Sokan kedvet kapnak a tavasz beköszöntével kisebb-nagyobb konyhakert kialakítására, azonban kevesen tudják, hogy mi a jó veteményezés titka. Bizony, a veteményezésnek is meg vannak a maga szabályai! Nem mindegy milyen mélyen vetjük el a magokat, milyen talajba és milyen körülmények közé!

Most ebben segítek neked néhány praktikus tanáccsal!

Fontos megtervezni, hogy mit szeretnénk ültetni, illetve azokat a növényeket megismerni egy kicsit jobban. Kis odafigyeléssel remek kertet csinálhatunk! Ha már eldöntöttük, hogy milyen növényeket ültetünk, akkor kezdhetjük a kert kialakítását.

Elsősorban meg kell győződnünk arról, hogy a talaj tápanyag tartalma megfelelő-e a növényeknek, ha nem, akkor fontos, hogy a tápanyagot pótóljuk, hiszen a harmonikus tápanyag a jó termés alapja és ez határozza meg a termesztés eredményességét.

Hogyan végezzük a tápanyag utánpótlást?

Nagyon egyszerű folyamat. Nincs más dolgunk, mint a talajba juttatni a növényi vagy állati eredetű trágyát. A tehéntrágya mellett alkalmazhatunk szaru- és csontlisztet is, de a guano  (tengeri madarak kiszáradt ürüléke) is alkalmas lehet erre a célra. Használhatjuk még a növényi trágyakánt a levágott csalánt és a fűkaszálékot is. Csak szórjuk ki a földre a kiválasztott tápanyagutánpótlást és ássuk vagy szántsuk fel a kertet. Nagyon fontos, hogy a tápanyagot folyamatosan pótoljuk, kb. 8 hetente érdemes a növények tövébe szórni az utánpótlást, majd meglocsolni őket.

a-helyes-vetemenyezes-titka

Ezután jöhet az ültetés! Mielőtt nagy izgalmunkban elkezdenénk az ültetést nézzünk utána, hogy a kiválasztott növényeket, hogyan kell elültetni. Azt is érdemes megnézni, hogy milyen növények férnek meg egymás mellett.

Készíthetünk papíron egy tervet, melyre berajzoljuk és írjuk, hogy melyik növény, hova kerül. Így sokkal egyszerűbb lesz a dolgunk.

Az ültetésnél a következő lépésként húzzunk egy egyenes csíkot a talajba. Ez elősegíti a könnyebb gondozást.  Ezt legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, ha két cölöpöt az ágyás mindkét végébe teszünk és kihúzunk közé egy madzagot, majd a madzag mentén meghúzzuk a csíkot. Nem kell túl mély vonalat húzni, kb. 1 cm mély legyen. Ezt a mozdulatot ismételjük meg annyiszor, amennyi magunk van. Figyelembe kell venni azonban a vetési távolságot, ezek általában fel vannak tüntetve a magok csomagolásán. Illetve azt is figyelembe kell venni, hogy a magokat ne ültessük túl sűrűn.

Az apró magokat a markunkban keverjük össze homokkal, így egyenletesen vethetjük el. Illetve a picike magokat egy tasak sarkán kivágott kis nyíláson is kiszórhatjuk, de ehhez a megfelelő tasakra van szükség.

Ahhoz, hogy az elvetett magvak ki is keljenek, melegen és nedvesen kell tartani őket. Ezért kézzel, deszkadarabbal vagy a gereblye fokával óvatosan nyomjuk őket a földbe. Ezután zárjuk le a vetőárkot. Ezt tehetjük vékony komposztréteg vagy egy kevés talaj rászórásával. Minden sor veteményt locsoljunk meg és lássuk el őket névtáblával. Ezután már csak az a dolgunk, hogy ne hagyjuk kiszáradni a földet, hiszen akkor minden munkánk kárba veszhet. Tartsuk egyenletesen nedvesen a talajt.

A kert gondozása folyamatos odafigyelést igényel, de minden munka megéri, hiszen a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök a legfinomabbak! Érdemes belevágni egy kert létrehozásába!

Nemes Gábor
Biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu