Mikor és hogyan kezdett foglalkozni tetoválások készítésével?

 

Már gyermekkorom óta imádtam a rajzolást, folyamatosan elég jó eredményeket értem el, s 14 éves koromra megértettem, hogy vonz a tetoválás, mint külön művészeti ág. Ezért össze is eszkábáltam a saját walkmanem mozgatórugójából, egy gombból és egy tűből az első tetováló készülékemet, s ezzel próbáltam érvényesülni. Így kezdődött a pályafutásom.

 

 

 

 

 

 

A 90-es évek Oroszországában a tetoválás bizonyos társadalmi rétegnél hihetetlenül népszerű és felkapott művészeti ágazat volt. Akkor egy közepes méretű városkában éltem és tevékenykedtem, s úgy alakult, hogy elég gyorsan elismert és népszerű művész lettem, hisz kevés olyan kolléga dolgozott akkor, akik a tetoválást művészi igénnyel és szinten művelték.

 

A 2000-es évek elején a sima tetoválás, mint művészeti ágazat lassan kezdett átalakulni a divatszakmát kísérő iparággá. Gondolok itt arra, hogy a divatot képviselő különböző modellek lassacskán már ráébredtek, hogy igenis a permanens sminktetoválásnak az előnyeit nagyon is jól lehet hasznosítani a szakmájukban. Így ez a két különböző, az elején két forrásból induló iparág egy nagyon gyümölcsöző együttműködésbe kezdett. Ebbe persze belekapcsolódtam magam is.

 

Hogy őszinte legyek, a permanens sminktetoválás az csak az egyik olyan tevékenység, amelyben nagyon is jól érzem magam, a fő és a szívemhez közel álló az természetesen a klasszikus tetoválási művészet. Viszont abból adódóan, hogy permanens sminktetoválás iránt nagyobb lett a kereslet, és észrevettem, hogy bármilyen szépen néz ki a tetováló készülék külalakja, voltaképpen egy szakember alig tud vele dolgozni. Ez vezetett ahhoz az állapothoz, amikor is azt mondtam, hogy alkossak saját magamnak egy olyan készüléket, amely nemcsak dizájn szempontjából vonzó, hanem műszakilag is tudja produkálni nekem azt, amit elvárnék egy nagy és profi, s persze drága tetováló készüléktől. Ezért feltalálóként sikerült összeállítanom azt a sminktetováló berendezést, amit a Csak a Nőknek Magazin stábja is láthatott és ki is próbálhatott a kiállításon. Most itt ezt promótálom, igyekszem népszerűsíteni és elismertetni az itteni szakmai berkekben. Úgy tűnik, elég jó a fogadtatása, s nagy siker lesz.

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen, nagyon is jól értjük, hogy minden egyes brandnek az elsődleges célja nemcsak a befektetői érdekek szolgálata és a profittermelés, hanem abból kiindulva, hogy mi szakembereknek jó minőségű berendezést szeretnénk produkálni, nélkülözhetetlen volt a műszaki gépgyártó tevékenységünket összekapcsolni egy képzőiskolával, mely keretén belül a sminktetováló szakemberek megismerik a berendezés műszaki jellemzőit, s így felkészültebben és biztosabban képesek használni azt a hétköznapi munkájuk során.

 

Úgy szoktam mondani, hogy az a lényeg, hogy egy jó készülék nyújtotta tudást birtokoljunk, hogy minőségileg szépen, kényelmesen és gyorsan dolgozhassunk ezzel a remek készülékkel, s így produkálhassunk az ügyfélnek egy vonzó eredményt. Ezt ezzel a képzési iskolával sikerült is elérnünk!

 

 

 

 Hogyan segítenek az Önökhöz forduló vendégeknek a számukra legjobban illő sminktetoválás kiválasztásában?

 

Azt szoktam mondani az ügyfélnek, hogy hihetetlen sok tényezőt kell figyelembe venni a gyönyörű permanens sminktetoválás elkészítéséhez. Általában úgy érkeznek hozzánk, hogy egy kialakult kérése van, amit másokon látott, s a saját arcára szeretné applikáltatni. Az emberi arc azonban annyira egyedi és sajátságos, hogy inkább olyan stílust próbálunk javasolni a hozzánk érkező hölgyeknek, amik az ő bőrükhöz, arccsontjukhoz, szemállásukhoz, szarkalábak mélységéhez és elhelyezkedéséhez, illetve az orrukhoz illik figyelembe véve az igényüket is.

 

Meg kell jegyeznem, hogy itt Európában egy sajátságos és sajnos negatív stílust figyeltem meg. Az itteni kollégák inkább a kozmetikai iparágból érkeztek, míg én azt vallom, hogy ahhoz, hogy valaki ennek a szűk szegmensnek, a sminktetoválásnak legyen a kiváló művelője, elsősorban a tetoválás művészetét kellene elsajátítania, s mielőtt nekilát, meg kell ismernie műszakilag is annak a berendezésnek a jellemzőit, amellyel dolgozik. Ez egy átlagos vagy az alatti mesternél nem történik meg sajnos.

 

Azt is ki kell emelnem, hogy egy permanens sminktetováló művésznek kicsit pszichológusnak is kell lennie, hisz a hozzánk forduló hölgyek döntő többsége változtatást szeretne az arcán.  Hogy ez tökéletesen sikerüljön, meg kell ismernünk az ő belső világát is, s az okot, ami miatt a beavatkozást szeretné, s fordul hozzánk segítségért. Amikor pedig feláll a székből a műtermünkben, s belenéz a tükörbe, meg is rémülhet, ugyanis az éppen elkészült mű általában élénkebb színvilággal rendelkezik. Muszáj megértetnünk a hölggyel megnyugtatva őt, hogy néhány nap múlva visszaáll a természetes és kívánt szín, vagyis amit éppen lát, az nem végleges.

 

 

 

 

 

 

Mennyi ideig tart egy kezelés?

 

Az én esetemben egy klasszikus szemöldök sminktetoválás maximum 20 perc, a szemkörnyék is hasonló, az ajaknál és szájnál 30-30 perc. Ha azt mondják nekem, hogy mások egy órát vagy másfelet is dolgoznak az ügyféllel, akkor azt állapítom meg, hogy igen, itt van a gyökeres nézeteltérés a két megközelítésben, ugyanis ha valaki megérti a berendezésünk műszaki működési elvét, tervét, hogyan és milyen hatást tud kiváltani alkalmazva és hasznosítva azt, akkor onnantól kezdve a gyorsaság minőséget is produkál! Ez azért fontos, mert minél hosszabb ideig tart egy kezelés, az annál nagyobb traumát okoz a bőrön is, azaz hosszabb a gyógyulás is.

 

A test-lélek-szellem összhangja a sminktetováló művész munkájában is nagyon fontos. Én egy nagyon intelligens családban nőttem fel, szüleim folyamatosan serkentettek arra, hogy mindig tanuljak, s foglalkozzak újabb dolgokkal. Így nem áll tőlem messze semmi, ami mondjuk, nem kapcsolódik szorosan a szakmámhoz. Hiszek ebben az összhangban, s látom és tudom, hogy ez mindig hat.

 

 

 

Mennyire voltak érdeklődők a magyar hölgyek?

 

Biztos látták tegnap, hogy a mi standunk körül volt folyamatosan a legnagyobb érdeklődés, annak ellenére, hogy én nem tudtam anyanyelvükön társalogni az ügyfelekkel. Mégis nagy volt az érdeklődés, azt gondolom, elsősorban a technikai és szakmai hozzáértést láthattak, például hogy duzzanatok, sérülések nélkül és gyorsan dolgoztam.  A részletes megbeszélés helyett felrajzoltam a lehetséges kereteket, amiket aztán tolmács segítségével megbeszéltünk a beavatkozás előtt. Ez egy nagyon sajátságos technika, hisz az ügyfél megkapta tőlem a bíztatást, s bízva bennem nyugodtan fekve tűrte az amúgy fájdalommentes kezelést.

 

A magyar hölgyekkel kapcsolatban meglepően gyorsan és jó kontaktust tudtunk kialakítani egy mosollyal vagy szempillantásokkal, így akár tolmács nélkül is, metakommunikációval értettük egymást. A visszajelzések azt mutatták, hogy úgy érezték magukat a hölgyek, mintha egy varázslat részesei lettek volna.

 

Fontos nekem, hogy nem egy mindent tudó szakemberként a saját meglátásomat erőszakoljam az ügyfélre, hanem maximális alázattal közösen igyekezzünk kialakítani azt a képet, amit az ügyfél kellemes érzéssel el tud fogadni, s én még szakmailag vállalhatónak érzek az ő esetében.

 

A szüleim annak idején úgy neveltek, hogy a nagyképűség szinte halálos bűn. Bár mi nem vagyunk sebészek, nem mentünk életet közvetlenül, mi csupán szebbé és jobbá tesszük egy hölgynek a hétköznapjait, de ezt maximális alázattal.

 

 

 Mennyire tartós az elkészült sminktetoválás?

 

Azt szoktam mondani az ügyfeleknek, hogy ez egy rendkívül bonyolult kérdés, mert nagyon sok tényezőtől függ. Gondolok itt például arra, hogy a pigmens milyen bőrbe kerül beültetésre (szárazabb vagy zsírosabb), mennyire gyakran teszi ki a hölgy napsugárzásnak a sminktetovált területet, milyen gyakran jár bőrtisztító kezelésekre, s azok milyen anyagokkal történnek (mesterséges vagy természetes), mik a genetikai előzményei (öregedési jelek). Általában azt mondom, hogy klasszikusan egy évtől maximum 3 éves intervallum az, ami még vállalható a részünkről.

 

 

 

 Mik a tervei itt Magyarországon a kiállítás után?

 

Először járok Magyarországon, s nagyon tetszik a városuk, a legjobban a Halászbástya volt az a hely, ami a gyerekkorom mesevilágát idézte fel. Ez a két nap itt Budapesten ezen a remek kiállításon arra enged következtetni, hogy a szakmai partner, akivel egy standon képviseltük magunkat, hihetetlenül jól felkészülve készítette elő a mi szereplésünket, s ebből kifolyólag látva a fogadtatást bátran mondhatom, hogy különböző projekteket igyekszünk előkészíteni itt Magyarországon akár egy képzés formájában is. Látom, hogy erre van igény, én pedig szívesen állok rendelkezésre!

 

 

 

 

Az interjút készítette: Szabó Ágnes