Keveset gondolunk rá, de valójában érdemes tudni, hogy az emberi test egy fantasztikus, nagyon összetett, mégis logikusan működő biológiai gyár. Az élet ekképpen való fenntartása részben automatikusan működik. Ilyen például a lélegzetvétel, amire nem is figyelünk külön oda, mégis az élet alapvető elemei közé tartozik. Ahogy arra sem fordítunk külön figyelmet, hogy az izmaink hogyan húzódnak össze, vagy ernyednek pihenő állapotba. Csupán felállunk, vagy éppen elindulunk, amikor a szándékot megfogalmazzuk magunkban. A test azonnal mozdul, minden részünk hatalmas összhangban teszi a dolgát.

 

A táplálkozásnak az a része tudatos cselekvés, amivel az ételt magunkhoz vesszük. Azonban az a kémiai, fizikai és biológiai folyamat együttes, ami az evés pillanatától megindul, már koránt sem a tudatosított cselekvések folyamatának összessége. Éppen ezért érdemes egy kis figyelmet szentelni arra, hogy mi is történik a testben valójában.

 

kaja tál

 

 

  " A szerelem a gyomron/hason/ keresztül hat",” gyógyulás is a gyomron keresztül hat", " A belső hasi intuitív megérzés", " A has a második agyunk"…ezek a sokak által ismert szólások sok igazsággal bírnak. Az ünnepek kulináris kilengései után érdemes megnézni az igen fontos szerepet játszó emésztési rendszert. A testünk körülbelül 70 billió sejtje ugyanazt csinálja kicsiben, mint mi magunk. Rendszeresen esznek, isznak és a felesleges anyagokat kiválasztják. Ha a táplálék és folyadék felvételben és a kiválasztásban valami blokk van, és ez hosszabb ideig fennáll, akkor ennek a testrésznek a rezgése már más lesz, mint a természetben működő őserő rezgése és előbb-utóbb ez betegségek kialakulását hozza magával. Minél korábban reagálunk a rendellenességekre, annál egyszerűbb a gyógyulás.

 

 

zöldség mix

 

 

A száj, mint szerv az első és külső találkozása az emésztőrendszernek a külvilággal. A szájak körüli bőr hamar elöregszik, ezért kenjük olajjal esténként.  Az argan olaj, kókusz olaj a legcélszerűbb, de a konyhában használt mindennemű olaj megfelelő.

 

 

krém

 

 

Japánban a nők, hogy szép lányos ajkuk maradjon, a beolajozás után egy puhaszőrű kefével finoman dörzsölik hosszában és keresztbe is kb. 1-3 percig. A vérkeringést a szájban fokozza és szép rózsaszínű szájszint ad rúzs nélkül is.

 

A másik művelet, a kemény szájszögleti ráncok enyhítése: Csukott szájnál, egy-egy ujjunk hegyet tegyük a szájszögletre és nyomjuk lágyan a bőrt. Ebben a helyzetben próbáljuk a szánkat kinyitni, amolyan "O" helyzetben. Ez is fokozza a vérbőséget, kisimítja a szájkörnyéki ráncokat, ha hosszú távon csináljuk.

 

répa

 

 

A szájüreg egészsége is fontos. Az egészséges nyálkahártya fontosságát hirdetik a tudósok, a szájüregtől a végbél /Anus/ nyalkahártyájáig. Ez az előfeltétele az optimális felszívódásának és a sokféle kiválasztásának is.

 

 

 

A nyálkahártya egészségének érdekében épp úgy, mint, a légzési szerveknél is említettem igen jó és hatékony megoldás a szegfűszeg napi alkalmazása. Tegyünk 1-1 db szegfűszeget a szánkba, hagyjuk ott lassan puhulni, és ha már puha, jól rágjuk meg és nyeljük le. A legolcsóbb nyálkahártya és fogápoló szer is egyben. Érdemes a korábbi cikket is elolvasni a témában.

