A csúz oka a vérben lévő vizeletsavkristály, ami aztán az úgynevezett „üres” helyeken pl. az ízületekben lerakódik és ott nagyon fájó gyulladásokat hoz létre. Az oka rendszerint egy genetikai faktorra és a helytelen életmódra vezethető vissza.

Hogyan ismerhetjük fel a csúzt?

Az ember „egészségesen” lefekszik és éjjel arra ébred, hogy erős fájdalma van. A fájó testrész piros, dagadt, meleg és extrém érzékeny megérintés esetén. Néha láz, szívműködés elégtelenség, fejfájás vagy hányinger is felléphet.

Az erre kapható gyógyszerek, pl. ibuprofen, naproxen, csökkentik a fájdalmakat, de hosszú távon nem segítenek. A csúzban szenvedő egyéneknél nem ritka a magas vérnyomás és a vese működés elégtelensége is. A csúz betegeknél az egyik legfontosabb a napi 2,5 liter sima jó víz fogyazsztása (pl:Rudas gyógyfürdő ívókutja).

Mi segít a csúz ellen?

Vitamin

C-Vitamin és növényi rostok tudnak segíteni.

Túlsúly

Már megállapított tény, hogy a túlsúly és a csúz szoros kapcsolatban van egymással. Tehát hasznosak az úgynevezett intervall böjtölések, napi egyszeri étkezés kihagyása, 16 órás szünet az étkezésnél.

Purin

Eddig úgy tartották, hogy a csúzos beteg ne egyen spenótot vagy lencsét, mert ezekben purin van és a test ezt vizeletsavvá alakítja át, ami egyben a betegséget is előidézi. Ma már köztudott, hogy a növényekben lévő purin sokkal kevesebb vizeletsavat hoz létre, mint az állati belsőségekben, a húsban, a felvágottakban és a halban lévő purin. Mellette a növényi rostos anyagok megakadályozzák a purin felvételét a beleken keresztül.

Étkezés

Aki növényi és kevés purint tartalmazó étkezést helyez előtérbe, annak jó kilátásai vannak, a csúzzal járó fájdalom felszámolására, a csúz elmulasztására. Kevesebb hús vagy a hús nélküli étkezés összetevőit már leírtam. Gondoljunk az állattartás gyógyszereire és a húsnövelő hormonokra, a vágóhíd stresszére és a lánc végén ott van a húsevő ember tányérja. A húsevő ember ezt mind magához veszi!

Cseresznye

A tudomány is bebizonyította azt, amit a népi gyógyászat már régóta vall, hogy a cseresznye kiváló a csúz gyógyítására. Cseresznye fagyasztott állapotban (édesítés nélkül) egész évben kapható, éppúgy mint a cukrozatlan cseresznye lé.

a-csuz-1

Sok folyadék

Napi 2,5 liter sima, jó víz (Rudas gyógyvíz) és teák segítenek. Édesített levek előnytelenek (raffinált cukor van benne).

Kávé

Kávé és fekete tea fogyasztása csökkenti a csúz fájdalmakat (napi 2-3 csésze)

Tej és tejkészítmények

Tehéntej készítmények helyett fogyasszunk kókusz-, rizs- és mandulatejet.

Ételízesítők

Ne fogyasszunk kész ételeket, se sütésre előkészített fűszerezett húsokat, felvágottakat és halakat, mert E636 és E635, konzerváló, színező, ízfokozó anyag van bennük.

Friss levegő és mozgás

A gyakori mozgás a csúz legfontosabb ellenszere.

a-csuz-2

Stressz

Próbáljuk meg minden általunk már ismert dolgokkal a napi stresszt leépíteni (pl. dr. Shyoja légzés).

Alkohol

Növeli a vérben a vizeletsav mennyiségét és a csúz kialakulását.

Hideg

A hideg erősíti a fájdalmat, jól öltözzünk fel, a meleg cipő fontos.

Meleg

A napsütés és a fény enyhíti a fájdalmat. Éppúgy, mint a langyos gyógyfürdők.

A D3- és a K2-Vitamint fontos pótolni.

Masszírozás

Lehetőleg finoman masszírozzuk a fájó testrészeket, ez mobilizálja és elszállítja az ott lévő salakanyagokat.

Több tudatosság!

A csúz ma már gyógyítható!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest