Csili paprika… neked mi jut róla eszedbe először, ha meghallod ezt a szót? Nyilván az, hogy csípős, erős és embert próbáló ízeket generál az ízlelőbimbóknak.

Nekem azonban nem csak ezek a jellemzők jutnak az eszembe, hanem a finom zamatuk, a sok hónapnyi gondozásuk, majd szüretük és azok a csili szósz receptek, melyeket saját magam kísérleteztem ki. Hiszen nincs is szebb látvány annál, amikor a fáradalmas munka eredménye látható egy-egy üvegcsében.

Nekem személy szerint az egyik kedvencem a jalapeno paprika. Rengeteget termesztek belőle és örömmel kísérleteztem ki párjául néhány íncsiklandozó receptet is. Ilyen pl. a jalapeno lime-al, a BBQ szósszal vagy a savanyított jalapeno esetleg az őrölt és aszalt változata. Mindegyik ízig-vérig jalapeno paprikából készül. Ezeket sültekhez, grillezett zöldségekhez, húsokhoz, halakhoz ajánlom. Kihagyhatatlan egy-két üveg finom jalapenos, kellemesen csípős szósz, a végre szezonját nyitó grill és kerti partiknak, összejöveteleknek.

a-tuzes-kis-ordog

De engedd meg, hogy elmondjam-ez esetben leírjam- Neked, hogy miért is a kedvencem ez a tüzes kis ördög, más néven a jalapeno paprika.

A jalapeno paprika hazája Mexikó. A leghíresebb és legismertebb paprika fajta. Ma már a világ minden területét meghódította és az egyik legnépszerűbb fűszernövény. Mondhatni celebbé nőtte ki magát. Mexikóban, Xalapa városában termesztik több hektáros területen. Még a nevét is a városról kapta.

Gyógyító hatása a világon mindenhol ismert. Csillapíthatjuk vele a fájdalmat, erősíti a szívet és az érrendszert, gyomorbántalmak ellen is remekül alkalmazható stb. (Erről részletesebben írtam már korábbi cikkeben.) Ezeket a fantasztikus gyógyító erejű tulajdonságokat köszönheti a kapszaicin tartalmának. És, hogy miért pont a kapszaicinnak? Olvasd el ezt a cikkemet és a kérdéseidre választ kapsz!

a-tuzes-kis-ordog1

De kanyarodjunk vissza a jalapeno paprikához!

A jalapeno paprika középmagasra nő és hasonlít a cseresznyepaprikához. Igaz milyen csodálatosak ezek az apró „teremtmények”?! Mindegyiknek hasonló a tulajdonsága, rokonok, de mégis másak…

Mindössze két hónap alatt megnő a megfelelő méretűre és már virágba is borul. Terménye 5-10 cm hosszúra is megnőhet és folyamatosan szedhető róla a zöld vagy piros termése, melyek bekerülnek a csodálatos szószokba.

A jalapenoban az is igen vonzó, hogy nem csak szószként, vagy finom roppanós savanyúságként szoktuk fogyasztani, de akár frissen egy reggelihez, szárítottan, füstölten, őrölve főzéshez, vagy akár nyersen, pl. sajttal sonkával töltve egy panírozott bundában kiváló főétel is lehet egy jalapeno poppers! Rendkívül sokrétűen felhasználható.

a-tuzes-kis-ordog2

A termesztése és az ültetése sem bonyolult, csak egy jól termő talajra, gondoskodásra és szeretetre van szüksége, egy két apró fortély mellett. És persze sok-sok napsütésre és vízre. Ha ezeket mind megkapta, akkor egy-egy palántán akár több kiló paprika is teremhet, tehát elég gazdaságos a termesztése.

A jalapeno paprika csípőssége 2 500- 10 000 SHU (Scoville-egység). Ezzel az értékkel a kevésbé csípős, enyhébb fajták közé sorolható.

A mexikói jalapeno 60%-át feldolgozzák, 20%-át frissen használják 20%-ból chipotle (közép-amerikai fűszer, füstön szárított jalapeno), és én is követem ezt a jó mexikói szokást, nálam is kb. ilyen arányban hasznosul majd az a 2-3 tonna jalapeno, amit az idén szüretelni szeretnénk!

Több féle változata ismert:

Mexikóban: Tipico és a Peludo

Amerikában: Early Jalapeno (csípős), TAM Jalapeno (enyhe).

De a világon mára bárhol is jársz, akármilyen változatban is, de a jalapeno chilit ismerni fogják! Bízom benne, hogy ettől a kis ismertetőtől Neked is megjött a kedved a csilihez és a velük való kísérletezéshez!

Egy biztos, én szorgalmasan gondozom a kis ördögeimet és fantasztikus ízű szószokat fogok készíteni belőle, melyeket Te is megkóstolhatsz!

Addig is, Az ErőS legyen Veletek!

Kérdésed van, keress bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén!

Koletán Gergely
ChiliYard
+36-30 / 291-7949
[email protected]
www.chiliyard.hu