2019. július 16. vasárnap

Legyen egyértelmű, ha a gyereknevelésről beszélünk, akkor az apukák is kerüljenek szóba. A család harmóniáját, teljes egységét anya-apa- gyerekek adják, a szülők szeretete védőn és bíztatón öleli körbe az utódokat. Legyen ez valóság, hisz ez a szeretet képes örökké tartani!
 

Ma már közel 80 országban ünneplik az apákat, nagyapákat, s e jeles nap egyben a családi együvé tartozás és egyenlőség szimbóluma.

Honnan ered az Apák Napja?
 

Többféle történet is olvasható ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy az Egyesült Államokban kezdeményezték először ezt az ünnepet még a múlt század elején, a nyugat-virginiai Fairmont kisvárosban egy szörnyű bányaszerencsétlenség miatt közel 300 férfi veszett oda, köztük sokan apák is voltak. Egyikük kislánya kereste fel bánatával a templomot 1908 júliusában, hogy szeretnének ők, a gyerekek emlékezni szerencsétlenül járt apukáikra. Egy év múlva már nem fértek a megemlékezők a templomba. A hír gyorsan terjedt, s egyre többen ünnepelték vagy emlékeztek apáikra. 1972-ben pedig Richard Nixon amerikai elnök ismerte el törvényként az ünnepet. 

Egy másik történet szerint William Jackson Smart elvesztette feleségét, s egyedül nevelte fel 6 gyermekét. Az ő egyik lánya hálából, hogy apjuk mindent megtett érte és testvéreiért, kitalálta, hogy biztos örülnének az apák is, ha egy jeles napon őket ünnepelnék szeretteik. A jó cél eléretett, s a leány álma meg is valósult 1909. június harmadik vasárnapján.

 

 

Az apák napja kapcsán meg kell említenünk azt is, hogy a katolikus egyház már a középkor óta szól az édesapákról március 19-én, Szent József ünnepén – a hagyományosan katolikus dél-európai országok a mai napig ezt a dátumot tartják. József pedig az apa archetípusa, s az árvák, a fiatal hajadonok és a szegények védelmezője. 

Honnan ered József apa-alakja
 

Bár ő nem volt Jézus apja, de befogadta az állapotos Máriát, s apai szeretettel gondoskodott a fiúról. Ezért ér egybe március 19-e és a gyermekeik sorsát meghatározó apák ünneplése.
Az APÁK NAPJA magyarországi meghonosítására 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon. Idén június 16-án ünnepeljük az apukákat, nagypapákat!

Kiss Ottó: Mindenki nevessen

Mindenki nevessen, mondja apa, amikor fényképez,
de csak anya nevet, mert én így nem tudok,
engem mindig meg kell nevettetni,
ezért apa leteszi a fényképezőt egy alkalmas helyre,
ez pont alkalmas hely lesz, mondja ilyenkor,
aztán bekapcsolja az időzítőt, és lehajol,
hogy megnyomja az exponáló gombot,
és amikor szaladni kezd, már tényleg mindenki nevet,
anya is, apa is és én is, mert mindenki tudja,
hogy úgysem ér oda időben, az ilyen fényképeken apának
mindig csak a háta látszik.

 

Szabó Ági