Sok pék és egészség apostol szerint az adalékos kenyér az oka az emésztési zavaroknak. Amíg az emberek kovászos kenyeret ettek, addig nem volt ilyen probléma.

Nézzük meg a kovász készítés technikáját:

Legegyszerűbb és leggyorsabb a rozskenyér kovász előállítása, de minden glutén tartalmú gabonából ugyanígy történik.

Hozzávalók

6 evőkanál + 100 g liszt

6 evőkanál + 100 ml langyos víz

1 db ca. 500 ml beltartalmú üveg

Elkészítés

Hétfő: Tegyünk az üvegbe 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál langyos vízzel összekeverjük , sötét helyre tesszük, a tetejét könnyen lefedjük , hagyjuk 3 napig így.

Csütörtök: az előbbiekhez hozzá adunk 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál langyos vizet, összekeverjük, tegyük vissza sötét helyre, a tetejét lefedjük és 1 napig így hagyjuk.

Péntek: az előbbiekhez hozzá adunk 100 g lisztet és 100 ml langyos vizet, összekeverjük, sötét helyre tegyük vissza, a tetejét lefedjük, 1 napig így hagyjuk. Akkor csináljuk jól, ha élesztő illata lesz.

a-kovaszos-kenyer1

Szombat: a kész kovászból vegyünk ki 200 gr-t .( Ca. 2 evőkanál kovászt hagyunk a következő sütésre. Ezt a 2 evőkanál kovászt összekeverjük 3 evőkanál liszttel és 3 evőkanál langyos vízzel. A mélyhűtőbe tegyük a következő kenyér sütésig).

Tehát van 200 gr friss kovászunk, hozzá adunk 600 ml langyos vizet, 1 kg lisztet, 20 g parajdi sót és 5-6 percig dagasztjuk.

Egy edénybe tesszük, konyharuhával lefedjük, 4 órán át pihentetjük. A kelés után a mennyisége megnő. A masszát felezzük és ismét 20 percig lefedve pihentetjük. A sütőt 240 Celsius fokra előmelegítjük. A sütőbe kis kerámia edénybe vizet teszünk. A kenyereket betesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és 30 percig sütjük. Utána a sütő hőfokát 150 Celsius fokra csökkentjük és 30 percig tovább sütjük a kenyereket.

a-kovaszos-kenyer2

Hogy kész a kenyér, ellenőrizhetjük nagyanyám “kopogási” tesztjével. A kész kenyeret az asztal lapjához “kopogtatjuk”, akkor üres hangúnak kell lennie a készre sült kenyérnek.

Mindenki saját maga döntse el, hogy milyen kenyeret eszik.

Sok sikert az új egészséges kenyérhez!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest