A GYÓGYTORNA BOLDOGGÁ TESZ – csoportos gyógytorna időseknek

 

Örömteli, hogy hazánkban a lakosság születéskor várható élettartama növekszik. Már a férfiak is nagy eséllyel megérik a 70. életévüket, a nők pedig közelednek a 80.- hoz.

Most már csak az a kérdés, hogy az idős kort, hogyan lehet jó egészségben és életminőségben eltölteni.

 

Kínában az idősebb korosztály is részt vesz a közterületeken folyó Thai Chi gyakorlatokban, vagy ha ez már nehezére esik, akkor legalább rendszeres sétákat tesz. A nyugati kultúrában még nem mondható természetesnek, hogy az idős emberek rendszeresen mozognak. Magyarországon a “csoportos gyógytorna időseknek” program keretében szervezett foglalkozásokat akkor veszik igénybe, ha valamilyen betegség kapcsán az orvos előírja. Itt is a megelőzés lenne a bölcs hozzáállás, hiszen nyugdíjas klubokban, közösségi házakban sok helyen szerveznek már gyógytorna szemléletű csoportos tornát. Lehetőség tehát van, de a hatvan pluszosok kicsit lusták, és motiváció szegények. Itt természetesen azokról beszélünk, akik olyan egészségi állapotban vannak, hogy nyugodtan mozoghatnának.

 

 

Csoportos gyógytorna időseknek és az APOLLO program

 

A 2005- 2008 között folyó APOLLO programban Magyarország is bekapcsolódott az idősek mozgásprogramját vizsgáló kutatásba. Kiderült, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyar 65 év feletti emberek mutatnak a legkisebb hajlandóságot arra, hogy bármilyen mozgásprogramban részt vegyenek. Pedig az életkornak megfelelő mozgás azon felül, hogy rendkívül jó hatással van a szív- és érrendszerre, a légzőszervekre, és a mozgásszervekre még a kedélyállapotot is javítja.  Növeli az állóképességet és az egyensúlyérzést ezzel nagy szerepet vállalva az esések megelőzésében.

 

Az Életet az éveknek civil szervezet segítségével 2009-ben megvizsgálták az idősek 10 hetes gyógytorna szemléletű mozgásprogramjának hatásait.

 

Összesen 98 idős ember vett részt a hagyományos gyógytorna gyakorlatokat tanító foglalkozásokon.  Közülük 45-en 65 évnél fiatalabbak voltak, 53-an pedig 65 évesek vagy annál idősebbek. A foglalkozásokat szakképzett gyógytornászok vezették.

 

A program végén a gyógytorna számos kedvező hatásáról nyilatkoztak a résztvevők.

Kérdőívekkel felmérték és megfelelő statisztikai vizsgálatokkal elemezték a válaszokat.

 

A “csoportos gyógytorna időseknek” élettani hatása

 

A gyógytorna foglalkozásokon résztvevők úgy érezték, hogy a 10 hét elteltével  javult az egészségi állapotuk, csökkent a korlátozottság érzésük. A bevásárló szatyor cipelése kisebb gondot jelentett. Megnőtt a munkavégzésben eltöltött idejük és a végzett munka is könnyebben ment. Javult a lelki egyensúlyuk, tele voltak életkedvvel, csökkent a kimerültséget érzők és megnőtt az idejük legnagyobb részében magukat boldognak érzők aránya.

 

Eddig is sejtettük, de a vizsgálat alapján bizonyítottá vált, hogy az egészséges idősek körében rendkívül jó eredményekkel jár a csoportos gyógytorna. Mind a fizikális és mind a mentális eredmények tükrében érdemes lenne szemléletváltást támogatni azon a téren, hogy a magyar idősebb korosztályt az életkoruknak megfelelő mozgásra buzdítsuk. A gyógytorna az egészségeseknek is program legyen, és ezzel megvalósítsuk, hogy a meghosszabbodott életet jó minőségben élhessük le.

 

 

Elérhetőség:

 

Nagyné Haness Rita

gyógytornász, gátizom tréner, BEMER – és Sonoterapeuta

 

 

1113 Budapest, Tarcali u. 19.

 

Tel.: 30-661-7576,

 

[email protected],