„A szépség a legjobb ajánlólevél”- Arisztotelész

A fehérneműket és az alsóneműket mindannyian használjuk. Ma már egy külön divatszakma alakult ki a férfiak és a nők számára. Külön vannak alsónemű divattervezők, akiknek a legfontosabb feladatuk a vásárló közösség részére, minél szebb, újabb, csábosabb, szexis és olcsóbb fehérneműket a piacra dobni.

Tudja azt a kedves Olvasó, hogy a „rossz” fehérneműk beteggé is tudnak tenni minket?

Korábban a krozett (fűző) volt a fehérnemű, amelynek segítségével a nők karcsú derekat csináltak maguknak és gyakran eszméletüket vesztették, mert nem jutottak elég levegőhöz. Manapság hasonlóan működik a Push up melltartó vagy a feneket formáló Push up bugyik. Az optikai benyomás mellett sokaknak az egészségére káros hatásai is vannak.

Melltartó

Ha egy beteg, egy megmagyarázhatatlan, visszatérő nyaki vagy hátfájdalmakról beszél, akkor érdemes megnézni a fehérneműjét. Sok esetben egy szűk vagy rosszul formált fehérnemű a baj okozója. Egyes melltartók a mellett nemcsak felemelik, de fel is nyomják. Ez ugyan egy szép dekoltázst ad, de a felsötest mozgást befolyásolja. Némelyik nő a melltartó vállpántját rövidre állítja, a pánt bevág a húsba. Van olyan nő, aki kisebb melltartót vesz fel, mint amilyen valójában kellene. Ilyen melltartó hordása előbb vagy utóbb a légutak megbetegedését vonja maga után.

melltarto

Nadrág

Az, aki vékony combot szeretne, szűk nadrágot hord. A leggings használatával sokan azt hiszik, hogy soványabbnak látszanak. Valójában a gumis nadrág a bőrt és az alatta lévő szöveteket, ideg- és vérereket összenyomja. Az eredmény a visszér és a nyirokpangás lesz. Aztán ödéma alakul ki. A míder alsónadrágok átmenetileg tartják a hasat, de hosszú távon hát fájdalmat okoz és a nyak merevedését.

nadrag

Színező anyagok

Az új alsóneműket, de a szoros Jeans-t is megvásárlás után azonnal mossuk ki. A bennük lévő színező anyagok bőrgyulladást és allergiát okozhatnak. Szoros vagy rossz fehérnemű azonnal megmutatkozik a sportnál is, pl a joggingnál és a biciklizésnél.

Sztring-tanga

A sztring-tanga alsónemű divatja óriási. Hátul a fenék féltekéje között csak egy finom pánt vagy gumi van. Németországban sok orvos emeli fel a szavát a sztring-tanga bugyik ellen. Szerintük ez a hátsó pánt az oka, a sok végbélgyulladásnak és az aranyérnek is.

string-tanga

Az alsóneműk anyaga manapság selyem, szintetikus, csipke stb. nagyon vonzóak és szexisen néznek ki, de egészségügyi szempontból nem megfelelő választás. A levegőt ezek az anyagok nem engedik át,ez rontja a bőr légzését. Ennek nagymértékű izzadás a következménye. Ahol izzadás van, ott a kórokozók is megjelennek. Ezért a régi jó pamut alsóneműket ajánlom a mindennapokra és a csábos, de egészségtelen alsóneműket hagyjuk a kivételes „csábos” napokra.

„Aki szép akar lenni, annak szenvednie kell!”

De mit ér az ilyen szépség, ha utána az egészségünkkel fizetni kell.

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
www.eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest