„ A fák bölcsebbek, mint mi vagyunk, addig, míg mi nem kezdünk rájuk hallgatni.”- Hermann Hesse

 

A gesztenye őshazája az Alpok déli oldala (Tessin környéke). Ott úgy tartották a 19. században, hogy „minden embernek legalább egy gesztenyefa kell”, ahhoz, hogy át tudjunk telelni éhezés nélkül. A gesztenyefa és a gesztenye szimbolizálja a személytelen szeretetet. Egy fa sem „harcol” a másik ellen sohasem „féltékeny vagy irigy” a másik fára, hanem a kisebb és a nap sugarától kieső árnyékban felnövő testvéreinek, a gyökérrendszeren keresztül energiát és információt ad át.

 

A gesztenyetermés ősszel esik le a fáról, Németországban a gesztenyefa a „2018-as év fája” címet is megkapta. A gesztenyét már ősidők óta fogyasztja az ember. Ma már ismerünk kb. 20 különböző gesztenye fajtát, azonban nem mindegyik ehető. A gesztenye kalóriaszegény a többi diófajtához képest, de gazdag ballasztanyagokban. Jól laktat, energiát ad és az emésztésben is segít. Mindenki érezheti azt a meleget (energiát), ami a gesztenye fogyasztással jár. És mi hiányzik manapság mindenkinél? Igen, ez a belső melegség, a becsületes egymás mellé állás, a nyitottság, az adni akarás és a szeretet!

 

A gesztenyében található zsírban oldódó B-vitaminok segítik a vörösvértestek képződését, erősítik az immunrendszert. Szerepet játszanak az egészséges bőr megőrzésében és a jó agyi működésben is. A gesztenyében megtalálható továbbá A-vitamin, B1-, B2-, B3-, B5- vitamin, valamint C-vitamin. De nem csak vitaminokban, hanem nyomelemekben is gazdag. Fellelhető benne a Mangán, amely segíti a test méregtelenítését, illetve Kálium, Kalcium, Magnézium, Foszfor, Vas, Réz, Nátrium, Klór, Cink és Kén. Bázisos és glutén mentes. Korábban a „szegények eledelének” is nevezték, ma pedig ínyencségnek számít. Elkészítése számos módon történhet.

 

Legegyszerűbb módja az elkészítésének sütőben történik. A gesztenyéket keresztformában vékonyan vagdossuk be és helyezzük egy tepsibe és 200 fokon 20 percig pároljuk. Felhasználhatjuk főzve, párolva, töltelékként, lekvárként és édességként is.

 

BIO üzletekben vásárolható gesztenye liszt, amelyből süteményeket, kenyereket, tésztaféléléket is előállíthatunk.

 

A dr. Bach virág terápiában is szerepel a Sweet-White- Red Chesnut és a Chesnut Bud, amelyek a gesztenye virág kivonata.

 

Hildegard von Bingen a gesztenyét „a gyümölcsök királynőjének” nevezte. A gesztenyeolaj már az ókorban is híres volt.

 

„A fák szimfóniája” recept Ursula Schallertől, egy híres német gesztenye szakértőtől származik

 

Hozzávalók szeményenként:

 

1 evőkanál gesztenyepor vagy gesztenyeliszt

néhány csepp sima víz

1 dl kókusztej vagy rizstej

1 kávéskanál mandulapüré

 

Elkészítés:

 

A gesztenyeport vagy lisztet keverjük el néhány csepp sima vízzel, majd helyezzük a tűzhelyre (alacsony lángon) keverjük, amíg összeáll. Egy előmelegített leveses tányérba öntsük bele a tejet, majd tegyük a közepébe a kikevert gesztenyemasszát és a tetejére a mandulapürét. Azonnal langyosan fogyasszuk. Belülről melegítő étel. Fogyasztása közben adjunk hálát a három fának (gesztenye-kókusz-mandula). Adhatunk még hozzá 1 kávéskanál mézzel összekevert keserű barackmagot, amely B17-vitamint tartalmaz (Leatrile). Ez az Amygdalin (egy korábbi cikkemben leírt) kiváló gyógyhatású alternatíva a rákterápiában, de a megelőzésében is.

 

 

Gesztenye leves

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

50 ml fehér bor

800 ml zöldségleves (leszűrt)

400 gr főtt gesztenye

1 kávéskanál édesítőszer /Stevia, Xylit/

150 gr cukrozatlan tejszín

1 kávéskanál étcsokoládé morzsa

1 kávéskanál vaníliáscukor

csipetnyi BIO narancshéj reszelve

20 gr vaj

csipetnyi só és pár szál sáfrány

 

Elkészítés:

 

A cukrot az edényben karamellizáljuk, adjuk hozzá a bort és főzzük fel. A szűrt zöldséglevest a főtt gesztenyével egy másik edényben kis ideig főzzük össze, majd adjuk hozzá a cukrozatlan tejszínt és egy botmixerrel pürésítsük. A felfőzött bort és a csokireszeléket, a vaníliáscukrot, a narancshéjat és vajat is hozzáadjuk. Röviden turmixoljuk össze. Sóval és sáfránnyal ízesítsük.

 

Kiváló hozzá a kockára vágott szárazkenyér (zsemle), amit egy teflonbevonatú edényben kendervajon vagy GHEE-ben átpirítunk. Adhatunk hozzá Chapati kenyeret is. (A recepteket korábbi cikkemben leírtam). Ezekben a hideg hónapokban mindkét étel tápláló, de kalóriaszegény, energiát adó és melegítő.

 

 

Gesztenye likör, gesztenye bor

 

A receptek ugyanazok, mint korábbi cikkben leirt, csak itt gesztenye port vagy főtt gesztenyét használunk.

 

 

Gesztenye püré, tejszínhabbal

 

 Készen kapható gesztenye masszát olvasszuk fel, majd burgonya püré nyomóval átnyomjuk, hogy laza legyen. Tejszínhabbal találjuk.

 

 

Jó étvágyat!

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva

 

Természettudományok docense

 

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

 

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest