Ma az átlagos várható élettartam Magyarországon 75 év  … De vajon lehetne ez akár 115 is?

 

 

 

Ma az életminőség, az egészség, a teljesítmény, az erőnlét s a kinézet szempontjából az ember a húszas éveiben van a csúcson, utána menthetetlenül megkezdődik a hanyatlás…50 éves kor körül jelentkeznek a különböző civilizációs betegségek (magas koleszterin, vérnyomás, szívproblémák, cukorbaj, ízületi fájdalmak, daganatos betegségek…stb), majd 70 fölött rohamosan gyengül a gondolkodási és tanulási képesség is…

 

 

Változik az is, hogy mi foglalkoztatja az ember gondolatait: míg fiatalon elsősorban a szex, középkorúan a pénz, addig időskorban jellemzően az egészségi problémák kötik le a figyelmét.

 

 

 

 

Fő a pozitív hozzáállás!

 

Önmagában az, ha valaki optimista, szeretetteljesen él, diétát tart, rendszeresen mozog, kerüli a dohányzást és megfelelő táplálék kiegészítőket szed, húsz évvel hosszabbíthatja meg az életét. Kísérletekkel igazolták, hogy a relaxáció és meditáció ugyancsak növeli az élettartamot. Azok, akik pozitív érzésekkel emlékeznek vissza a fiatalságukra, két és félszer kevesebb halálozási rizikófaktorral néztek szembe 60 éves kor fölött.

 

Nézzük a dolgok pozitív oldalát!

 

Egy másik vizsgálatban kimutatták, hogy a férfiak esetében az ellenségeskedés és az agresszió jobban rövidíti a várható élettartamot , mint a magas koleszterinszint.

 

 

 

 

Azzá leszel amit eszel!

 

Ugyancsak sokat jelent a táplálkozás: a szív-és érrendszer elleni diétát tartó – akik előnyben részesítik a halat, a gyümölcsöt, a zöldséget, a fokhagymát, a mandulát, egy kevés bort és fekete csokoládét fogyasztanak – 8-10 évvel is tovább élnek.

 

A táplálékok megválogatása hatékony, biztonságos és olcsó, ráadásul finom módja az élet meghosszabbításának…

 

 

Fontos, hogy figyeljünk az étkezésre!

 

Az étel elkészítésének is jelentősége van…a mellrák kockázata pl. duplájára nő a jól átsütött steak husit kedvelők körében, szemben a húst ritkábban közepesen átsütve fogyasztóknál….

 

Férfiak esetében is találtak összefüggést a prosztatarák kockázata és a táplálkozás között: hétszer magasabb a rák kialakulásának esélye a helytelen táplálkozás esetén! Különösen az erjesztett savanyúság, a szójakészítmények, a sózott halak és a húskonzervek jelentenek veszélyt.

 

 

 

 

Vitaminpótlás – meghosszabbítja az életet!

 

Szentgyörgyi C vitaminja közvetlenül nem bizonyított, hogy meghosszabbítja az életet, viszont következetes és megfelelő mennyiségű fogyasztása annyi betegség kialakulását akadályozza meg, hogy közvetetten nyilvánvaló a hatékonysága. A  zsírban oldódó A- illetve, E -vitaminok és a béta karotinok bizonyítottan csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek valamint a rák kialakulásának a kockázatát, ezáltal a halálozás esélyét….a D vitamin szedése pedig önmagában 3-5 évvel hosszabbíthatja meg az életet….

Gondoskodjunk a megfelelő minőségű vitaminpótlásról!

 

Kontrollált vizsgálatokkal kimutatták, hogy a többszörösen telített zsírsavak (Pl. Omega 3) fogyasztása szintén emeli a várható élettartamot.

 

 

 

 

Böjtölés: javító üzemmód

 

Azt, hogy miként öregszünk, az ember génjei határozzák meg, és ezzel kapcsolatban nem sokat lehet tenni. A kalóriakorlátozás – a jó, de nem bőséges étkezés – egyike annak a néhány dolognak, amelyről kitűnt, hogy növelheti a várható élettartamot. A böjtölés hasznának az a magyarázata, hogy amikor a szervezet nem jut táplálékhoz, akkor a "növekedési üzemmódról" átáll a "javító üzemmódra".

 

Az egereken és embereken végzett kísérletek alapján állítható, hogy a böjti időszak nagyon sok haszonnal jár. Az inzulinszint lecsökken, amivel párhuzamosan nő a sejtek inzulinérzékenysége, így a tápanyagfelvevő-képessége. A sejtek és a szervezet élettartama nő – nemcsak állatkísérletek támasztják ezt alá, de minden megfigyelés, amit a várható élettartam és a böjt összefüggéséről tettek: a tartós kalóriadeficit, adott esetben a böjtölés szignifikánsan magasabb várható élettartamot eredményez (a tartós túlevés pedig alacsonyabbat, még úgy is, hogy eltekintünk a zabálás okozta elhízás, szívbetegségek, cukorbetegség stb. átlagrontó hatásától). A böjt idején ráadásul olyan hormonális változások mennek végbe a szervezetben, amelyek segítik a zsírraktárak kiürítését.
Az élettartam megnyújtásának világrekordját az emlősök körében az az "új típusú" egér tartja, amelynek élettartama akár 40 százalékkal is kitolódhat – ez az ember esetében 120 évnek vagy még többnek felelne meg.

 

 

 

 

Járj napi 3 kilométert!   

                        

A fiatalság megőrzésének a másik legolcsóbb és legegyszerűbb módja a tempós séta.

 

Sportoljunk naponta legalább 20 percet!

 

Nem dohányzó 61-81 éves férfiak életét követték 12 éven át, ezalatt 29%-uk hunyt el. Azok közül, akik naponta 1 mérföldnél (1,6 km) is kevesebbet tettek meg, 40,5% vesztette életét, míg a naponta 2 mérföldnél (3,2 km) többet gyaloglóknak csak 24%-a. Átlagosan 7 évvel később távoztak azok, akik naponta legalább 3 km-t gyalogoltak!!!

 

 

 

Lelki tényezők, amelyek leginkább befolyásolják az élettartamot (fontossági sorrendben)

 

 1. Életigenlés: az öregedés elfogadása természetes folyamatként
 2. Alkalmazkodóképesség
 3. Céltudatosság
 4. Szerelem és partnerkapcsolat
 5. Pozitív hozzáállás
 6. Stressztűrő képesség (stresszoldó technikák)
 7. Önrendelkezés
 8. Jó lelkiállapot
 9. Szexuális aktivitás
 10. Intelligencia, tájékozottság
 11. Társadalmi kapcsolatok
 12. Összetartó családi közösség
 13. A szabadság megélése
 14. Vallási ill. spirituális élet
 15. Alapértékek és meggyőződés követése
 16. Kiegyensúlyozott munka
 17. Megfelelő életritmus
 18. Kielégítő alvás

 

 

Ma az átlagos élettartam 75 év. Aki egészségesen, tudatosan él, akár húsz évvel hosszabb életet élhet! De az anti-aging eljárásokkal akár még 20 évet „ráhúzhatunk”…

 

 

 

Jó egészséget és hosszú Boldog életet kívánok!

 

 

 

Kautzky-Szemők Adrienn

okl.Természetgyógyász                                                                                                                                                                

reflexológus – fitoterapeuta

kautzky.adrienn@gmail.com