Apák Napja- Június 20.

Azt gondolom, hogy az apák napja kapcsán igen fontos beszélnünk azokról a családokról, ahol éppen nem csak egy apa jelölt van, hanem az évek során lett a gyermeknek vagy gyermekeknek pót apukájuk. A patchwork családok vagy mozaik családok ma már nagyon elterjedtek sajnos vagy ez egy áldás?! Nem tisztem eldönteni.

Van egy állandó ellenállás a szülőkben amikor meghallják, hogy elvált szülő gyermeke és jaj szegénynek nevelő apukája van. De miért is? Sok éves tapasztalataimat szeretném veletek megosztani és elmondani azt, hogy jelenleg hogyan is látom ezt a kérdést, illetve ez a nap, miért is nem szólhatna éppenséggel nem csak az igazi apákról, hanem pótapákról, nagypapákról is egyben.

Az iskola keretei között nagyon sokszor találkozunk ehhez hasonló családokkal, akik boldogan élnek együtt és olyanokkal is, akik nem. Találkozunk olyan házasságokkal, akik nem váltak el, hanem javítottak kapcsolatukon és boldogok együtt és olyanokkal is, akik úgy döntöttek, hogy már pedig együtt maradnak és nem boldogok.

Szoktuk mondani, hogy az éremnek két oldala van, hát ebben a helyzetben is igaz. Egyetlen szó a különbség, a boldogok. Mindenkinek azt gondolom meg kell találnia, hogy az életében miben lesz boldog. Ha pedig a boldogságának a kulcsát, vagyis a családi kereteket tisztázta az ember önmagában, akkor elmaradhatatlan a siker. Nem szabad a gyerekeket vagy a körülményeket felhozni arra nézve kifogásként, hogy miért húzok még egy boldogtalan kapcsolatot.

A gyerekek mindent éreznek, néha még előbb is, mint ahogy mi azt gondolnánk. Mielőtt bennünk megszületik a döntés, már érzés szintjén van és azt a gyerekek érzékelik és aszerint reagálnak. Ezért olykor a gyermekek közelsége idegesítő, mert tükör számunkra, hogy valamit nem jól csinálunk és valamiben nem érezzük jól magunkat.

Miért is vetem fel ezt a kérdést az Apák Napján?

Mert mi más lehetne egy gyermek legnagyobb vágya?

Az, hogyha látja, hogy az Édesapja, nevelő Apukája, pót Apukája, Nagypapája a világon a legboldogabb.

Gyakorló pedagógusként pedig azt tudom elmondani, hogy gyakran a kapcsolati rendszerben van egy kis „Zizi”, ami miatt ez nem történik meg. Mindenkit bátorítok tehát arra, hogy merjen boldog lenni és az élete minden területén megtalálni az ehhez vezető utat.

Mi pedig Gyerekek, Feleségek, Élettársak, Barátnők, igyekezzünk ezen a csodálatos napon megmutatni azt, hogy a FÉRFI, aki nélkül gyermekünk ma nem lehetne itt a kezünk között micsoda ajándék nekünk és áldás. Ha máskor nem, most fussunk elé otthon egy dolgos nap után, főzzük meg a kedvenc vacsoráját, vigyük el egy apa-lánya napra, vagy kivételesen masszírozzuk meg. Tegyünk bármit százszorosan szál vissza ránk is. Amennyiben pedig ezt meg is osztanátok, hogy ti mit terveztek vagy, hogy hogyan töltitek, ne habozzatok, avassatok be minket is a kulisszatitkokba. Írjatok nekünk levelet! Boldog Apákat Mindenkinek!

Mitruczky Szandra