Hétfő-kedd-szerda-csütörtök

Egyszerű, egészséges, gyors receptek, a hét első felére. Ha összeírjuk a hozzávalókat, akkor egy alkalommal megvásárolhatjuk őket. Az alapanyagok tárolása egyszerű. Ha viszont félig előre főzzük, hűtve tárolhatjuk.

Amikor a kívánt ételt készítjük, a félig előfőzött étel gyorsan befejezhető. Időt nyerünk vele. A félig előre főzés, az étel tápértékét nem változtatja meg. Vigyázzunk arra, hogy az  előfőzés percnyi hosszúságú legyen.

Cukkini gyors étel

a-het-receptje1

Hozzávalók

3 db cukkini

4-6 koktélparadicsom

1 marék bazsalikom levél

2 evőkanál olíva vagy kender olaj

16 db olíva bogyó (mag nélküli)

1db Bio citrom

1 evőkanál fenyőmag

kevés parajdi só, kubeben bors

Elkészítés

Cukkinit megtisztítjuk. Héjával együtt, nagyon vékony karikára vágjuk. Paradicsomokat megtisztítjuk, felezzük. Olivát vékony karikákra vágjuk. Mindegyiket a cukkinihez keverjük. Citrom héjat lereszeljük, levét kinyomjuk. A bazsalikom levelet kis darabokra szakítjuk (tiszteletből nem vágom késsel), hozzáadjuk az olajat, sózzuk, borssal megszórjuk. A  cukkinikhez adjuk.  Fenyőmagot zsír nélküli serpenyőben kicsit megpirítjuk. Találáskor a cukkinit vele megszórjuk.

Gyors édesség

a-het-receptje1

Hozzávalók

250 g hajdina liszt

150 g kókuszliszt

400-500 ml kókusz-, rizs-, vagy zabtej

400 ml kókusz ital

50 g kókuszreszelék

200 g kókuszvirág cukor, vagy stevia

1 kávéskanál szódabikarbóna

2 kávéskanál almaecet

2 evőkanál tapióka liszt

1 kávéskanál  Bio narancs reszelt héja

1 zacskó Bourbon vaníliáscukor

500 g friss idény gyümölcs, vagy cukrozatlan mirelit gyümölcs

8-10 friss menta levél (ez el is maradhat)

Elkészítés

Tejet a hűtőbe tesszük. Mély edénybe a liszteket, reszeléket, szódát összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt narancshéj felét. Kókusz itallal összedolgozzuk. A masszát, sütőpapírral kibélelt formára tesszük. Előmelegített sütőben ca. 190 C fokon, 15-20 percig sütjük. Ha kihűlt, tálcára tesszük. Szeleit vékonyan levágjuk.

A lehűlt tejhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tapióka lisztet. Mixeljük. A kihűlt tésztára kenjük.

Gyümölcsöket egészben vagy felvágva a kókusz bevonatra terítjük. Megmaradt reszelt narancshéjjal megszórjuk. A levágott széleket diszítésként rács formában rátesszük. Menta levelekkel díszítjük.

Flammkuchen (Elzászi lepény) spárgával

a-het-receptje2

Hozzávalók

150 g hajdina liszt

150 g rizsliszt

1 kávéskanál stevia

1-2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál pirított tofu kocka

15-20 g friss élesztő

kevés parajdi só, kubeben bors

16 db spárga

60 g reszelt sajt (parmezán stb.)

200 g Creme fraiche vagy tejföl

1 marék rukkola

3-4 koktélparadicsom

1-2 evőkanál citrom leve

Elkészítés

Liszteket, cukrot, sót, mély edénybe összekeverjük. Közepébe mélyedést készítünk. Élesztőt összemorzsoljuk 150 ml meleg vízzel, hozzáadjuk az olajat. Az egészet a mélyedésbe öntjük. Jól összedolgozzuk. Letakarjuk, 30 percig pihentetjük. Spárgát megtisztítjuk. Fehér spárgát hámozzuk, a zöldet nem kell. Sós vízben 5 percig főzzük. Lecsöpögtetjük. A spárga levét nem öntjük ki. „Ehető hulladek!” Felhasználjuk leves készítésnél. Sütőt előmelegítjük 230 C fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Masszát szétterítjük rajta. Creme fraichevel vagy tejföllel bekenjük, spárgákat rátesszük. Pirított tofu kockákat, a felezett paradicsomot a tetején elosztjuk, sajttal, borssal megszórjuk.

10-15 percig sütjük. Citromlével összekevert ruccola levelekkel találjuk.

Rebarbara egytál

a-het-receptje3

Hozzávalók

500 g rebarbara

150 g kókuszvirág cukor vagy stevia

150 g kókusz liszt

130 g vaj vagy ghee

1 zacskó Bourbon vaníliáscukor

csipet parajdi só

Elkészítés

Rebarbarát tisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Sütő formát bezsírozunk, a felvágott rebarbarát beletesszük. Cukorral (50 g) megszórjuk. Vajat, lisztet, a többi cukrot, vaníliát, sót, összemorzsoljuk. Rebarbarára szórjuk. 190 C fokra előmelegített sütőben ca. 40 percig sütjük. Vanília fagylalttal  „nagy gyermekeknek”  tojáslikőrrel is leöntve  találjuk.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest