Hozzávalók 18 cm-es tortaformához

Alap

  • 15 dkg beáztatott datolya
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • csipet só

Töltelék

  • 25 dkg kesudió
  • 2 db citrom leve és reszelt héja
  • 2 evőkanál agavé szirup
  • 15 dkg kókuszolaj
  • 2-3 evőkanál víz

Epres réteg

  • 20 dkg eper
  • 1 evőkanál agavé szirup
  • 2 evőkanál útifűmaghéj

Díszítés
eper darabok

 

 
Elkészítés
Az alaphoz a datolyát, a fűszereket, a lenmagot, és a kókuszreszeléket aprítógép segítségével aprítsuk össze, úgy hogy formázható masszát kapjunk. Inkább morzsás, mint pépes legyen. A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, és a masszát nyomkodjuk a tortaforma aljára.

A töltelékhez olvasszuk meg a kókuszolajat, és a citromlével, az agavé sziruppal együtt turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a kesudiót és annyi vizet, hogy a turmixgép tudjon vele dolgozni. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat is, és turmixoljuk simára.

A tölteléket öntsük az alapra és tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Az epresréteghez az epret törjük össze villa segítségével. Tegyük egy szűrőbe, és csepegtessük le az epret, de a levet fogjuk fel. A szűrőbe maradt epermasszát édesítsük, majd adjuk hozzá az útifűmaghéjat.

Az epres masszát simítsuk rá a torta tetejére, azonban csak akkor, ha teljesen megszilárdult a torta. Tegyük vissza a hűtőbe és várjuk meg, míg az epres massza is megszilárdul a torta tetején.

Tálalás előtt díszítsük eperdarabokkal.

Lénárt Gitta
www.lenartgitta.hu