Az október kissé hűvös, de még többnyire napos hónap, rengeteg tennivalóval a szabadban. Ebben a hónapban kell felkészítenünk kertünket a hideg évszakra.

Mit kell tennünk ha tavasszal veteményezni akarunk?

  • Fel ássuk fel a területet, vagyis őszi ásást kell csinálnunk. Ekkor pótolhatjuk a talaj csökkent erejét tápokkal. A rögöket meghagyhatjuk, hiszen a fagy porhanyóssá varázsolja tavaszra.
  • Itt az ideje a gumós növények ültetésének, lehetőleg csoportosan, mert így mutatnak legszebben. Ehhez a legmegfelelőbb az ültetőkosár – különösen, ha gyepben ültetünk – mert könnyebben kezelhető, virágzás után fűnyíróval levágható.
  • Régebbi telepítésű gumósainkat az ásásnál szedjük ki, válogassuk szét, a gyengébbeket helyezzük vissza, vagy helyezzük át szándékunk szerint. Az erősebbeket hűvös helyen teleltessük (pihentetjük) és a tavaszi ásásnál újra ültessük ki (pl. tulipánok).
  • A rózsák (bazsarózsák) telepítési időszaka is ebben a hónapban válik esedékessé. Az őszi ültetésű rózsák frissek és jól gyökeresednek tavaszig.
  • Régi rózsáinkkal is foglalkoznunk kell. Nem csak simogatjuk, dicsérjük, beszélgetünk Velük (mint minden más növényünkkel), hanem foltos leveleiktől megszabadítjuk Őket, amiket aztán megsemmisítünk, védekezve a kártevő levéltetvek ellen.

a-kert-telen-alszik-1

Gyakran fordulhat elő, hogy nem választottuk meg jól fáink fajtáját, vagy ültetésük helyében tévedtünk. Az öt évnél fiatalabb fákat sérülés mentesen ültethetjük át megfelelő helyre, amit fagymentes időben, októbertől márciusig végezhetünk el. Első lépésben ásunk egy 50 x 50 x 50 cm-es gödröt. A kikerült föld egy részét szerves trágyával bekeverve visszahelyezzük a gödör aljára kb. 10 cm magasságban. Átültetendő fánk gyökérlabdáját körbeássuk, és takaró segítségével áthelyezzük az előkészített ültető gödörbe. Ezután visszahelyezzük a kiásott földet, majd „iszapoló” locsolással jól átáztatjuk.

a-kert-telen-alszik-2

Az ősszel ültetett fák úgynevezett „stresszmentes” fázisban vannak. Gyökérzetük jól fejlődik a talajban felhalmozódott hő hatására. A fák (bokrok) ezért – és a nedves éghajlat segítségével – károsodás nélkül vészelik át a telet. Tél végére megerősödve tudják túlélni a tavasz csapadékmentes időszakát. Régebbi telepítésű fáinkkal is foglalkoznunk kell. Első lépésben el kell távolítanunk a sérült, beteg részeket, majd a nagyobb (2 cm feletti) sebeket be kell kenni faseb kezelővel. Az őszi lemosó permetezés is ugyanolyan fontos, mint a tavaszi. Ne hanyagoljuk el!

Beszélnünk kell pázsitunkról is, amelyet szintén fel kell készítenünk a télre

Úgy, mint tavasszal, ősszel sem maradhat el a pázsitszellőztetést. Az elfáradt talaj frissítését is el kell végeznünk úgy, hogy pázsitunkat felszórjuk tápanyaggal, majd belocsoljuk. A pázsit foltosságán is októberben tudunk segíteni hatásosan. A kopasz területeket újra kell vetni, lehetőleg azonos fűmaggal. A talajt kézi erővel kicsit meglazítjuk, a gyomtól megtisztítjuk, majd fűmaggal bevetjük a foltokat. Humuszos talajjal vékonyan befedjük, majd alaposan belocsoljuk és vigyázunk, hogy ki ne száradjon (lefedhetjük fóliával).

Kerti tavunk tisztaságáról sem feledkezhetünk el.

A tóba hulló levelektől meg kell szabadítanunk háló segítségével, így megakadályozhatjuk a bomlás okozta eliszaposodást.

a-kert-telen-alszik-3

Gyűjtsünk tölgyfalevelet és használjuk mucsként. Savanyú talajt igénylő növényeink (rododendron, azálea, hortenzia…stb) köré szórva biztosíthatjuk a humuszos, alacsony PH értékű talajt.

Lassan elérkezünk bokros teendőink végére és nyugodtan várhatjuk a telet, lehetőleg hópaplannal. Bár….., még novemberben is akadhat mit csinálnunk, főleg ha a fagyok késnek.

Végül ne felejtsük el!

Nem csak a szobanövényeink hálálják meg ha rendszeresen beszélgetünk Velük, de a virágos és veteményeskertünk, gyümölcsösünk, örökzöldjeink is. Kertünk madarai pedig keresni fogják társaságunkat.

Nemes Gábor
Biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu