4-5 000 éves vagy sokkal több!?

Hogy mikor született meg a természetgyógyászat, azt csak a Jó Isten tudja. Valószínűleg az értelmes lények megjelenésével egyidős. Az viszont biztos, hogy nem 4-5000 évvel ezelőtt, mint a mai feljegyzések írják, hanem sokkal előtte jött létre. Újra kellene írni az emberiség fejlődésének és a természetgyógyászat születésének történetét?!

Ha a kedves Olvasó a természetgyógyászat nagy őseinek és úttörőinek háta mögé pillant, akkor óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy hogyan és miért voltak ezek az emberek fogékonyak az élet új kihívásaihoz és az új feltételekhez. Miért tudtak olyan gyorsan asszimilálódni? Az “egészségesség” receptje nem azt jelenti, hogy naponta háromszor vegyünk be valamit, hanem, hogy a természetes anyagokkal hagyjuk a természet erejét rajtunk hatni. Csinálják úgy, ahogy a nagyszülők csinálták. Higgyenek a természet gyógyító erejében. Minden, ami a természetből, az optimizmusból, a harmóniából fakad, az a gyógyulásunkhoz segít és elsődleges a gyógyítás mechanizmusában.

Papyrus Ebers

Krisztus előtt ca. 1550

a-termeszetgyogyaszat1

Az ókori Egyiptomban, Krisztus előtt 2000 körül, több lábon állt a “kiváltságosok” gyógyítása. Mivel a testi bajokat is az istenek büntetésének tartották, ezért a betegség megjelenése utáni első három napban, csak a papok mehettek a beteghez. Ezek imákkal vagy szuggesztióval próbálták a betegséget okozó „rosszat” hatástalanítani. Ha nem értek el eredményt, akkor a negyedik naptól jöhettek az orvosok, akik olvasni tudtak az orvoslási könyvekből és a receptekből. Nem voltak a mai értelemben nevezett orvosok.

Ehhez a sorrendhez, mindenkinek tartania kellett magát, kivételt csak a fáraó vagy valamelyik magas rangú pap kívánságára lehetett tenni. A mai ismeretek szerint, ebben a szabályban nagy bölcsesség rejlett, hisz a betegségeknél a negyedik napon történik a változás, függetlenül attól, hogy valaki azonnal gyógyszert vett be, vagy a természetre és a testére bízta a gyógyulást.

A papok és az orvosok mellett volt egy harmadik, ide tartozó foglalkozás. Ezek voltak a varázslók, a „csoda” gyógyítok.

A Papyrus Ebers egy jó állapotban fennmaradt orvoslási könyv ca. 3550 éves. A papirusz tekercset 1873-ban a Lipcséből származó Prof. G. Ebers találta meg az ásatásoknál. A tekercs 20 méter hosszú és 30 cm széles. Ebben a papiruszban vannak utalások korábbi írásokra és gyógymódokra, amik Krisztus előtt 3000-2500 évvel már ismertek voltak. Az ókori egyiptomiak kizárólag a gyógyfűszereket, állati termékeket és ásványokat használtak fel “gyógyászati” célra. Például: ricinus, állati máj, keserű alma, stb. Már fejlett operációs technikákkal is rendelkeztek. Vérző sebeket pl. pirosan izzó vaslappal égették ki, fertőtlenítés miatt, éppúgy, mint utána még több száz évig. Azt, hogy az agyat is operálni tudták, az ma már bebizonyított. Nagy jelentőséget tulajdonítottak a belek tisztításának, első lépéseként mindenfajta betegség esetén.

A Papyrus Ebers ezt így írja:

“Pirított fügéket keverjünk el friss olíva olajjal. Ízlés szerint egypár szőlőt is adhatunk hozzá. Testi fájdalomnál és székrekedés esetén használjuk. Kevés, könnyű bort iszunk utána”

Egy másik recept a test általános tisztítására:

“5 teáskanál libazsírt és 1 teáskanál ricinusolajat összekeverünk, röviden felfőzzük. Ha kihűlt, akkor lenyeljük. Utána kevés bort iszunk.”

 Ne feledjük, hogy ebben a kórban a bort „általános egészségvédő szernek”tartották! Ugyanúgy már gyógyították szívbetegségeket, a gyomron keresztül! Fejfájást és különböző női betegségeket is.

Hogy egy ember egészséges vagy sem, azt az ókori Egyiptomi gyógyítók, a lelki állapot változásából is meg tudták állapitani. A test és a lélek harmóniájának visszaállítása érdekében végezték tevékenységüket, mert az egészség csak akkor jöhet létre, csak akkor állítható vissza. Foglalkoztak a beteg tudatosságának, reményének és őrömének felerősítésén és tovább fejlesztésén is.

Tudták azt, hogy: “A boldogságban gyógyító erő van!”

Legyen ez egy intelem a mai tudatos embernek is!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest