Azok, akik későn születtek, nem tudhatják mit jelentett a „nagy ugrás”.

Ez Kína legújabb kori történelmének nagyszabású gazdasági és társadalmi mozgalma volt 1958 és 1960 között. A vezetés által deklarált cél az volt, hogy az alapvetően mezőgazdasági jellegű, elmaradott Kínát néhány év alatt fejlett ipari országgá tegye.

De volt egy másik „nagy ugrás” is. Robert „Bob” Beamon amerikai távolugró atléta 1968-ban a mexikói olimpián, az addig tartott távolugró világcsúcsot több mint fél méterrel megjavította. Az akkori új világcsúcs 890 centiméter volt, amelyet közel 23 évvel később, csak Mike Powell tudott megdönteni 1991-ben.

a-nagy-ugras

Robert „Bob” Beamon

Nem ezekre gondoltam, hanem arra a digitális „nagy ugrásra”, amit megugrottunk idén március és június között. Egyes szakértők szerint a hazai pénzügyi szektor másfél évet ugrott előre. Nyilván voltak a „csőben” előkészített fejlesztések, amiket gyorsított tempóban befejeztek, de akkor is szembeötlő, mennyi mindent lehet már „papír, aláírás és személyes jelenlét nélkül” elintézni. A telefonunk áll sorban helyettünk.

És nem csak a pénzügyi szektorban, hanem gyakorlatilag az összes szolgáltatónál! E-mailek jönnek-mennek, szerződéseket lehet kötni, csak nyomtatni, aláírni és szkennelve / fotózva kell visszaküldeni.

a-nagy-ugras1

Ide akartam kilyukadni, a nyomtatásra. Az már általános, hogy van otthon lap-top vagy asztali számítógép, tablet. Na de nyomtató, ami még szkennelni is tud? Igen, mert, amikor mi indítunk egy ügyet és valamit lefotózunk a telefonunkkal és csatoljuk az e-mailhez, az sima ügy. De, csak akkor tudjuk fogadni és visszafordítani a szolgáltató – partner – üzletfél… anyagát, ha ki is tudjuk nyomtatni, aláírni és beszkennelve visszaküldeni. Kivéve, ha van már elektronikus aláírásunk (1 kütyü, 1 bele való kártya, 1 jelszó és évente meg kell újítani). Ha van már ilyen elektronikus aláírásunk, akkor már akkorát ugrottunk, hogy kiléptünk a súlytalanságba.

Egyelőre. Lehet jövőre már az lesz a ciki, ha valaki még mindig tollal ír alá.

Dr. Marczi Erika
+36-30 / 280-7475
[email protected]