Eltelt egy újabb év. Ilyenkor a mögöttünk álló év átgondolása, számadás lenne a dolgunk, de mit csinálunk? Stressz, sietés, megfelelés, ajándékbeszerzés a következő ünnepre a dolgunk. Pazarolunk, pénzt költünk, idegeskedünk. Itt tart sajnos most a világ.

De hogyan lehetne ezt kicsit fenntarthatóbban megközelíteni? A stresszt sajnos nem tudom elengedni. Az ünnepek megszervezése , mint családanyának, első sorban az én dolgom  és törekszem azt a napot a legszebb ünneppé varázsolni, hogy a család áhítattal élhesse át. Ez nem megy stressz nélkül.

Minden ünnep alkalmával a legnehezebb a pazarlás elkerülése. Ezért újra és újra megtervezem az ünnepi menü összeállítását annak ellenére, hogy mindig közel ugyanaz, nehogy felesleges túlköltekezésbe torkolljon. Az ajándék megvásárlása sem kis feladat. Első szempont a meglepetés, az örömszerzés, de úgy, hogy jó előre beszélgessünk a kívánságról, kívánságokról.

Igyekszem a kívánságokat a praktikusság mentén teljesíteni, figyelve, hogy ne a tárgyak halmozása történjen meg.

a-fenntarthatosag-megkozelitese-1

Tudjuk, hogy az ajándékok ünnepélyes csomagolása is sok pénzbe kerül, majd felbontás után – jó esetben a szelektív – szemétbe kerül.

Mivel munkámból adódóan a papírhulladékot dolgozom fel, így az ajándék csomagolása megoldott. Vigyázva arra, hogy a felbontás is úgy történjen, hogy újra használható legyen, és csodás táskákat tudjak belőlük a jövőben alkotni.

Végezetül, ha ez mind megvan, akkor elengedni a nem teljesült dolgokat és nyugodt szívvel készülni az Új Év újabb ünnepeire és a sok csodás dologra, amit tartogat számunkra!

Viola Melinda
Az újrahasznosítás szakértője
Violinda Design
+421917108825
info@violinda.sk
www.violinda.hu
www.violinda.sk