Nemrégen fejeztem be egy kalligráfia alaptanfolyamot. Minden ismerősöm azt kérdezte tőlem, mi a célom ezzel, hogyan fogom hasznosítani? Azon túl, hogy számomra gyönyörűek a kínai karakterek, valóságos képek, az ecsetkezelés rendkívül nehéz. A taoista művészetek gyakorlása – a tajcsitól a kalligráfiáig – megtanít arra, hogyan lehet a stresszt védekező és egészséges módon szétoszlatni. Zhang Wei mester arra kért mindenkit, hogy próbáljunk meg az ecsetkezelésre koncentrálni és közben ne beszélgessünk. Egyszer csak azt vettem észre, hogy csodálatos nyugalom vesz körül. A belső béke olyan erővel hatott rám, alig vártam a következő óra eljövetelét, és ez már önmagában megérte a tanulást. Mivel kolerikus alkat vagyok, tudatosan vigyázok arra, hogy a stressz ne okozzon pusztítást a környezetemben, se a saját egészségemben. 

 

Amikor a stressz túlzottan átveszi fölötted az irányítást, testileg és érzelmileg is megbetegít. Vannak helyzetek, amikor nem tudsz sem harcolni sem elmenekülni. Ilyen például a forgalmi dugó. Az országúti dühöngéssel, kiabálással vagy a szabálytalan nyomulással csak újabb stresszhelyzetet teremtesz, esetleg még meg is büntetnek a rendőrök.

A Tao legnagyobb ereje az, hogy megelőző vagy védekező, nem pedig harcos vagy támadó. A hosszabb forgalmi dugóba került taoistát nem éri stressz. A legrosszabb esetben megragadja a lehetőséget a vu-vej, a tétlenség általi tevékenység gyakorlására. Zenét hallgathatsz, olvashatsz, vagy új barátokat szerezhetsz a melletted megrekedt utastársak közül. Elmélkedhetsz az út melletti tájon vagy gyönyörködhetsz olyan szépségek fölött, amit vezetés közben eddig észre sem vettél. 

Te döntesz arról, akarsz-e élni ezzel az erővel, ami benned rejlik.

 

Kunczly Judit
jkunczly@gmail.com