Újra beköszöntött szeptember 1-e és becsengetnek kis hazánk iskoláiban. Mint minden évben, idén is nekiindul egy nagy csapat első osztályos az iskolás lét rögös, sok évig tartó útjának. Velük együtt a szüleik is, hiszen egy család számára az első gyermek iskolába indítása hatalmas fordulópont, lelkileg és a hétköznapokat illetően egyaránt.
 
Sajnos nem minden szülőnek sikerül boldog meghatottsággal néznie a gyerek iskolába indulását. Sokunknak nehéz elfogadni, hogy kisbabánk megnőtt, kijárta az óvodát, „nagy gyerek lett”. Az is nagy teher, ha a szülőnek nem sikerült gyermekét a megálmodott/nagyon vágyott intézményben elhelyeznie, vagy egyáltalán nem is talált olyat, amit minden szempontból megfelelőnek érez.
 
Ilyenkor se keseredjünk el, mert az, hogy mi bármilyen oknál fogva nem érezzük megfelelőnek a leendő iskolát, vagy tanító nénit még nem jelenti azt, hogy a gyermekünknek is rossz lesz. Ő megszeretheti a tanítót, akkor is, ha mi nem, csak hagyjuk, hogy maga alkosson véleményt.
 
 
A legjobb, amit a magunk lelki békéje érdekében tehetünk az, hogy nem hallgatjuk meg túl sok ember véleményét. Olyan nincs, hogy valaki mindenkinek tökéletes és az emberek/szülők már csak olyanok, hogy a negatív tapasztalatokat szeretik kiemelni. Ha eldőlt, hogy melyik iskolát, tanítót választottuk vagy kaptuk, csukjuk be a fülünket a külvilág véleménye felé és inkább ágyazzunk meg a magunk és gyermekünk lelkében az iskolának!
 
  • Vonjuk be a gyereket is a készülődésbe! Hadd válasszon magának táskát, uzsonnás dobozt, tornacipőt, füzetet. Közben beszélgessünk vele a saját első osztályos élményeinkről, felszerelésünkről.
  • Idézzük fel magunkban a kedvenc iskolás emlékeinket, meséljük el, mutassunk régi fényképeket!
 
 
  • Ha még alszik délután a gyerek, szép lassan szoktassuk le róla a nyár folyamán! A plusz időt töltsük vele! Foglalkozzunk iskolai felkészítő játékokkal, foglalkoztató füzetekkel. Ezek nem igényelnek nagy befektetést, internetről is letölthető sok jópofa feladatlap, viszonylag olcsón vásárolhatóak felkészítő füzetek. Ha azonban a gyereknek nincs kedve, semmiképp se erőltessük!
  • Hallgassuk meg, vegyük komolyan, beszéljük meg az esetleges félelmeit és ne közhelyekkel (Pl.: Ne aggódj, jó lesz az iskolában!) válaszoljunk!
  • Olvassunk neki iskolásokról, iskoláról szóló meséket! Szerencsére nagy a választék, klasszikusok (pl. Kormos István: Vackor az első bében, Szepes Mária: Pöttyös Panni az iskolában) és a kortársak (pl. Vadadi Adrienn: Nyomás a suliba! Leszel a padtársam?, Kertész Erzsi: Göröngyös úti iskola) között is. Nagy részük hangoskönyv formában is elérhető, hallgathatjuk őket hosszabb autóutak alatt.
 
Higgyük el, néhány kis trükk, egy kis pozitív hozzáállás segítségével a nekünk, szülőknek sem lesz olyan nehéz az iskolatáska!
 
Farkas Bernadett