A borhűtő olyan kelléke a borfogyasztásnak, mint a konyhának a páraelszívó. Főleg a nyári melegben. 

 

Meg lehet lenni nélküle, de csak akkor tudjuk igazán értékelni, ha már van ilyenünk és használjuk.

 

 

 

 

 

Hazánkban a borfogyasztás – szemben a sör- és égetettszesz fogasztással – örvendetesen nővekszik.

Igényes pincészetek keltik életre a Kárpát-medencében kétezer évre visszatekintő borkultúrát.

Nívós boraik nem filléres árucikkek és megérdemlik a törődést.

Egypár alapszabályt betartva minőségüket sokáig megtartják, sőt kellő idő elteltével még javulnak is.

 

 

Ismerjük a jótanácsot, miszerint fektetve célszerű tárolni a borokat, hogy a parafadugó ne száradjon ki és ne érhesse levegő a palack tartalmát. Ezt könnyebb betartani, mint a másikat, ami már követelmény. Ez a hőmérséklet ingadozásának elkerülése és eleve alacsony hőmérsékleten történő temperált tárolás.

 

Nem véletlen, hogy a borkészítés és -kezelés, no meg a tárolás színterei a hűvös pincészetek.

 

 

Kultúrált borfogyasztás – kultúrált bortárolás.

 

Otthon általában nincsen pince, ilyenkor helyszínnek a konyha adódik. A mosogatógép, hűtőszekrény elfogadott berendezési eleme a modern konyhának. A borhűtők egy része be is építhető, de nem a pultrészbe, hanem az álló szekrényekbe. Ez a szellőzés miatt van, a hűtés nekívánatos mellékterméke a hő és ennek elvezetése is feladat.

 

 

A borhűtőkhöz sok faanyagot használnak, hogy meghitt, barátságos legyen a küllemük.

 

 

Edzett üvegajtós kivitelben a borhűtő szép berendezési tárggyá lép elő. A teleajtós kivitel pedig azért praktikus, mert a palackokat nem éri fény. A belső világítást kisfogyasztású LED fényforrás látja el.

 

A fektetendő palackok polcokon hevernek.  Praktikus az a borhűtő, amelyik kiguruló polccal készül és róla emeljük el a palackot. Ahelyett, hogy a nyakánál fogva húznánk ki egy rekesz fix polcáról.

 

 

 

A vörösbor mellett a fehérbort is tartó tulajdonosnak az a jó megoldás, ha a kétfajta bor két elkülönített légtérben tartható a borhűtőben. Vörös- és fehérbornak más-más a hűtési igénye.

 

 

Célszerű, hogy a két rekesz tárolási, üzemi hőmérséklete egymástól függetlenül legyen beállítható.

 

Tökéletes az a megoldás, ha külön ajtóval látják el a két rekeszt, az egymástól teljesen elkülönülő használathoz.

 

 

 

 

Mivel a borhűtők ára a hűtőszekrényekével vetekszik, sőt azoknál drágább is tud lenni, fajlagosan a csekély palack-kapacitással készülő borhűtő a drága. Mint a lakásoknál, ott egy garzon a fajlagosan legdrágább. Ha már néhány darabból álló borkészletünk van és többféle ételhez többféle oda passzoló borfajtát tartunk, könnyen összejön fehér- és vörösborból 10-15 palacaknyi.

 

Főleg, ha tartogatunk egy-két kedvenc fajtából több évjáratot is.

 

 

Számoljunk egy kicsit!

 

Két-háromezer forintos borokból – ez alatt szinte nem kapunk minőséget – ha van otthon 15 palack, ez akár negyvenezer forintos értéket képvisel, pótlásra folyamatosan költünk.

 

A minőségmegőrzésre pedig – ha nincs borhűtő – akkor nem figyelünk. Ez a pazarlás egyik formája.

Egyforma alacsony hőmérsékleten érik szépen a bor, a kánikulának kitéve bizonyosan leépül az íze.

 

 

 

Vigyázzunk arra, hogy ne így legyen.

 

A hűtőszekrény nem jó megoldás, annak 3-6 fokos hőmérséklete a borok míves ízét megtöri, szintén rombolja. A borok javára manapság a borhűtő az egyetlen védhető és takarékos érv.

 

 

www.dunavox.hu