Én így hívom a biokertészetet és nem véletlenül. Ha összehasonlítjuk a modern “nagyipari” mezőgazdaságot a BIO kertészkedéssel, könnyű észrevenni az igazán fontos különbségeket. Ezek nem csak a sokszor emlegetett vegyszermentesség, génmanipuláció-mentesség, vagy a kézierővel történő termelés, hanem a hozzáállás. Míg a mezőgazdaság mozgatórugója a nagy hozam és azon keresztül a nagy haszon, a biokertész ezzel szemben szeretettel gazdálkodik, egészséges, humuszban gazdag földbe veti a magokat, figyeli a palánták fejlődését, napfénnyel, tiszta vizel látja el a növényeit, azért, hogy amit megeszünk ,tápláljon és ne mérgezzen minket. A mezőgazdaság kizsákmányolja a természetet, míg a biokertész tiszteli és óvja azt.

 

 

 

 

A girbe-gurba répák, göcsörtös tökök, nem tökéletesen gömbölyű almák, furcsa formájú cukkinik a garancia arra, hogy a zöldség és a gyümölcs úgy nőtt, ahogy a természet akarta és nem ahogy az ember diktálta. A tökéletes, óriási termések melyekkel a szupermarketek polcain találkozunk, csábítóan szépek és egészségesnek tűnnek, de pontosan ez kongassa meg bennünk a figyelmeztető harangot! Vigyázat! Vajon mitől ilyenek ezek a növények? Szépségük és tökéletességük nem csupán a marketing része? Nagy méretük és makulátlan külsejük lehet, hogy a profit miatt lett kifejlesztve? Vajon mi van belül? Megkapjuk e a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, vagy azokat beáldozta a nagyipar a haszon oltárán?

 

 

 

 

 

 

 
Az egyre nagyobb számban előforduló “civilizációs betegségek” azt mutatják, hogy igen. Testünk éhezik, annak ellenére, hogy a túlsúly ma már népbetegség. Ha azt akarjuk, hogy ez változzon, forduljunk a biogazdálkodás felé és válasszuk a szeretettel és odafigyeléssel termesztett gyümülcsöket és zöldségeket.

 

 

Nemes Gábor

 biogazda

+36/70-701-7447