Hirschler Rebeka – A Budapest Gazdasági egyetem harmad éves hallgatója 2013-ban majd 2014-ben Laser 4.7 hajó osztályban magyar bajnok. 2015-ben és 2016-ban Laser radial hajó osztályban szintén Európa bajnok. 2016-ban az Adrián megrendezett Európa Kupáját, az Isolya Spring Cupot, is Ő hozta el. Jelenleg egyedüli laser vitorlás edző itthon.

MIT JELENT SZÁMODRA, HOGY EGY TISZTÁN NŐKBŐL ÁLLÓ CSAPATTAL INDULSZ A KÉKSZALAGON?

Erőt jelent. A vitorlázás elég férfias sport, ehhez képest mi elindulunk, aztsugallva, hogy ezt Mi is tudjuk, ugyanúgy mint a férfiak.

KITŐL LÁTTAD EZT AZ ELHIVATOTTSÁGOT?

Egyértelműen édesanyámtól. Mindig ezt láttam tőle.

EGY VITORLÁZÓ CSALÁDBAN MENNYIRE VOLT EGYÉRTELMŰ, HOGY TE IS HAJÓBA ÜLSZ?

Mindenki vitorlázott már a bátyám, a két nővérem és Anyuék is. Nem volt igazán kérdés. Az első emlékem, amikor úgy 10 éves lehettem, a kikötőben kőrőzöm, kintről kiabálták Anyuék, hogy „Forduuuulj!”, én meg azt sem tudtam mi történik, úgyhogy oda-vissza mentem, és egyszer csak arra kaptam fel a fejem, hogy ott van egy komoly edző… aztán megkaptam az első hajómat, és onnantól már nem volt megállás.

MIT SZERETSZ A VITORLÁS SPORTBAN?

Kint vagyok a vízen, távol mindenkitől, jó kikapcsolódás, de az is fontos, hogy egyedül viszem a hajót, én felelek mindenért. Az én felelősségem, hogy minden rendben legyen. Ha jól megyek, tudom, hogy csak magamnak köszönhetem, megnyertem az adott futamot.

hirschler-rebeka1

VERSENYSZELLEM VAN A CSALÁDBAN?

Persze! Anyu háromszoros kalóz bajnok, én pedig háromszoros laser bajnok voltam akkor. Készültem a 4. Magyar bajnokságra és szerettem volna eggyel több címet magam mögött tudni, mint Anyu. Sokat viccelődtünk ezen. A verseny napján odajött hozzám, hogy nem fogok nyerni. Kicsit letörte a szarvaimat, mert nem nagyon edzettem. Persze drukkolt és szerette volna, ha nyerek.

VÉGÜL MEGNYERTED?

Igen. Egy hajszállal ugyan, de végül megnyertem. Csak azért is.

KIK MOTIVÁLNAK?

A szüleim, édesanyám és édesapukám.

HASONLÍTASZ ÉDESANYÁDRA?

Most, hogy 22 elmúltam, most már amikor mondják, hogy nagyon hasonlítok rá, azt mondom igen. Korábban ez nem így volt. Nem külsőleg, hanem belülről, nagyon hasonlítunk.

MIÉRT ÉPPEN A VENDÉGLÁTÁS MELLETT DÖNTÖTTÉL?

A vendéglátást imádom. Vendéglátó szakközépbe jártam, és nyaranta mindig valamilyen kávézóban pultoztam. Nagyon szerettem. Nem tudom honnan jött, mert senki nincs a családban, aki a vendéglátásban tevékenykedne. Most egyetemre járok, de közben Ausztriában jelenleg is kisegítő pincérként dolgozom.

MILYEN MA EGY SIKERES NŐ?

Nagyon sok mindenhez kell értenie a mai Nőnek. Ehhez rengeteg erőre, elhivatottságra van szükség, és rengeteg akaratra.

hirschler-rebeka

MILYEN VOLT A TAVALYI CSAPAT?

Nagyon érdekes és jó embereket ismertem meg. Idén teljesen más a felállás, nagyon várom már. Az edzésen is nagyon jó volt a hangulat. Már mindenki tudja a dolgát.

MIT ÜZENSZ A CSAPATNAK?
Készüljenek, mert hosszú menet lesz, de hozzák a jókedvüket, és akkor minden rendben lesz!

Az interjút készítette: Tolvaly Orsolya