A  téli  hónapokban  mint mindig, csak a szezonális és az itt megtermő zöldségeket és gyümölcsöket helyezem előnyben az  étkezésnél.

A tök nemcsak  finom, hanem sok életfontosságú tápanyagokat is tartalmaz.  A karotinoidok ( antioxidánsok, amelyek a növények pigmentjeként kétszeres szolgálatot  tesznek) adják a narancs színét,  a béta-karotint a testünk  A-vitaminná alakítja át. 

Kevés kalóriája van, segít a fogyásban.  Jó a bőrnek, segít az éles látásban és egy „alternatív” gyógy-étel a rák ellen. A tökmag jó az agynak, a szívnek es a hólyagnak, a koleszterin szintet harmonizálja. Ezért ajánlom mindenkinek a narancsszínű tök kipróbálását. 

Tökös – burgonya, almával sütve

Hozzávalók
1 db hokkaido tök (japán sütőtök)
8 evőkanál kókuszolaj
3 db savanykás alma
0.5 kg burgonya
0.25 kg  száraz kecske vagy juhtúró
petrezselyem, metélő hagyma apróra vágva
parajdi só
kubeben bors
csilipor
kevés rizstej

 

Elkészítés

A tököt, az almát és a burgonyát mossuk meg.  Az alma és a tök belsejét távolítsuk el  és  vágjuk cikkekre. A burgonyát és a tököt 6 evőkanál kókuszolajjal dolgozzuk össze. Sóval, borssal és csilivel ízesítsük. Tegyük sütőpapírral  bélelt  tepsibe.  Előmelegített sütőben. kb. 180 Celsius fokon, 20 percig elősütjük. 

Az almákat a maradék kókuszolajjal keverjük össze, sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg enyhén csiliporral, majd az előmelegített burgonyához  és  tökhöz  tesszük.  Süssük 15  percig  tovább.

A túrót keverjük össze kevés rizstejjel, petrezselyemmel és metélőhagymával.  Sózzuk, borsozzuk.  A kész sült tökös –burgonyás – almához tálaljuk  kis tálkákban.

Egészséges, vitamindús étel, ami még az alakukra vigyázó emberek részére is ajánlok.  Nagyon jól  illik hozzá  a  rozmaringos vörösbor vagy a petrezselymes fehérbor.

 

 

Tök leves

 

Hozzávalók
1 db hokkaido tök (japán sütőtök)
3-4 db burgonya
1-2 db sárgarépa
1 db hagyma
1 csapott evőkanál csicseriborsó liszt
0.5 kávéskanál parajdi  só
csipetnyi  kubeben bors 
csipetnyi pirospaprika
4 evőkanál kókuszolaj
2 dl rizs tej
kevés cukrozatlan tejszín

Elkészítés

A tököt mossuk meg és a belsejét távolítsuk el, majd vágjuk fel kis darabokra. Egy lábosban az olajat melegítsük fel, és az apróra felvágott hagymát pirítsuk meg világosra. Szórjuk meg a liszttel és kevergetés közben a pirospaprikát is adjuk hozzá. A tököt, a megmosott apróra vágott sárgarépát és burgonyát is adjuk hozzá. Öntsük fel kevés vízzel és fedjük le, majd lassú tűzön pároljuk.  Ha már megpuhult,  botmixerrel  törjük össze. Adjuk hozzá a tejet és a fűszereket és turmixoljuk át még -egyszer.  Tálaláskor a cukrozatlan  felvert tejszínt is rá tehetjük,  de  ez  el is maradhat.
Száraz  kockára vágott   pirított kenyérrel  vagy zsemle darabokkal  is tálalhatjuk. 

Jó étvágyat!

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest