Repülés, szabadság, teljesítmény?! 

 

50 évvel ezelőtt, 1969. július 20-án a Holdra lépett az ember! Fantasztikus teljesítmény és sokak összmunkája volt. Az a szerencse ért, hogy a NASA látogatóközpontjában ünnepelhettem a nagy esemény évfordulóját.

 

 

Hol is van a NASA?

 

Texasban Houstontól egy kevés autókázással érhető el a NASA Látogatóközpont, azaz a Johnson Űrközpont. Már közeledve a helyszínhez a táblák jól láthatóan irányítják a vendégeket erre a különleges helyre:

 

 

Mi is a NASA?

A Space Center Houston a Nemzeti Repüléstechnikai és Űrigazgatási Hivatal látogatóközpontja. Lehetőség nyílik itt több mint 400 űrhajó megtekintésére, beleértve a repült űrhajókat és a holdkőzetek legnagyobb gyűjteményét. A hatalmas termekben ki lehet próbálni, hogy milyen a súlytalanság, vagy az űrhajóskesztyűvel a kézen felemelni egy kőzetet, vagy épp bemászni és hanyatt feküdni az űrhajóskabinban “várva a Földre érkezést”.

 

 

És a Holdra szállás?

 

A bemutatótermeken kívül még elektromos kisvonattal meglátogatható több izgalmas óriási csarnok, ahol az űrhajózás ereklyéi láthatók, többek között a Holdra szállást vezérlő terem, azaz a földi irányítóközpont (Mission Control Center) is. Minden az eredeti állapotban látható, az asztalokon a füzetek, papírok, ceruzák, vagy épp a poharak, kabátok és a telefonok, ahogy a sikeres Holdra szállás és Földre visszatérés után maradt. Végighallgatva és nézve a bemutató filmet, majd a Holdra szállás győzedelmes pillanatát abban a teremben, ahol 50 évvel ezelőtt élőben ment minden, hát, felemelő pillanat volt. 

 

 

Szabó Ági