Hogy jobban megértsük a hangtál gyógyhatását, fontos először a „hanghullámokról” beszélni. A beszédnél és a muzsikánál is ez keletkezik. Ezek a hullámok elérkeznek hozzánk a hallás és az érzés útján.

Hallás
Az egészséges ember részére természetes dolog. Kevesen tudják, hogy a hallás már az anyuka hasában megkezdődik, az első kapcsolat a külvilággal. Egy öt hónapos embriónál, egy rérésze a későbbi halló szervnek, már az eredeti nagyságában van kifejlődve. A földi életünk utolsó perceiben, a hallás az utolsó érzékünk, ami aktív.

Egészségünk érdekében fontos időnként visszahúzódni, a stresszt levezetni. Van, akinél ez a sport, a séta, a meditálás, a zene, az olvasás stb. Megnyugvást és gyógyhatást nyújt a hangtál is számunkra.

Különösen egy nagyobb hangtál, mély tónusú hangja fog minket megnyugtatni, ellazítani, az emócióinkat megtisztítani. A teljesség érzetét adja, az otthont, a haza érkezést, ami manapság ebben a rohanó világban kevésszer adatik meg. Nyugtat, erősít, békét ad. Már több ezer éve az indiai gyógyászat része.

Érzés
A hangtál hullámokat bocsájt ki. Ha egy kavicsot a vízbe dobunk, akkor a vízben koncentrált körök lépnek fel. Pont így érnek el a levegőben a hanghullámok hozzánk. Ezért halljuk, és ha a közelében vagyunk, akkor érezzük is őket. Ezeket a hullámokat láhatóvá tehetjük, ha egy nagyobb hangtálba vizet öntünk és az oldalát erősebben megkongatjuk. A hangál hullámai elérik a test auráját és az egész testet gyógyítóan átölelik.

Mi a titka a hangálnak? Hogy lehetséges az, hogy egy egyszerű kidolgozású hangtál, egy hang, egy mély harmónia tud a test minden részében viszonylag rövid idő alatt kialakítani?
A hang megfogja a fülünket, vendégül lát minket, hogy hallgatózunk bele, hogy kövessük. hamarosan elvezet minket a nyugalomhoz és a csendbe. A hangok megmozgatják a fantáziánkat. Követelik, hogy kövessük őket és a hétköznapi lármából lépjünk ki. Ez tehermentesíti az embert és új „megíratlan fehér oldalakat” nyit meg előttünk. Ezekben a pillanatokban elfelejtjük a problémáinkat. A megszületés előtti életet, az anyaméh biztonságát és teljes bizalmat ad. Ezeket a fehér oldalakat új energiával tölti fel. Ebben rejlik a hangál gyógyhatása. Egyszerű úton visszavezet minket a saját magunk harmóniájához, az ősi természethez. Mélyen rejlő testi-lelki-szellemi tartalékokat nyit ki és tölt fel új életerővel. Az immunrendszert erősíti.

 

Egy hangál megvételénél hagyatkozzunk a belső megérzésünkre. Érdemes ezért egy pár hangtálat kipróbálni. Aztán válaszuk ki az ütőt. Hogy fa, bőr vagy filc ütőt veszünk, az a tál nagyságától függ. A hangtálat az egyenesen kifeszített tenyerén, az újaink hegyén vagy egy kis hangtál párnán, illetve gyűrűn használjuk. A hangtálak „énekelni” is tudnak. Erre egy nagyobb hangtálat és egy fa vagy bőrütőt használjunk. Itt voltaképpen a hangtálat „sikáljuk” hasonlóan, mint amikor egy boros poharat nedves újjal dörzsöljük. Először oldalról megütjük a hangtálat. Utána a hangtál felső és külső szélét az ütővel körkörösen „sikáljuk”.

Ezt a mozgást enyhe nyomással végezzük, egészen a hangál külső középső részéig, mindig tovább és tovább.

Nem a gyorsaság, hanem a nyomás a fontos. Ez a „sikálás” az ütő és a hangtál között, egy csodálatos hangot hoz létre. Gyermekek részére mindig érdekes látvány, ha egy hangtálat 1/3-ad részig vízzel tele töltünk. és aztán a fenti módon kívülről „sikáljuk”. A víz egy kis idő után buborékos lesz, olyan mintha főzésben lenne.

A hangtál gyakorlatokat egyedül, párosan és csoportosan is végezhetjük. Erősebb gyógyhatása van a hangtálnak, ha a testre helyezzük. A szívre ne tegyünk hangtálat! Minél több hangtálat, kicsit és nagyot használunk egyidejűleg, annál nagyobb a gyógyhatása.

 

A hangtálban „fürödhetünk” is. Ilyenkor nagyobb hangtálat használjunk. Először az oldalát erősen megkongatjuk és aztán a kezünket vagy a lábunkat beletartjuk úgy, hogy ne érintkezzen a hangtál falával. Ugyanígy a hangtálat 1/3-ig vízzel, gyógyvízzel, gyógyteával, gyógyfűszeres kivonattal stb. is feltölthetjük. A hangtál oldalát erősebben üssük meg, az ütőt tegyük le, a kezünket vagy a lábunkat tartsuk bele a folyadékba úgy, hogy a hangtál falával ne érintkezzen.

 

Használjuk a hangtálat a fájós fogakra, az arcbőr hibáira, ízületi fájdalmakra, migrénre, fejfájásra, depresszióra, stresszre stb. Kombinálhatjuk a száraz és a vizes módját is egymás után. Mindig a száraz hangtál fürdéssel kezdjünk.

A fürdőkádba való ellazulásnál is jó hatású a hangtál. Ha a melegvizes kádban fekszünk, akkor tegyük óvatosan a vízre a hangtálat. Vigyázzunk, hogy a kezünk ne legyen nedves. Erősebben üssük meg a hangtálat és élvezzük újra és újra a hullámait a vízen keresztül. Hozzá még egy szép zenét is hallgathatunk és olyan hatása lesz, mint egy gyógykezelésnek!

A hangtál tisztítása
A megvétel után mindenképpen tisztítsuk meg a hangtálat melegvízzel és kevés mosogatószerrel. Ha egy hangtál sokáig a vízzel érintkezik, akkor oxidációs színelváltozást fog beállni, a réz alkotók miatt, de ez a hangját nem befolyásolja.

Gyakorlatok

  • Helyezzük a hangtálat a kifeszített tenyerünkre, az ujjaknak nem szabad a hangtállal érintkezni. A másik kezünkben lévő ütővel gyengéden kongassuk meg a hangtál külső oldalát. Hagyjuk lecsengeni, majd újra és újra kongassuk meg. A hullámok így közvetlenül hatnak a kéz reflex zónáira és egyúttal az összes meridiánra, amik a kezeinken kezdődnek vagy végződnek. A meridiánok másik vége egy-egy belső szervünkhöz kapcsolódik vagy onnan indul. Közben némán vagy félhangosan egy mondatot ismételgessünk pl. „erős vagyok, egészséges vagyok, erős a tüdöm vagy erős a szívem stb.” Épp azt, amit gyógyítani szeretnénk.


     

  • Üljünk le, és helyezzük a hangtálat a két egymás mellett lévő térdünkre. Lágyan kongassuk meg a hangtál külső oldalát. A finom hullámok a térdek vérbőségét fokozza, ezzel gyógyítják. A térd ízületeket lazává teszik. Itt is némán vagy halkan ismételgessük többszőr pl. „a térdem erős, a lában és a combom egészséges stb.” Azt, amit gyógyítani szeretnénk.

Ugyanígy a tálat a különböző testrészekre helyezhetjük a gyógyulás érdekében. Ha valaki a hangtál kongását helyettünk elvégzi, még jobb a gyógyhatása.

Mint látjuk, a hangtállal gyógyítani lehet. Őseink már több ezer éve használták eredménnyel. Mindenkinek ajánlom egy vagy több hangtál beszerzését és a használatával való kísérletezést. A hangtál egyszerű, de nagyszerű eszköz az egészség megőrzésében és az egészség visszaszerzésében, mindennemű káros mellékhatás nélkül!

Egészségedre!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest