájdalmat csökkenti, regenerálja a bőrt
 • Nr. 13. Kálium arsenikosum, erősíti a bőrt
 • Nr. 14. Kálium bromátum, a gyulladásokat csökkenti, erősíti az idegrendszert
 • Nr. 17. Mangánum szulfurikum, a test anyagcseréjét erősíti

Hogy melyiket választják, azt a terápiát vezető dönti el a betegségek állapotától függően, de a gyógyítás ideje alatt váltakozva is használhatjuk őket. Minden betegnek ajánlom, hogy a hétköznapokban használt készítményeket, mint a hajsampont, a hajfestéket, a hajlakkot, a testkrémeket, a dezodort, a parfümöket, a körömlakkot, a fogkrémet, tehát mindent ami az amúgy is leterhelt bőrt irritálhatja, növényi összetevőkből álló készítményekre kicserélni. Ha a tisztálkodás után egyszerű tiszta olíva-, lenmag-, vagy kenderolajat kenünk a bőrünkre, már egy nagy lépést tettünk egészségünk érdekében. Saját magunknak készíthetünk egyszerű egészséges ápolási cikkeket.

Dezodor

a-bor-2

Főzzünk fel 200 ml sima vizet, ha félig kihűlt, adjunk hozzá 2 evőkanál szódabikarbónát. Jól rázzuk össze. Egy 200 ml-es pumpás üvegbe töltjük. 6-10 csepp illóolajat adjunk hozzá (jázmin, kamilla, menta stb.). Minden használat előtt rázzuk fel. Az izzadság ellen hatásos.

Fogkrém

a-bor-3

Hogy a fogkrém habozzon, fluorid van benne, ami hosszú távon a fogakat, a májunkat, a beleket, a bőrt és az agyunkat is beteggé teszik. Naponta minimum kétszer mossunk fogat, akkor számoljuk össze, hogy ez mennyi fluorid mennyiséget ad ki harminc év alatt? Ezért a nedves fogkefénket mártsuk be egy tégelybe tett szódabikarbónába. A hatás meglepő lesz, fehéríti a fogakat, a fogínysorvadást gyógyítja, a fogkőképződést megakadályozza, és jó leheletet biztosít.

Hajfesték

a-bor-4

BIO üzletekben már kaphatóak kölesből, dióhéjból készült, natúr hajfestékek.

Testkrém

a-bor-5

Vegyünk egyszerű hidegen préselt olajat és tegyünk bele néhány csepp illóolajat. Minden használat előtt rázzuk fel. Vagy egyszerű tejkrémbe tegyünk 1 evőkanál hidegen préselt olajat és néhány csepp illóolajat.

Hajsampon

a-bor-6

Kiváló az egyszerű mosószappan, egy darabkát egy kis vízben oldjunk fel és egy kávéskanál szódabikarbónát vagy almaecetet adjunk hozzá. Használat előtt rázzuk fel.

Parfüm

Használjunk helyette tiszta illóólajat (p. jázmin, pacsuli)

Körömlakk

Egyszerűen csak polírozzuk a körmöket, szép csillogó lesz.

Mint láttuk fontos az egészséges életmódra való átállás, az étkezés, a mozgás, az emóciók terén is. A negatív stresszt próbáljuk meg átalakítani (pl. meditáció, autogén tréning) és levezetni.

Kevesebb állati fehérje, fehér liszt, fehér raffinált cukor, és legvégül kevesebb vagy teljesen elhagyott alkohol fogyasztásban rejlik a gyógyulás első lépése.

„Minden összefügg, mindennel.”– Konfuciusz

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
www.eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest