Egy átlagos hétköznapon bőrünket több támadás éri, mint az elképzeljük. A szmog és az UV sugárzás mellett a stressz és az éjszakázás is tartós nyomot hagyhat a bőrön.

Ezek ellen általában krémek, kozmetikumok garmadájával védekezünk és akadnak olyan hatóanyagok is, amelyek belsőleg alkalmazva járulnak hozzá leghatékonyabban bőrünk szépségének megőrzéséhez.

Ilyen a kollagén, amely egy fehérje komponens a szervezetünkben. Alkotórésze a csontnak, porcnak, fognak, bőrnek. A bőr szárazanyag tartalmának 80%-át alkotja a kollagén.

Kiemelkedő a hyaluron sav is, ami egy természetes, gél állagú diszacharid, rendkívüli vízmegkötő hatással: saját térfogatának tízszeresét köti meg, így alkot gél formulát.

A kollagén, az elasztin, a hyaluron és az általa megkötött víz együtt vesz részt a bőr megfelelő állagának kialakításában és fenntartásában. Ha ezeket az összetevőket pótolni tudjuk a szervezetünkben, hozzájárulunk bőrünk természetes fiatalságának megőrzéséhez.

a-fiatalos-feszes-bor-titka

A kollagént leginkább krémek, szérumok formájában juttatja a bőrbe a kozmetikai ipar, azonban belsőleg alkalmazva jobban hasznosul. Számos, kollagénnel és hyaluronnal dúsított étrendkiegészítő kapható a bioboltokban és drogériákban, beszerzésükkor fontos a tudatos választás. Mindig nézzük meg, hogy az adott termék milyen mennyiségben tartalmazza a hatóanyagokat!

Minél idősebb a bőr, annál több hatóanyagra van szüksége, létezik 1000 mg kollagén tartalmú készítmény is, de a 20-as éveinkben járva elegendő kevesebb hatóanyag. Ha szükségét érezzük további vitaminok, ásványi anyagok bevitelének is, válasszunk olyan étrend-kiegészítőket, amelyek több, különböző hatóanyaggal dúsítva, a bőrvédelem mellett multivitaminként is szolgálnak.

Dr. Boros Szilvia
BGB Interherb Kft.
Sportorvos, táplálkozástudományi szakember
[email protected]
www.interherb.hu