A történelmi leírások szerint világjárványoknak több hulláma van. Nagy valószínűséggel így lesz az a koronavírussal is. Mindenesetre túl vagyunk az első hullámon, nézzük meg, mit érdemes megtenni és felkészülni a következőig.

  • Vegyük szemügyre a kamrában a felhalmozott élelmiszerek lejárati idejét. A konzervek maradhatnak. Aminek viszont közeli a lejárati ideje, azt együk meg vagy ajánljuk fel karitatív célra. Ennivalót nem dobunk ki – így tanultam a nagymamámtól és szerintem igaza volt.
  • Ezzel együtt megtanultunk készletezni is. Amikor megkezdtük az utolsó csomag / doboz / kiló / üveg… valamilyen élelmiszert, akkor megvettük az utánpótlást és szépen beállítottuk a megbontott áru mögé.
  • Írjunk egy listát, minek kell mindig otthon lennie. Ezen ne csak az élelmiszerek legyenek, hanem más dolgok is pl.: mosó és tisztítószerek. Teafaolajból és alkoholból nagyszerű fertőtlenítő szert lehet készíteni, egyik sem foglal sok helyet és mindkettő sokáig eláll. Hajfesték. Hajpántot tudok felrakni a hosszú hajamba, de a kétujjnyi lenövést nem tudom tolerálni. Immunrendszert támogató vitaminok: még most sem kapható a fokhagyma tabletta, a cink, az echinácia. Ezeknek is 1-2 év a szavatossági ideje, majd szerezzünk be párat. Együtt a lázmérővel, láz- és fájdalomcsillapítóval. Figyelem! A lejárt gyógyszereket a gyógyszertárba kell visszavinni, nem szabad a háztartási szemétbe dobni.

az-elso-hullam-utan

  • Maszkok – aranyárban. Még az egyszer használatos, eldobható is. Most lenne idő megvarrni egyet-kettőt régi lepedővászonból, amit kifőzni és forró vassal vasalni is. lehet. Gumit is szerezzünk be, azonnal elfogyott.
  • Gondoljuk végig, mit és miért kapkodtunk március közepén. Kellett még 1-2 íróasztal-szerű bútor, mert ki kellett alakítani további munka- és tanulóhelyeket a lakásban. Ennek párja volt a lap-top hiány. Mindenki egyszerre akarta használni, tanulni vagy dolgozni rajta. Akinél volt otthon régi, már nem használt asztali számítógép vagy lap-top, elővette és szembesült azzal, hogy lejárt rajta a vírusírtó, még XP-s windows van rajta, beragadt a billentyűzeten az Ő betű és mindig előjön, ha a kés szót írjuk le. Szóval döntenünk kell, mennyi otthoni és azonnal használható géppel akarunk rendelkezni és ezeket az eszközöket fel kell készítsük az azonnali bevetésre.
  • Ha már leszoktunk a csekkek postai feladásáról, ez maradjon így a továbbiakban is. Látszik, hogy meg lehet oldani.
  • Az időseket megkérte a Kormány, hogy maradjanak otthon. Felhívtuk közeli és távoli rokonainkat, megkérdezni hogy vannak, kell-e segítség. Meg is lepődtek, mert korábban nem tettünk ilyet. Akár maradhatna ez így a jövőben is. Nem késő.
  • Több lábon állás. Régi mondás, hogy nem szabad minden tojást egy kosárba tenni. Most is megtapasztalhattuk, melyek voltak azok az iparágak, szolgáltatások, amiket leginkább sújtott a járvány. Persze nem tud egyazon ember egyszerre kőműves és informatikus lenni, inkább a családon belül érdemes végig gondolni, meg lehet-e oldani, hogy ne egyazon iparágban, területen dolgozzanak. Vállalkozások esetén látszik, hogy kell az ún. „online” láb is a hagyományos mellett.
  • Jön a nyár, utazásokat tervezünk, vegyük számításba, a célhelyen / célországban mit okozott a járvány. Nem csak arra gondolok, hogy vannak-e még ott új és régi koronavírus fertőzöttek, hanem arra is, hogy a korábban megszokott szolgáltatásokat ugyanúgy igénybe tudjuk-e venni. Pl. másfél méteres távolságtartás a szabadtéri diszkóban, kiránduló hajón, repülőgépen.
  • Elhalasztott műtétek, orvosi kezelések. Ezeket pótolni kell, amilyen gyorsan csak lehet. ÉS a leglényegesebb, hogy nekünk kell legjobban odafigyelni a saját és családunk egészségének megőrzésére. Lásd a Csak a nőknek életmóddal és egészségvédelemmel kapcsolatos további cikkeit.

Dr. Marczi Erika
+36-30 / 280-7475
[email protected]