Nagymamáink öröksége újra gondolva.

„Ezeket a csipkéket még sohasem viselte asszony, aki ne lett volna a legjobb anya és feleség!” Az a brüsszeli csipke a család asszonyi becsületének szimbóluma volt.” /Erdős Renée: Brüsszeli csipke, 1930./

Ma már szerencsére nem vagyunk ilyen szigorúak, de a csipkéknek kétségkívül múltidéző hatása van. A csipke szó hallatán kinek ne jutna eszébe a nagymamánál mindent elborító kisebb-nagyobb csipketerítő vagy az 1900-as évek elején talpig több réteg csipkeruhában korzózó dámák? De lássunk túl a múlton, mert a csipke ma is szép, igényes, vagány, szexis, attól függően hogyan viseljük. Egy kis kreativitással bárki beillesztheti a hétköznapi és alkalmi ruhatárába is.

2016-folktrend-5

Ez a szép és művészi kidolgozású textília sokáig nagyon drága volt, (a kézzel készített darabok ma is azok) ezért kevesen és keveset engedhettek meg maguknak belőle, főleg alkalmi ruhák, kiegészítők (menyasszonyi fátyol) készültek belőle, fehérneműkön és többször felhasználható ruhadíszként jelent meg. Csipkeviseléssel egyszerre tudjuk megidézni a múltat, miközben modernek maradunk, képesek lehetünk finomságot és merészséget sugározni egyszerre. Érdemes mértékletesen bánni vele, hogy elkerüljük a terítő-hatást vagy akár a közönségességet. Megfelelő mértékben és formában nagyon feldobhatja a viseletünket.

Tetőtől talpig inkább csak a menyasszonyok vagy a goth stílus rajongói öltözzenek csipkébe, az utcára és a munkahelyünkre elegendő, ha egy-egy ruhadarabunk vagy kiegészítőnk készül csipkéből.

Egy finom, csipkés hálóing, vékony béléssel: férfi legyen akár 1919-ben, akár 2019-ben, aki nem pezsdül fel a látványától.

Fehér csipkés pulóver hosszú szoknyával a munkahelyünkre? Miért ne? Szép és szolid egyszerre, ha vékony topot, trikót veszünk alá.

Alkalomra, modern stílusban is szuper. Csak magabiztos hölgyeknek!

Fekete csipkében, vagányan. Letisztult stílusú, egyszínű ruhákhoz kiegészítőként.

csipke

Ne féljünk tehát a múlt darabjaitól az öltözködés terén sem! Ami régi, az nem molyszagú, hanem története van, amit bátran illesszünk be a jelenbe vagy mutassunk vele a jövő felé!

Pastor Anni
divattervező
+36-30 / 971-0555
[email protected]
www.annipastor.hu