Mi a székrekedés és mi nem?

 

Biztosan sokan közületek megfigyelték már, hogy amikor elutaznak, akkor az új helyen jó pár napig nehezebben megy a kakilás. Ez még nem székrekedés, ha hazatérve az otthon biztonságába, minden helyreáll a régi kerékvágásba és rendeződik a ritmus. Az a székrekedés, amikor napokig nem jelentkezik a székletürítési inger, és nincs produktum vagy csak erőlködve “születik” meg néhány “kecskebogyó”. A székrekedés egy sok összetevős betegség. A táplálkozás minősége, a belek renyhesége, az elfogyasztott ivóvíz és a testmozgás mennyisége mind-mind szerepet játszanak a kialakulásában. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a lelki hátterét sem. A székrekedés sokszor a folyamatos szorongás miatt alakul ki.

 

 

A székrekedés lehet a vastagbél és végbél rák egyik tünete

 

A székrekedéses alkat évtizedeken keresztül – sokszor gyermekkora óta – kínlódik a problémával. Valaki csak hashajtóval vagy beöntést követően tud kakilni. Sokakat zavar a teltség érzet, és a bőr is megsínyli a méreganyagok halmozódását a szervezetben. A székrekedés ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a vastagbél naponta kipucolódjon, és a méreganyagok a széklettel együtt kiürüljenek. Erre a bőr is kedvezőtlenül reagál, nem beszélve a zavaró  fáradékonyságról és ingerlékenyekségről. A székrekedés lehet a vastagbél –és végbél rák egyik tünete.

 

 

A székrekedés nem jellemző az állatokra

 

Tudtátok, hogy az lenne a hiper-szuper egészséges, ha annyiszor kakilnánk, ahányszor eszünk? Figyeljétek csak meg a kutyátokat, a tengeri malacotokat vagy a hörcsögötöket….Hányszor esznek és kakilnak?

 

Manapság az élelmiszereink minősége és a civilizált életmódunk mellett örülünk ha minden nap tudunk székletet üríteni.

 

 

A székrekedés enyhíthető intim tornával

 

Az intim torna tanfolyamon először végbélzáró izom kerül a fókuszba. Ha nem esett át végbél műtéten vagy éppen nincs aranyér betegsége a résztvevőnek, akkor a végbél záróizommal kezdjük a tanulást. Csak ezután foglalkozunk a hüvely izommal és a húgycső záróizommal.

 

Nagyon biztató, hogy már 1 hetes végbél záróizom gyakorlás után is a tanfolyami résztvevők nagy része kedvező változásokról számol be. Sokuknál a székrekedés okozta rossz közérzet  látványosan mérséklődik, a széklet ürítése gyakoribbá és rendezettebbé válik, javul a bélperisztaltika, csökken az arnyér betegség előfordulása és a “vonalkód “ J is megszűnik a fehérneműn. A tanfolyamon a hölgyek számos praktikát tanulnak meg a székletürítés javítása érdekében.

 

A szeptemberi tanfolyamokra megkezdődött a jelentkezés. Írj egy e-mailt a haness.rita @gmail.com címre, és küldöm a részleteket.

 

 

Haness Rita

gyógytornász, gátizom tréner

BEMER és SONO terapeuta

 

Testszervíz tanácsadó

Tel.: +36 30 661 7576

 

www.harmoniagyogytorna.hu