Avagy, ha túl sok volt a karácsonyi lakoma…

Az ünnepek már javában zajlanak és vele együtt a kiadós családi ebédek és vacsorák is. Akárhova megyünk vendégségbe, mindenhol terülj-terülj asztalkám vár, ízletesebbnél-ízletesebb ételekkel, desszertekkel.

Bizony előfordul, hogy túlettük magunkat és megártott a sok finom étel. Ilyenkor azt érezhetjük, hogy nehéz a gyomrunk, nehezen vesszük a levegőt és nem akarunk megmozdulni, mozogni sem. Inkább csak pihennénk és ülnénk egy helyben.

Szerencsére nem kell ezt az állapotot elfogadni, hiszen rengeteg praktika van, amellyel a kellemetlen kajakómát elkerülhetjük.

Melyek ezek?

Gondosan válogasd össze az ételeket. Nem kell mindent felfalni vagy mindenből enni. Ha mégis szeretnéd az asztalon felsorakozott ételeket végig kóstolni, akkor mindegyikből csak egy kicsit szedj a tányérodra. Így elkerülhető a túlevés és Te is elégedetten, jóllakottan dőlsz hátra!

Fogyassz sok folyadékot! Lehetőleg ne a cukros üdítőket és az alkoholt válaszd, hanem a sima, tiszta vizet. Természetesen mértékkel az alkohol és az üdítők fogyasztása is megengedett, de ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba.

Élvezd az ételek ízét, egyél lassan. Az ünnepek alatt nem sietünk sehova. Nyugodtan, kényelmesen étkezz. Egyél kisebb falatokat, rágd meg őket alaposan. Az emésztés is könnyebben megy majd és a gyomrod sem lesz megterhelve.

Bármennyire is lustálkodnál a televízió előtt, érdemes egy kicsit mozogni is. Nem kell maratonokat futni, vagy lemenni a konditerembe. Menjetek el a családdal/barátokkal sétálni vagy néhány torna gyakorlatot végezz el otthon.

tuleves-1

És ha már megtörtén a túlevés?

Fogyassz almaecettel kevert vizet, lassan kortyolgatva. Keverj össze egy evőkanál almaecetet, egy teáskanál mézzel, egy pohár vízben. Igyál belőle napi kétszer, háromszor. Az almaecetnek antibiotikus hatóanyagai vannak, gyakran alkalmazzák emésztés könnyítéséhez.

Vagy

Készíts gyömbérteát. Adj fél teáskanál gyömbért 2-3 dl forró vízhez és hagyd állni 2-3 percig. A gyömbér stimulálja az emésztőnedveket és segíti az emésztést.

Vagy

Fél teáskanál szódabikarbónát keverj el fél pohár vízben és idd meg. A szódabikarbóna gyógyítja az emésztési zavarokat.

Nyári Szimonetta