Meggyőződésem, hogy aki a földdel fizikai kapcsolatban van, együtt él a természettel, sokkal energikusabb, bölcsebb ember.

Miért?

Mert tudja, ismeri, elfogadja az Univerzum törvényeit, teszi a dolgát, alkot, termel. Miért használtam az “alkot” szót a földművelés helyett? Mert amit tesz, az sokkal több! Csodát hoz létre! Igen, nekem megadta az élet, hogy több ilyen ismerősöm ,barátom van. Az egyik “csodatevő” Emőke és családja, párja Gábor.

Nemes a személyiségük és a vezetéknevük is. De legyen most szó Emőkéről, a nőről, feleségről, anyáról, termelőről, földművesről és gyakran a szállítóról-mert, hogy az is Ő. Ugye elgondolkodtató mindez, nekünk városi nőknek, embereknek! Főként azért, mert Emőke sosem panaszkodik. Teszi a dolgát, ültet, főz, gyereket nevel, betakarít és még tornázik is. Csinos, huncut mosollyal szabadkozik, ha erről kérdezzük. Olvassátok egy korábbi interjúban, miként mesél szerényen a családi gazdaságról!

/Magdi/

Jelenleg három gyermekünkkel élünk és gazdálkodunk 6 és fél hektáron Kunszálláson.

a-no-aki-sosem-panaszkodik

A kezdet

1997-ben házasodtunk össze, és még ebben az évben kaptunk a szüleinktől egy kis tanyát Kunszálláson.

Itt kezdtük el közös életünket. Jómagam már akkor gazdálkodással foglalkoztam, férjem, Gábor még aktív katonai szolgálatot teljesített, így csak szabadidejében tudott a gazdaságban dolgozni. A zöldség- és gyümölcstermesztést 500 m2-en, 2 fóliasátorral kezdtük. A kezdeti 2 hektár, azóta felfejlődött a jelenlegi szintre.

a-no-aki-sosem-panaszodik1

A folytatás-áttérés az ökológiai gazdálkodásra

A váltás 2000-ben történt, amikor megszületett első gyermekünk, ami megerősített minket abban, hogy mindinkább természet közelibb, egészségesebb életet éljünk. Ehhez az elhatározáshoz, további lökést és segítséget kaptunk apósomtól, Nemes Mátyástól, aki 2015-ben elnyerte az Év Biogazdája megtisztelő címet. Ő ekkor már belekezdett a biogazdálkodásba és szeretett volna minket is bevonni ebbe az új szemléletmódba.

2003-ban és 2009-ben megszületett a második és harmadik gyermekünk és időközben férjem, Gábor is leszerelt, így ő is teljes erővel be tudott kapcsolódni a gazdálkodásba. Sokat segített apósom, Nemes Mátyás, akinek a segítségével már értékesíteni is tudtunk a terményeinket a bio piacon.

Napjaink és közösségi mezőgazdálkodás

2016-ban az összterület elérte a 2400 m2-t. A fólia sátrakban vetésforgóval és növénytársítással 40-45 féle növényt termesztünk. Vetésforgó eredményeként a zöldségek és gyümölcsök íze sokkal finomabb, intenzívebb. Napjainkban egyre erősödik egy új mozgalom: a közösségi mezőgazdaság. Ez nem jelen mást, mint azt, hogy a gazdálkodók és a vásárlók közösséget alkotnak. Így 2015-ben mi is csatlakoztunk ehhez a mozgalomhoz, mert számunkra nem csak az fontos, hogy mit termelünk, hanem az is, hogy kinek. Addig, amíg a piac bizonyos szempontból „személytelen”, addig a közösségben szereplő tagok némileg családtagnak tekinthetők. Betekintést nyerhetnek a termesztés menetébe, látogathatják a gazdaságot, láthatják, hogy honnan kerül a zöldség a dobozokba, majd az asztalukra.

a-no-aki-sosem-panaszkodik2

Célunk

Az általunk termelt egészséges friss zöldségek eljuttatása az ökológia termékek iránt nyitott környezettudatos és egészségtudatos emberek felé.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt közösségünkbe!

Nemes családi Ökogazdaság

+36/70-701-7447
www.nemesokogazdasag.hu