Mitől függ a térhatás?

Elsősorban meghatározó a helyiség mérete és belmagassága. Mennyi természetes fény éri a vizsgált helyiséget, milyen a nyílászárók ritmusa, milyen a burkolat. 
Van-e a térhatást befolyásoló belsőépítészeti megoldás, pl. oszlop, pillér, galéria, belső lépcső, vagy egyéb kiemelés.

 

Felületképzésekkel optikai hatást érhetünk el, pl. a hosszanti függőleges csíkozás magasít, a vízszintes polcozás szélesíti a teret.
Amikor tapétát választunk, gondoljunk arra, hogy a nagy minták, a sötét színek és a túl élénk színek szűkítik a teret, az apró minták és a világos pasztellszínek, tágítják a teret.
A fal, illetve a tapéta színvilágán kívül, még további korrekcióra van lehetıségünk, pl. alacsony helyiségeknél a függönyt helyezzük minél magasabbra, ezáltal magasabb lesz a térhatás. Magas beltérnél az ablakot széltében növelhetjük, ha a sötétítőt az ablak melletti falra tesszük.

 

Pszichikai befolyásolás lehetséges közelítő és távolító színekkel.
Amikor túl magas egy helyiség, szédülést, koncentrációs problémákat eredményezhet, ezért szükség van korrekcióra.
Gyakori probléma az alacsony belmagasság. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a mennyezet fehér, vagy pasztellszín legyen.

 

A világítástechnikai megoldásoknak szintén komoly szerepük van a térhatásban. A mesterséges világítás befolyásolja a színeket és a térben lévő energia minőségét.

 

A burkolatok hatása a padló, a lakás falainak 1/6 részét képezik. Összhangban kell lennie az alapterülettel, a fényviszonyokkal és a bútorokkal.

 

A nyílászárók jó kiválasztásával és megfelelő elhelyezésével szintén növelhetjük a térhatást. 

 

A tükrökkel és bútorokkal való korrekcióról részletesebben olvashat a Fény és Árnyék című könyvből.

 

Kunczly Judit
[email protected]