Sápadt bőr és ajkak, fokozott hajhullás, törékeny körmök? Mindezek a tünetek vérszegénységre mutathatnak – vashiányos anémiára. A vas elengedhetetlen a hemoglobin – vagyis a vér oxigént szállító vörös pigmentjének – képződéséhez is, ami alapvető szerepet játszik agyunk oxigénellátásában. Ha e folyamat során hiba történik – a vörösvértestek mennyisége és a hemoglobin szint csökkenni fog, így szerveink kevesebb oxigént kapnak, miközben nagy mennyiségű szén-dioxid halmozódik fel. Ennek a magas szintje felelős szervezetünkben a gyengeség, fáradtság és a teljesítmény csökkenés jellegzetes tüneteiért, amelyek gyakran aluszékonysághoz vezetnek.

 

 

A vashiány kockázata különösen nagy a serdülőkorban

 

A vashiányos anémia viszonylag serdülőkorban gyakori, amikor a gyermek teste rohamos fejlődésnek indul, a gyermek „megnyúlik“ és a vas mennyisége hirtelen már nem elegendő. A szülők figyelmeztető jelként kezelhetik a tanárok panaszait, hogy a gyermek figyelmetlen, aluszékony tanítás közben, vagy éppen ellenkezőleg, a gyermek engedetlen lett. A vérszegény gyerekek gyakran idegesek, és még legjobb akaratuk ellenére sem tudnak hosszú ideig egy dologra koncentrálni.

 

 

Erős menstruáció és kiegyensúlyozatlan táplálkozás!

 

Serdülő lányoknál és munkaképes nőknél a vasveszteség leggyakoribb oka az erős menstruáció okozta vérveszteség, amikor a táplálék által bevitt vas nem elegendő arra, hogy fedezze az erős vérzést.  Vashiány keletkezhet azoknál a nőknél is, akik karcsú alakra vágynak – szigorú és egyoldalú diétát tartanak – a legveszélyeztettebbek a vegetáriánusok. Ennek megelőzésének alapja a kiegyensúlyozott étrendhez való visszatérés elegendő vastartalommal.

 

 

Miben található a legtöbb vas?

 

A vas kiváló forrásai közé sorolhatóak: belsőségek, marha és baromfihús, tengeri halak és a tenger gyümölcsei, sörélesztők, cukornád-melasz, reszelt kókusz, tengeri moszatok, hüvelyesek (szója és a belőle készült termékek, borsó és lencse), gyümölcs (áfonya, szeder, sárgabarack, őszibarack, szilva, eper, ribizli, füge, – szárított is), teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, búzacsíra, búzakorpa, zöldségek (spenót, saláta, mángold, cikória), tökmag és napraforgómag, dió, mandula, kakaó gomba.

 

 

vashiany

 

 

Anémia a terhesség alatt veszélyezteti a gyermek egészségét!

 

A normális terhesség lefolyása alatt szükséges az elégséges vasbevitel! A terhes nők szervezetében a vér nagyobb mennyiségben termelődik, hogy biztosítsa a placenta ellátását. A vasnak fontos szerepe van a vörösvértestek mennyiségének növelésében, amelyek az oxigént szállítják az anyától a babához és a gyermek vértermelését biztosítják. A baba élete első hónapjaihoz szükséges vas készletet alakít ki, az anyának pedig szintén tartalékra van szüksége, hogy fedezze a vérveszteséget a szülésnél. Terhesség idején a női szervezetnek kb. 1000 mg-mal több vasra van szüksége, mint máskor. Körülbelül a terhes nők fele nem rendelkezik ezzel a mennyiséggel! A megfelelő vasmennyiség beviteléről gondoskodni kell már a terhesség kezdetétől, a második és a harmadik időszakban pedig szükséges a mennyiséget megduplázni! A vashiány vérszegénységet okozhat! Lassan alakul ki és a terhes nő a leginkább fáradtságra, gyengeségre panaszkodik, és nem tud kellőképpen összpontosítani a munkájára. Ez fontos figyelmeztető jel, amelyet egy jövendőbeli anyukának nem szabad alábecsülni! A vashiány a terhesség alatt bizonyos szervek hiányos fejlődését, a baba alacsony születési súlyát és koraszülést okozhat! Megfelelő mennyiségű vas bevitele segít enyhíteni a szülési görcsöket és fájdalmakat, javítja a szülés utáni lábadozást és a gyógyulást.

Várandós édesanyáknál nem hiányozhat a folsav sem, amelynek kulcsfontosságú szerepe van a szervezetben, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan. Védelmet nyújt más súlyos szövődmények kialakulásával és a vetélés kockázatával szemben.

 

 

Vashiány megelőzése

 

A vashiány megelőzésének alapja a kiegyensúlyozott étrend elegendő vas tartalommal és vasat tartalmazó természetes alapú táplálék-kiegészítőkkel pótolva, amely az emésztőrendszert minimálisan terhelik meg. Mivel egyes betegek kevésbé tolerálják jól a vaskészítményeket – amelyek okozhatnak székrekedést, hasmenést, nyomásérzést a gyomorban vagy fémes ízt a szájban, ezért célszerű speciális készítményt vásárolni, amely elnyújtott hatással rendelkezik. Ilyen termék az elnyújtott hatású vas, a kanadai Jamieson Laboratories természetes étrend-kiegészítők gyártójától.  Egyedülálló összetétele mikrokapszula formájában lehetővé teszi a vas fokozatos felszívódását egész nap, 8 órán keresztül, amely megsokszorozza annak hatékonyságát.  Nem tartalmaz cukrot, színezéket, tartósítószert, alkalmas cukorbetegek számára is.

Tudta, hogy …

… Koffein tartalmazó italok és a tannint tartalmazó fekete tea gátolja a vas felszívódását és ezzel ellentétben a C-vitamin nagymértékben növeli a felszívódását. Ha vasban gazdag étel (pl. hús) fogyasztása előtt megiszunk egy pohár frissen facsart citrom, vagy narancslevet ezzel támogatjuk a vas hasznosulását, elkerülhetjük a vashiány kialakulását!

 

Elérhetőség:

 

Dr. Rácz Pál
ceg@interpharm.hu

http://www.jamieson.hu/hu/