Sajnálatos módon a Lombard Lízing Zrt. és a Merkantil Bank Zrt. az, aki a tulajdonosoktól és egyben a gépjárművet használó Birtokostól a jármű ideiglenes kivonásával akarja rákényszeríteni az adóst a havidíjfizetésre. Ne dőljünk be ennek a szankciónak, inkább alkalmazzuk a bennünket védő jogszabályokat és helyeztessük A KIVONÁS NAPJÁN VISSZA a gépjárművet! A gépjármű kivonásáról a Kormányhivatal értesíti az adóst, aki a levél kézhezvételétől számított kb.20. nap elteltével számíthat a gépjármű közigazgatási rendszerén belül a tényleges kivonásra. Az elektronikus közigazgatási rendszeren keresztül ezért a 20.nap elteltével naponta ellenőrizni kell, nehogy olyan gépkocsival közlekedjünk, ami kivonásra került és a rendőr megbüntethet. Természetesen a Kormányhivatalnak előzőekben sem a forgalmi engedélyt sem a rendszámot leadni NEM KELL! Az alábbi jogszabályok szerint és a Kormányrendelet 100.§(3)bek. alapján akár az, aki a törzskönyvet birtokolja vagy akinél a forgalmi engedély van, illetve akinél mindkettő, az bármikor kivonását vagy forgalomba helyezését kérheti a gépjárművének.

 

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326./2011.évi(XII.28.)Korm. rendelet 100.§(6).bek. a jármű ideiglenes kivonása hatályának megszüntetése kérelemre ismételt forgalomba helyezése:

 

(6) A jármű tulajdonosa vagy üzemben tartója a (2).bekezdés szerinti határidő lejárta előtt kérelmezheti a jármű ismételt forgalomba helyezését, amennyiben a jármű forgalomban tartásához szükséges jogszabályban előírt feltételek fennállnak. A jármű a megszüntetés nyilvántartásba való bejegyzésének napjától vehet részt a közúti forgalomban.

 

A (2).bekezdés alapján a jármű közúti forgalomból történő ideiglenes kivonása esetén a bejegyzést követő 6 hónapon belül visszahelyezést lehet kérni. A Pénzintézetek a törvényhelyek pontos értelmezését figyelmen kívül hagyva 5 év elteltével opciós szerződésre TÖRVÉNYSÉRTŐEN hivatkoznak . Az opciós szerződést a Ptk. 375.§4.bek.,374.§2.bek. és 373.§ szabályozza. Ha eltelt a szerződéskötéstől 5 év az elővételi opciós jog megszűnik! Ezt egy alkalommal egyszeri 5 éves időtartamra lehetett kikötni. Az opciós jog elővételt jelent, mely az első 5 évben érvényes és arra szolgál, ha a tulajdonos el akarja adni a járművet, akkor ez időn belül a banknak kell felajánlania elsőként. Ezzel élnek vissza a jogaikat nem tudókkal szemben a Pénzintézetek, ez a magatartás megtévesztő és tisztességtelen.

 

Webes Ügysegéden keresztül érkező elektronikus kérelemre a visszaállítás kiállításához szükséges lépések:

  1. 1.Kormányhivatalnál kérjünk ügyfélkapu regisztrációt.
  2. Aktiváljuk 24 órán belül az e-mail címre érkezett regisztrációs linket.
  3. Azonosítsuk magunkat a belépési kóddal az ügyfélkapunkon.
  4. Webes ügysegéddel a jármű forgalomba történő visszahelyezése tulajdonjog változás nélkül elektronikusan adatok kitöltése és a 2300.-ft utalása.
  5. Nyomtatható igazolás kiállítása.

A webes ügysegéden keresztül a jármű forgalomba helyezése visszaállítása mellett az előzőleg jármű ideiglenes kivonásáról szóló bejegyzés érvénytelenítése is egyúttal megtörténik.

 

A következő témánk a lízingelt (a Bank a tulajdonos) gépjárművek esetén a forgalomból történő kivonás és a birtokjog kérdésére tér ki.

 

Bereczk Krisztina jogvédő

díjmentes konzultáció szerződés átvizsgálással,

tel. : 06309244006,06203877287

[email protected]