Albert Einstein, Teller Ede, Robert Oppenheimer, Nikola Tesla, Thomas Alva Edison. Órákig lehetne sorolni a neveket, amelyek a tudomány szó hallatán azonnal beugranak.

Mi a tudomány valójában?

Tudósok sokasága, akik elvont dolgokon gondolkodnak, aztán egyszer csak észrevesznek valami korszakalkotót? A világ működésének összefüggései és azoknak a keresése? Nehéz megfogalmazni, de valójában a lényegét ismerjük: a tudományos kutatások során a világ egyre új ismeretekkel bővül, amely ismeretek felhasználása nagy felelősség. Egy tudományos felfedezést vagy eredményt jól és rosszul is fel lehet használni, ezért nagyon nagy a tudósok felelőssége az emberi világ jövője szempontjából.

tudomany-vilagnapja

Ideális esetben a tudománynak a fejlődést és a békét kellene szolgálnia, ezért Az UNESCO egy 2001-es konferencián bejelentette a tudomány világnapját, amit minden évben november 10-én tartanak. Első ízben 2002-ben ünnepelték meg, bár az ötlet már 1999-ben felmerült Budapesten, egy tudományos konferencián.

Ezen a napon nyílt napokat tartanak egyes intézményekben, hogy a tudomány szerepét a békés fejlődésben bemutassák az érdeklődőknek.
Iskolai osztályokba tudósokat és ismeretterjesztő előadókat hívnak meg, akik a tudomány és a technológia hatásairól beszélnek a mindennapi életünkben.

Ismertetik a tudományos életpályákat a fiatalok előtt. A tudományos múzeumok speciális túrákat tartanak. Egyes kormányok ezen a napon a tárják nyilvánosság elé a tudományos kutatások további támogatásának szándékát és módjait.

Farkas Bernadett