Egy háziasszonynak a Húsvéti menü megtervezése nem mindig egyszerű. Bizony törni kell a fejünket, hogy mi az, amire a család vágyik és a vendégeknek is megfelelő. Bár most ebben az időszakban inkább próbáljunk csak a család kedvére tenni, vendégeket, ha lehet ne nagyon fogadjunk! Ha vége a járványnak, természetesen bepótolhatjuk velük is utólagosan a Húsvéti „mulatságot”. Alább néhány egyszerű, ám finom és egészséges ételekből álló menüsort tettem össze, hogy könnyebb legyen a választás!

Előétel

Édesburgonya leves rozmaringgal

edesburgonya-leves

Hozzávalók

1 l csirkealaplé ( vagy húsleves kocka csirkéből)

75o g kockára vágott édesburgonya

1 kockára vágott sárgarépa

1 kockára vágott burgonya

1 finomra vágott hagyma

2 gerezd finomra vágott fokhagyma

2 evőkanál szárított paradicsom pesto (üzletben megvásárolható)

1 evőkanál friss rozmaring

3 evőkanál extraszűz olívaolaj

só és frissen őrölt fekete bors

rozmaringos olívaolaj a tálaláshoz

Elkészítés

A hagymát, a fokhagymát és a rozmaringot puhára pároljuk az olajon. Belekeverjük a paradicsompestót, amit megpirítunk. Hozzáadjuk a sárgarépát, a burgonyát, az édesburgonyát és további 5 percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd a tűz hőfokának csökkentése után (kis lángon) 30-40 percig főzzük, ezalatt a zöldségek megpuhulnak. A levest botmixerrel, vagy turmixban pürésítjük. Rozmaringos olajjal meglocsolva, forrón tálaljuk.

Fő étel

Körtés, kéksajtos saláta

kortes-keksajt-salata

 

Hozzávalók

25o g összemorzsolt kéksajt

150 g zsenge spenótlevél

50 g dió

3 vékonyra szeletelt körte

60 ml extraszűz olívaolaj

2 evőkanál frissen facsart citromlé

1 evőkanál méz

Elkészítés

A diót 1 evőkanálnyi olajon 1 percen át pirítjuk. Hozzáöntjük a mézet és alacsony hőfokon még 2 percig pároljuk. Ha kész, kis tálba rakjuk. Hozzáadjuk a maradék olajat és a citromlevet. Hagyjuk kihűlni. A zsenge spenótleveleket, a körtét, a kéksajtot összekeverjük egy nagy tálban. Alaposan összerázzuk a mézes dióval együtt, azután tálaljuk.

Forrás: „Villámkonyha – könnyedén finomat 30 perc alatt”

Desszert

Banánfánk

bananfank

 Hozzávalók

225 g fehér liszt

1 liter növényi olaj

150 ml tej

1 tojás

3 pürésített és citromlével meglocsolt banán

2 evőkanál porcukor + a szóráshoz

2 teáskanál sütőpor

¼ teáskanál só

Elkészítés

A lisztet, a porcukrot a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban. A tejet és a tojást felverjük, a száraz alapanyagokhoz öntjük. A banánpürét spatulával a keverékbe forgatjuk. Ha a keverék túl sűrű, kevés tejet adunk hozzá, vagy esetleg kevés lisztet, ha túl híg. A tésztánk legyen sűrű, de csöppenthető állagú.

Felforrósítjuk az olajat egy nagy serpenyőben. A tésztából kanálnyi mennyiséget az olajba helyezünk. A fánkokat adagonként 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük. A felesleges olajat papírtörlőn lecsepegtetjük.

A fánkokat porcukorral megszórjuk, majd forrón tálaljuk.

Forrás: „Modern mediterrán konyha”

Bízom benne, hogy sikerült megkönnyítenem a Húsvéti menü összeállítását! Mindenkinek szeretetben gazdag ünnepeket kívánok!

Makó Anna