 

https://csakanoknekmagazin.hu/foginygyulladas-ellen-is-van-orvossag

 

A nyelvről és annak topográfiájáról már a légúti szerveknél beszeltünk. Leírását egy korábbi cikkben érdemes elolvasni.

 

https://csakanoknekmagazin.hu/jo-legzes-jo-egeszseg

 

 

fehér fogak

 

 

A fogak helyes ápolása elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. A bölcsességfogaknak az évekkel ezelőtti ok nélküli kihúzásának a helyessége mára már szerencsére megdőlt. Azt viszont kevesen tudják, hogy a fogaink és a szerveink szoros összefüggésben vannak egymással. Tehát egy szervi betegség esetén, a hozzá tartozó fog is beteg lesz és fordítva. Egy fog kihúzása, vagy begyulladása, kihat a hozzá tartozó szervekre. (fog-szervek)

 

 

Ha az íny gyulladt, akkor a gyógyulás érdekében tegyük az alábbi cikkben leírtakat.

 

https://csakanoknekmagazin.hu/foginygyulladas-ellen-is-van-orvossag

 

Németországban már sok tudós hirdeti a fogkrémben / és sok más élelmiszerben is előforduló/ fluor káros hatását, és a száj nyálkahártyán keresztül való felszívódás miatt, káros hatását az egész emberi testre. Alzheimer, demencia, rák hátterében is ezt az anyagot sejtik. Már mindenhol lehet fluorid nélküli fogkrémet kapni. Ha egy kis 3 %-os hidrogénperoxidot összekeverünk egy kis szódabikarbónával, kefével felvisszük a fogakra és így tisztítjuk meg azt. Ez nemcsak egészséges, hanem egyben fehéríti is a fogakat és kellemes leheletet is ad. Ha a fogunk és a fogínyünk néha fáj vagy begyullad, próbálkozhatunk az ősrégi kamillás öblögetéssel. Hangtál kezelést is érdemes kipróbálni. A szájunkat kinyitjuk, a hangtálat a száj előtt vagy alatt tartjuk és megkongatjuk. A kiáramló hullámok a szájüregbe jutva lágyan gyógyítanak. A fajdalom és betegség diszharmonikus hullámait, harmonikussá alakítja át és ezzel a test saját gyógyító erejét ébreszti fel azzal, hogy a rezgés azon a helyen ismét harmonikus lesz.

 

 

 

tea

 

A mandula fontosságát már említettem a légzésnél, ez egy igen fontos szűrő mechanizmus, nem szabad eltávolítani. Részletek az alábbi cikkben olvashatók.

 

https://csakanoknekmagazin.hu/jo-legzes-jo-egeszseg

 

A nyelőcső egészsége nélkül elképzelhetetlen a test egészsége. A nyálkahártya védelmében sem túl meleg, sem túl hideg étel nem egészséges. A csípős dolgokat sem szabad túlzásba vinni, illetve minden nap enni. Alkohol es nikotin is károsan befolyásolja a nyálkahártya állapotát.  Vigyázzunk a sokfél tabletta másodlagos hatásánál, a nyálkahártya áteresztő képessége nagyobb lesz, így a kórokozók is könnyűszerrel átjutnak a test belsejébe. A nyelőcsőégés már egy "népbetegség". Nemcsak kellemetlen, hanem jelzése, előfutára a test sok betegségének, például a gastritis, 12 ujjnyi bélfekély, nyelőcső és gyomorrák, pajzsmirigy megbetegedések. A legújabb ismeretek szerint ez a lélek központja, koncentrációs zavarok, allergiák kialakulása is megfigyelhető.

 

 

cigiző nő

 

 

Ha a nyelőcső ég, az a nagy mennyiségű alkohol, kávé, édesség, csípős étel, vagy az orientális gyümölcs hatására is fellephet. Ilyenkor az orvos gyakran a sok gyomorsavra hivatkozik és a gyomorsav termelését csökkentő gyógyszereket ad. Ez az új orvosi tudományok szerint épp ellenkezőleg van, a nyelőcső égése a kevés gyomorsavtermelés miatt van. A gyomor és a nyelőcső találkozásánál két más típusú izom előnytelen meglazulásában, nem jól záródásában rejlik az oka. Így ha gyomorsav termelésének csökkentésére kapunk gyógyszert az amúgy is kevés gyomorsav termelése esetén, akkor ez az eredeti okot nem fogja gyógyítani, hanem meg a testi karokat is fokozza.  Az már bebizonyított, hogy a kor előre haladtával a gyomorsav termelése csökken. Egy idősebb korban fellepő atrophys gastritis a gyomorsav termelését végző sejtek károsodásáról van szó, tehát kevesebb a gyomorsav, mint amire szükség lenne. Ezért a kórokozókat már nem tudja sakkban tartani, ezek elszaporodnak a testben és a legkülönbözőbb betegségeket hozhatnak létre például a hajhullás, körmök deformálódása, sípoló köhögés, asztma, bőrkiütést, ekcémát. Ezekben az esetekbe a beteg mindenfele szakorvost felkeres, csak a belgyógyászt nem és sok esetben a szakorvosok sem ismerik fel ezekben a betegségekben, mint okot, a gyomorsav elégtelenséget! Ezért ajánlom minden 50 év feletti embernek belgyógyásznál a gyomorsav mennyiségnek az ellenőrzését. Ha hiány van es ez 95%-ban minden középkorúnál egy termeszétes élettani folyamat, akkor étkezéshez organikus HCl-t bevenni, így a fenti betegségek automatikusan eltűnnek és meggyógyulnak. A nyelőcső eges tehát elsősorban egy "izom betegség" másodsorban a kevés gyomorsav termelődés okozza.

 

 

terhes nő

 

 

Mi válthatja ki a nyelőcső égését:

  • zsíros ételek és füstölt húsok, felvágottak
  • édességek, csípős ételek
  • kávé, alkohol, nikotin
  • gyógyszerek
  • terhesség
  • késői vacsora
  • rosszkedvűen , gyorsan és rágás nélküli étkezés
  • szénsavas italok fogyasztása
  • a túlsúly is oka lehet, vagy egy szűkebbre vett öv vagy szoknya/nadrág szűk övpántja is okozhatja.

 

 

szódabikarbóna

 

 

  • A stressz elkerülhetetlen, de érdemes odafigyelni. Mi az, ami segít akut és krónikus esetben és semmiféle másodlagos káros hatása nincs.  Szódabikarbónás vizet kell inni. 2 dl vízhez egy késhegynyit kell adni.  3%-os Hidrogenperoxid és a DMSO/ Dimethylsulfoxid/ gyógyhatása Zistrose/ Cistus incanus/, ennek gyantája a bibliából is ismert Myrrha!

 

 

tej

 

 

Érdemes egy pohár tejet inni, egy tányér köménymagos leves is segíthet. Sima vizet inni vagy édesítés nélküli kamillateát napközben többször, de kevesebb porcióban enni, krumpli, rizs fogyasztása, chia mag, quinoa, köles és lenmag, müzli fogyasztása, a kendermag és kender olaj fogyasztása, néha elég egy gluténmentes kenyérszelet lassú rágcsálása. Az ételt mindig jól meg kell rágni az étkezés után ha tehetjük rövid sétát tenni, a "rügy" terápia/ Gemmoterapia/, ez egy ága a klasszikus Phytotherapianak. Saját kezűleg is elkészíthető / 2x naponta az étkezési szünetekben, ha éjszaka is fellép, akkor a felsőtestet alátámasztani egy magasabb párnával tudatosabban élni és gondolkodni, meditálni, itt is kipróbálhatjuk egy mélyhangú hangtál rezgésének a javító gyógyító hatását.

 

 

 

Busch-Turcsányi Éva

a természettudományok docense

[email protected] 

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest