A felhők titkos élete
 
Sokan gyermekkoruk élményét kapcsolják a felhőkhöz, mert utoljára akkor néztek fel az égre megcsodálni azokat az úszó bárányfelhőket. Szaknyelven ez a „Cumulus” felhő.
 
A felhő a földszín feletti légkörben „úszó” vízcseppek halmaza. Ha magasabban van, ha hidegebb légkörben lebeg, jégkristályok alkotják. Ha talaj közelében marad, ködnek hívjuk és nem szoktunk átlátni rajta. Felhőkön nem lehet tisztán átlátni, amit a repülővel utazók már sokszor átélhettek – a felhő definíciója: olyan diszperz rendszer, ami a fény útjában jól látható akadályt képez. Keletkezése a hőmérséklettel függ össze, mert a harmatponton lévő levegőben képződik. Harmatpont pedig az a hőmérséklet küszöb, ami felett a levegőben lévő víz kicsapódik (kondenzáció). A sivatag nagy szárazságában, így gyűjtenek az ott élők vizet, mert nagy anyagokat kiterítve fogják fel a harmatot, s kicsavarva az anyagot, élvezik az abban felfogott éltető, tiszta vizet. 
 
 
Felhő akkor képződik, ha a talaj felmelegedik és ezzel feláramlásra kényszerül a levegő. Például, ha a vízszintes légáramot egy domborzati képződmény emelkedésre kényszerít, vagy időjárási front keletkezik. A meteorológia 10 felhőfajt nevez meg, amit méretük, elhelyezkedésük és formájuk mellett, az azokat alkotó víz minősége is meghatároz. Vannak vízfelhők, jégfelhők, sőt úszhat felettünk vegyes tartalmú felhő is. A hatalmas utakat bejáró víztömegek közben adott terület oldott anyagait is szállítják, amit eső formájában aztán egy egészen más tájon fognak elhullajtani. Így volt már enyhén barnás eső nálunk, ami Afrikából érkezett. Egy felhő elnevezésénél számít, hogy milyen magasan úszik, s mekkora a kiterjedése. A „magas szintű” felhők, 2km felett, gyakran jégfelhők, míg az „alacsony szintűek” főleg vízcseppekből vannak. A felhők alakja, az őket létrehozó fizikai folyamatoktól függ. A lassú lehűlés rétegfelhőket, míg a gyors lehűlés gomolyfelhőket alkot. Ezek azok a mesebeli bodros, fehér habok a nyári égen. Kiterjedésénél fogva vastag rétegűnek számít, amely mind a két irányba nagy kiterjedésű, s szürke felhők hordozzák a sok vizet, vihart vagy télen a havat.
 
 
Néhány érdekesség:
  • Cirrus felhő jelentése: hajtincs
  • Stratus felhő – jelentése: réteges
  • Cumulus felhő – jelentése rakás
  • Nimbus felhő – jelentése: eső
 
 
Praktikus tanácsok
1. Ha nincsenek domboldalon heverős, szellős, napos élményeink, feküdjünk hanyatt és hagyjuk magunkat elveszni az ég mélységeiben, ússzunk a felhők tengerén és élvezzük az örök életet!
 
 
2. Ha felnézünk az égre, érdemes megfigyelni a felhők színeit és megjósolni magasságuk, hőmérsékletük. Következtethetünk a közeledő időjárásra, esőre, hóra – így biztos nem ázunk meg!
 
Linka