Nyár, napfény, tengerpart, tópart, Balaton és a strandok. A zsúfolásig megtömött medencék, ahol egy személyre nem jut egy négyzetméter sem. Ahol megfordul mindenféle ember. Vidám, mogorva, mosolygós, pökhendi, alacsony, magas, sovány, karcsú, dundi, molett, ápolt, elhanyagolt, egészséges, és kevésbé az…
 
Így ne csodálkozzunk Hölgyeim, ha egy kellemesnek ígérkező vakációt megkeseríti a nők rémálma, a hüvelyfertőzés. A nyaralás alatt elkapott fertőzés nehezített pálya: a jól bevált nőgyógyász több száz km-re, víz, fürdőzés kerülendő, és a kellemetlen tünetekről nem is beszélve!
 
Mik is a hüvelyi úton szerzett fertőzések tünetei?
 1. Fájdalmas vizelés
 2. Fehér/sárgás/zöldes, túrós hüvelyváladék
 3. Viszketés
 4. Sérült hám
 5. Vörös, duzzadt szeméremajkak
 6. Szagos folyás
 7. Fájdalmas szerelmes együttlétek
 
Bármilyen meglepő, a hüvelyfertőzések kialakulásának oka endogén – belső okokra vezethető vissza a tévhitekkel ellentétben. A strandon teremtett körülményeket nevezhetném úgy: „Hab a tortán!”
 
Az okok között szerepelhetnek a következő betegségek, jelenségek:
 1. Legyengült immunrendszer
 2. Fokozott, túlterhelt stresszes életmód
 3. Hormonváltozás bizonyos életszakaszokban: változókor, illetve babavárás idején, hormonális fogamzásgátló készítmények alkalmazása során.
 4. Antibiotikum kezelések alkalmával, kortizon-tartalmú és rák elleni készítmények alkalmazásakor.
 5. Cukorbetegség esetén.
 
A hüvelyi fertőzést kiváltó külső tényezők:
 • Magunkon hagyott vizes fürdőruha – a nedves és meleg környezet kedvez a baktériumok szaporodásának
 • Szaunahasználat lepedő nélkül.
 • Műszálas fehérnemű nem hagy szellőzést.
 • Elhanyagolt toalett.
 • Indokolatlan, illatosított betét, tampon, irrigátor használata.
 
Természetes megoldás a hüvelyfertőzések ellen
A természet gondos anya, ellát minket mindennel, mire szükségünk van. Már a Bibliában is megjelöltetett:
 
"A gyógyszert a földből adja az Úr, és az okos ember nem veti meg őket"
 
Az aromaterápia, az illóolajok tudománya. Az illóolajok az anyaföld adta gyógynövények tömény kivonatai, természetes gyógyszerek. Természetes baktériumölők, gombaölők, vírusölők, antibiotikumok… S a hüvelyi fertőzések esetén és megelőzésében éppen erre van szükségünk!
 
 
Ha strandolást, wellnesst tervezel, érdemes a megelőzésre is hangsúlyt fektetned! Terápiás hatást csakis terápiás minőségű, különösen nagy tisztaságú és bizonyított eredetű illóolajokkal lehet elérni. Cseppents 2 csepp teafa (Melaleuca alternifolia) es 2 csepp pálmarózsa (Cymbopogon martinii) illóolajat a fehérnemű, illetve fürdőbugyi belső felére! A bőröddel nem fog érintkezni, viszont párolgásával fertőtleníti az intim tájék mikroklímáját, ezzel visszaszorítva a fertőzések kialakulásának kockázatát. 
 
Ha a megelőzés elmaradt, és felüti fejét a kellemetlen viszketés intim tájékon, mindenféleképpen fel kell keresni egy szakorvost, aki pontosan felállítja a diagnózist. Viszont amíg oda el nem jutsz, egy ható illóolajkeverék – ami tartalmaz orvosi levendulát, pálmarózsát, gerániumot és teafát is, – megoldást jelenthet. Legtöbbször a fenti szinergikus keverék alkalmazásával a tünetek is megszűnnek, s mire eljutnánk az orvoshoz, a probléma már a múltba vész.
 
 
A teafa és pálmarózsa illóolajjal a bőr- és körömgomba kialakulása is megelőzhető. Uszoda, strand, wellness tartózkodás esetén oszlass el 2-2 csepp teafa illóolajat a talpon!  Bőrgomba kezelésére ugyanez az adagolás javasolható.
 
Minden esetben minőségi illóolajat használj a kedvező hatás érdekében, silány minőség esetén fejfájás, hányinger léphet fel! A HerbaTherapy illóolajai kiváló minőséget képviselnek, minőségükért felelősséget vállalunk!
 
Dr. Takács-Tóth Diána