Kevés olyan megosztó étel létezik, mint a hal és halból készült ételek. Ráadásul hazánkban, a szocialista éra alatt gyakorlatilag kikopott a hal a hazai asztalokról, legfeljebb rántott pontypatkóval és halászlével találkozhattunk az ünnepekkor.

Napjainkban újra széles körben elérhetőek a folyami és tengeri halak, illetve a tenger gyümölcsei is éttermekben és élelmiszerboltokban egyaránt.

A halfogyasztás előnyei és egészségre gyakorolt pozitív hatása is régóta megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor még mindig sokan vannak kis hazánkban, akik képtelenek legyűrni a hal jellegzetes állaga, illata és íze iránti ellenszenvüket.

Pedig érdemes próbálkozni, mert a hal gazdag fehérjeforrás, ráadásul azok közül is az egyik legegészségesebb. Rendszeres fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Kutatások igazolták, hogy a halfogyasztó országokban sokkal kevesebb a szív- és keringési problémával küzdő betegek száma, mint például Magyarországon. A hal húsa alacsony kalóriatartalmú és könnyen emészthető, vacsorára is nyugodtan fogyasztható, egyáltalán nem hizlal, ráadásul változatosan elkészíthető.

a-hal-jo-a-hal-finom1

Kezdő halfogyasztóként elsőként a tonhallal vagy tonhalkonzervvel érdemes próbálkoznunk. Garantáltan szálkamentes, enyhe illatú, kemény húsú hal, salátába, paradicsomszószba vagy majonézes mártásba keverve tésztával igazán finom, laktató, mégis könnyű ebédet vagy vacsorát kapunk.

Ugyanilyen jó „kezdő halnak” a lazac. Szép, rózsaszín húsa egy kis vajon és fokhagymán megsütve főtt burgonyakockákkal remek fogás. Füstölt formában, hajszálvékonyra szeletelve főtt vagy lágy tojással pedig szuper reggelit ad.

Ha a fentiekkel megbarátkoztunk, az egyéb tengeri és folyami, majd a ragadozó halakkal folytassuk az ismerkedést! A pisztráng, süllő, makréla, harcsa kemény húsú, kevésbé illatos halak, érdemes olyan helyen kérnünk, ahol garantált a frissességük, például patak menti halsütőben (Szilvásvárad), halétteremben vagy tengerparti nyaralóhelyen.

A halászlével is autentikus helyeken érdemes ismerkednünk, (például Baja, Szeged, Algyő), ahol a helyiek büszkék a halászlevükre és jó eséllyel a legjobb tudásuk szerint készítik el a vendégnek.

Némi önbizalmat összeszedve és sok néhány recept áttanulmányozása után magunk is nekifoghatunk a halételek elkészítésének. Saját példámból kiindulva állítom, nem lehetetlen, sőt, nem is nehéz, tehát megéri nekifogni.

Íme a kedvenc halas receptem, kedvcsinálóként:

Spenótos-lazacos tagliatelle

a-hal-jo-a-hal-finom2

Hozzávalók:

tagliatelle tészta (olasz metélt)

kb. 4 evőkanál spenótpüré

25 dkg lazac

hal fűszerkeverék

1 kiskanál fokhagymakrém

fél pohár fehérbor

főzőtejszín

olaj, vaj

Elkészítés:

A lazacot apró kockákra vágjuk, olajban-vajban megpirítjuk, a fűszerkeverékkel ízesítjük. Hozzáadjuk a spenótpürét és a fokhagymakrémet, összepirítjuk. Ezután felöntjük a fehérborral és a főzőtejszínnel, majd addig főzzük, míg krémes mártást kapunk. A végén összekeverjük a kifőtt tagliatelle tésztával, ízlés szerint pici reszelt sajtot szórhatunk a tetejére.

/Recept: mindmegette.hu/

Farkas Bernadett